Routenetwerken in Utrecht

Knooppuntennetwerken voor fietsen, wandelen en varen

In de provincie Utrecht ligt een uitgebreid recreatief routenetwerk voor fietsroutes, wandelroutes en vaarroutes. Bij de verschillende themaroutes op RoutesinUtrecht.nl staat vermeld welk routenetwerk de routes volgen. Ook staat beschreven op welke manier de route te volgen is, bijvoorbeeld via de knooppunten, aparte markering, via een GPX-bestand in je navigatiesysteem of via een routebeschrijving in PDF. Op deze pagina lees je meer over de verschillende routenetwerken in de provincie Utrecht.

Wandelnetwerken - Hoe volg ik mijn route?

Wandelknooppunten

Volgt een route het wandelknooppuntennetwerk, dan wandel je van knooppunt naar knooppunt. De wandelknooppunten zijn te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Het netwerk is in beide richtingen bewegwijzerd, de routes zijn dus in twee richtingen te volgen. Je vindt de wandelknooppunten in het Groene Hart, Utrecht-midden (inclusief stad Utrecht), Vijfheerenlanden en in de Kromme Rijnstreek.

Lustwarande Netwerk

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt het 'Lustwarande netwerk'. Hierbij zijn de routes gemarkeerd met gekleurde bewegwijzering en is éénzijdig bewegwijzerd. Je kunt de route dus maar één kant op volgen. Volgt een route dit netwerk, dan staat het bij de route vermeld met de kleur die de route volgt.
Bekijk de Lustwarande wandelpagina voor meer informatie, uitgelichte routes en een overzichtskaart. 

LAW's en SP's

Daarnaast kun je Lange Afstands Wandelingen (LAW's) en Streekpaden (SP) volgen. Deze routes zijn te herkennen aan de wit-rode en geel-rode markeringen.

Klompenpaden

En tot slot zijn er de Klompenpaden, die zijn te herkennen aan de klompjes op het bordje.

GPX-track

Bij een groot deel van de wandelroutes is het mogelijk om een GPX-bestand van de route te downloaden. Hierbij geldt hetzelfde als bij de fietsroutes. Om gebruik te kunnen maken van een GPX-track, heb je een navigatiesysteem, smartwatch of wandelapp nodig.

Sloepennetwerk - Vaar van knooppunt naar knooppunt

Sloepennetwerk

De vaarroutes op RoutesinUtrecht.nl zijn vooral 'sloepenroutes' en volgen het sloepennetwerk. Dit netwerk ligt in het westen van de provincie Utrecht, door het Groene Hart en de Vechtstreek. De vaarknooppunten in het sloepennetwerk zijn te herkennen aan blauw-witte borden met twee cijfers. Ook dit netwerk is twee richtingen op bewegwijzerd. Routes zijn dus in beide richtingen te volgen.

Je bent zo buiten!

 • Routeplanners

  Bij de routenetwerken met een knooppuntensysteem kun je je eigen route plannen. 

  Bekijk routeplanners
 • Druktemonitor

  Zoek je graag de rust op? Check dan voordat je op pad gaat de druktemonitor Utrecht.

  Bekijk de druktemonitor
 • Routes in Utrecht

  Hier vind je de mooiste fiets-, wandel en vaarroutes in Utrecht bij elkaar. 

  Bekijk routes