Routenetwerken in Utrecht

In de provincie Utrecht ligt een uitgebreid routenetwerk voor fietsroutes, wandelroutes en vaarroutes. Bij de verschillende themaroutes op RoutesinUtrecht.nl staat vermeld welk netwerk de routes volgen. Ook staat beschreven op welke manier de route te volgen is, bijvoorbeeld via de knooppunten, via een GPX-bestand in je navigatiesysteem of via een routebeschrijving in PDF. Op deze pagina lees je meer over de verschillende netwerken in de provincie Utrecht, over hoe je gebruik kunt maken van een GPX-bestand.

 

Wandelnetwerken in Utrecht - Hoe volg ik mijn route?

De wandelroutes op RoutesinUtrecht.nl volgen verschillende wandelnetwerken. Bij elke themaroute staat bij het tabblad Routebeschrijving op welke manier en via welk netwerk de route te volgen is. Hieronder staan de verschillende netwerken uitgelegd.

Wandelknooppuntennetwerk

Volgt een route het wandelknooppuntennetwerk, dan wandel je van knooppunt naar knooppunt. De wandelknooppunten zijn te herkennen aan de oranje borden met blauwe cijfers en pijlen. Het netwerk is in beide richtingen bewegwijzerd, de routes zijn dus in twee richtingen te volgen.

Lustwarande Netwerk

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt het 'Lustwarande netwerk'. Hierbij zijn de routes gemarkeerd met gekleurde bewegwijzering en is éénzijdig bewegwijzerd. Je kunt de route dus maar één kant op volgen. Volgt een route dit netwerk, dan staat het bij de route vermeld met de kleur die de route volgt.

LAW's en SP's

Daarnaast kun je Lange Afstands Wandelingen (LAW's) en Streekpaden (SP) volgen. Deze routes zijn te herkennen aan de wit-rode en geel-rode markeringen.

Klompenpaden

En tot slot zijn er de Klompenpaden, die zijn te herkennen aan de klompjes op het bordje.

GPX-track

Bij een groot deel van de wandelroutes is het mogelijk om een GPX-bestand van de route te downloaden. Hierbij geldt hetzelfde als bij de fietsroutes. Om gebruik te kunnen maken van een GPX-track, heb je een navigatiesysteem nodig. Er zijn veel verschillende navigatiesystemen in omloop, op de website van de Fietsersbond vind je hier meer informatie over.

Fietsknooppuntennetwerk - Fiets van Knooppunt naar Knooppunt

Fietsknooppunten

De fietsroutes op RoutesinUtrecht.nl volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk. Dit houdt in dat je van knooppunt naar knooppunt fietst, te herkennen aan de groen-witte borden met twee cijfers. Pijlen wijzen je de weg naar het volgende knooppunt. Het netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Routes zijn dus beide kanten op te fietsen.

Download GPX

Daarnaast is het mogelijk om een GPX te downloaden. Dit is een bestand die je kunt inladen in je navigatie. Wil je gebruik maken van een GPX, dan moet je een navigatiesysteem tot je beschikking hebben waarin je de GPX-track kunt dowloaden. Er zijn veel verschillende navigatiesystemen in omloop, op de website van de Fietsersbond vind je meer informatie over navigatiesystemen.

Sloepennetwerk - Vaar van knooppunt naar knooppunt

Sloepennetwerk

De vaarroutes op RoutesinUtrecht.nl zijn vooral 'sloepenroutes' en volgen het sloepennetwerk. Dit netwerk ligt in het westen van de provincie Utrecht, door het Groene Hart en de Vechtstreek. De vaarknooppunten in het sloepennetwerk zijn te herkennen aan blauw-witte borden met twee cijfers. Ook dit netwerk is twee richtingen op bewegwijzerd. Routes zijn dus in beide richtingen te volgen.

Je bent zo buiten!

Routeplanners

Bij de routenetwerken met een knooppuntensysteem kun je je eigen route plannen. 

Bekijk routeplanners
© Anne Hamers

Druktemonitor

Zoek je graag de rust op? Check dan voordat je op pad gaat de druktemonitor Utrecht.

Bekijk de druktemonitor
© Anne Hamers

Routes in Utrecht

Hier vind je de mooiste fiets-, wandel en vaarroutes in Utrecht bij elkaar. 

Bekijk routes