Waterroutes in Utrecht

Nederland is een echt waterland: maar liefst 7.700 km2 van het totale oppervlak van 41.500 km2 bestaat uit water. Soms zorgt ons natte landje voor uitdagingen, maar vaak ook voor een hoop plezier. En… voor unieke landschappen! Deze zomer maak je kennis met het water in Utrecht. Prachtige fiets-, vaar- en wandelroutes langs, op en over de Utrechtse wateren. Deze pareltjes horen zeker op je to do list!

Deel jouw routefoto

Wij willen graag weten hoe jij al fietsend, varend of wandelend van de Utrechtse wateren geniet. Deel daarom jouw routefoto met ons op Instagram of Facebook. Tag ons met @routesinutrecht en geef je foto de hashtags #jebentzobuiten en #routesinutrecht mee. We zijn benieuwd!

  Routes langs Waterlinies

  Fietsroute Langs Sluizen en Forten (29 - 42 - 69 km)

  Een fietsroute langs de Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Kromme Rijnstreek en de stad Utrecht. De route is te fietsen in een korte, gemiddelde en lange variant. 

  Fietsroute Grebbelinie Midden (33 km)

  Ook al zo'n heerlijke fietsroute langs een Utrechtse Waterlinie. Deze keer langs de Grebbelinie. De fietsroute start bij Top Fort aan de Buurtsteeg en gaat door de prachtige Gelderse Vallei. 

  Wandelroute Rondje Liniepontje (10 km)

  Een wandelroute langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat deze route zo leuk maakt is dat je twee keer de Lek oversteekt met het Liniepontje, waardoor je een groot gebied rond de Lek verkent. 

  Klompenpad Onderwaterpad Kids (2,5 of 7 km)

  Een heel leuk Klompenpad Kids die je meeneemt in het thema Waterlinies. De route voert langs Werk aan de Korte Uitweg en Fort Honswijk, vlakbij de Honswijkerplas. Kun je nog lekker gaan zwemmen ook.

  Routes over Waterwegen

  Wandelroute Hollandse IJsselpad (37 km)

  Deze Utrechtse icoonroute gaat grotendeels over het jaagpad langs de Hollandse IJssel. De wandelroute van 37 km voert van middeleeuwse stad naar middeleeuwse stad en is een heel leuke tocht voor een wandelvakantie. 

  Fietsroute Rondje Spakenburg (38 km)

  Een fietsroute van Amersfoort naar Spakenburg waar je een Museumhaven én, met z’n 300 meter, de langste zelfsturende waterkering ter wereld vindt. Op de weg terug brengt Fietsboot de Eemlijn je weer naar Amersfoort.

  Sloepenroute Vecht Zuid en Loosdrechtse Plassen (38 km)

  De Vecht was in de 17e eeuw een belangrijke waterweg voor rijke Amsterdammers naar hun buitenhuizen. Bekijk deze buitenplaatsen vanaf het water en neem daarna een frisse duik in de Loosdrechtse Plassen. 

  Stadswandeling Langs Grachten en Werven (2,6 km)

  Utrecht viert dit jaar haar 900e verjaardag. Reden voor een bezoek. Deze wandelroute voert langs de typisch Utrechtse, dubbele kades. Vroeger belangrijk voor de bevoorrading, nu vind je er gezellige terrasjes.

  Routes met Watervogels

  Fietsroute Tussen Lek en Linge (49 km)

  Ontdek de mooiste plekken tussen de rivieren Lek en Linge. Deze fietsroute gaat onder andere langs natuurgebied de Zouweboezem, een uniek natuurgebied waar je veel watervogels vind.

  Fietsroute De Ronde Venenroute (41 km)

  Fiets door de Ronde Venen en maak kennis met de (water)rijke historie van de streek. Vanaf de Vinkenveense Plassen, nu een populair watersportgebied, fiets je langs de Kromme Mijdrecht en het vogelrijke natuurgebied Botshol.

  Vaarroute Vinkeveense Plassen (13 km)

  Deze sloepenroute over de Vinkeveense Plassen is een heerlijke route om helemaal tot rust te komen en te genieten van de natuur, de vogels, maar ook om lekker te zwemmen en te spelem.

   

  Routes langs Zwemwater

  Fietsroute Kinderroute Woudenberg en Austerlitz (17 km)

  Deze fietsroute voor kinderen gaat door de bossen van de Heuvelrug én langs het Henschotermeer. Je waant je even in de tropen en bij dit prachtige meer dat garant staat voor veel speelplezier.

  Fietsroute Rondje Vianen Kids (14 km)

  Ook een leuke fietsroute voor kinderen. Fiets langs een pannekoekenrestaurant waar je heerlijk op het terras aan de lek kunt zitten. Of strijk neer bij recreatieplas Middelwaard waar je heerlijk kunt zwemmen.

  Wandelroute Rondje Fort Maarsseveen (3 km)

  Een kort wandelrondje dat ook voor kinderen goed te wandelen is. Combineer een bezoekje aan Fort Maarsseveen met een rondje rond de Kleine Plas en natuurlijk een bezoek aan Recreatiebad de Maarsseveense Plassen.

  Wandelroute Koeheuvels (7,8 km)

  Wandel vanaf het Henschotermeer over de Koeheuvels bij Maarn, een mooi wandelgebied met bomen, zandverstuivingen en heide. Daarna wandel je weer terug naar het Henschotermeer voor een frisse duik.