Routenetwerken in Utrecht

Meldpunt Routes

In de provincie Utrecht ligt een uitgebreid recreatief routenetwerk voor fietsroutes, wandelroutes en vaarroutes. Deze routenetwerken worden beheerd en onderhouden door het Routebureau Utrecht. Wanneer een routebordje kapot is of ontbreekt, kun je daar melding van maken via het Meldpunt Routes. Deze melding wordt dan zo snel mogelijk opgepakt en de schade wordt hersteld.

TOP's

In de provincie Utrecht liggen meerdere Toeristische Overstappunten (TOP's). Deze TOP's sluiten aan op de fiets-, wandel- en vaarnetwerken in de provincie en zijn bij uitstek het vertrekpunt voor je route. Goed bereikbaar met de auto en fiets, voldoende parkeergelegenheid en vaak ook gelegen bij horeca. 

Routeplanners

Een groot deel van de routenetwerken in de provincie Utrecht werkt via het zogenoemde knooppuntensysteem. Dat is een hybride netwerk waarmee je alle kanten op kunt. Bij routenetwerken die via het knooppuntensysteem werken is het mogelijk je eigen route te plannen met een routeplanner. Of je nu wilt wandelen of fietsen, er is altijd wel een knooppunt bij jou in de buurt. Dus plan je route en ga lekker naar buiten!

Navigatie

Bij de verschillende themaroutes op deze website staat vermeld welk routenetwerk de route volgt. Ook is het mogelijk een GPX-bestand te downloaden die je kunt invoeren in je navigatiesysteem. Zo kun je met een gerust hart op pad en hoef je niet te verdwalen.