Utrechtse Waterlinies

Ontdek de verdedigingslinies in Utrecht

Waar waterlinies eeuwenlang ons land beschermden, fiets of wandel je nu langs stoere forten, dijken, sluizen en kazematten in een prachtig groen en waterrijk landschap. In de regio Utrecht zijn drie waterlinies te vinden: de Oude Hollandse Waterlinie, de Hollandse Waterlinies (de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie samen) en de Grebbelinie. De Hollandse Waterlinies vormen sinds 2021 één UNESCO Werelderfgoed.

Inmiddels hebben de forten een tweede leven gekregen en is er van alles te beleven. Spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek onderweg de spannende verhalen achter de forten. Kampeer naast een bunker. Drink een fortbiertje of stap in een virtual realityshow.

Fietsen langs waterlinies - De vier mooiste fietsroutes

Waterlinie Fietsroute - Op vakantie langs de Waterlinie

Fiets langs het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies

Ontdek indrukwekkende forten en het karakteristiek militair landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het prachtige groene liniegebied vol forten, sluizen, dijken, kanalen, bunkers, idyllische vergezichten en bourgondische restaurants leent zich uitstekend voor prachtige fietstochten. Ervaar het zelf door een of meerdere etappes te fietsen van de spiksplinternieuwe Waterlinie Fietsroute. 

Fietstocht in etappes

De kracht van de in totaal 242 kilometer lange Waterlinie Fietsroute is dat deze uitstekend in etappes ontdekt kan worden. Door simpelweg de fietsknooppunten te volgen mis je niets van het moois. De Waterlinie Fietsroute gaat voor een groot deel door de provincie Utrecht, maar start in Abcoude, waar het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam ligt. Al snel gaat de tocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie die loopt van het prachtige vestingstadje Muiden tot aan de Biesbosch. Welk deel van de route je ook fietst. Een ding is zeker. Het wordt op en top genieten.

Kijk voor meer informatie op www.waterliniefietsroute.nl.

Fort Hoofddijk is een van de forten van de Hollandse Waterlinie.

Ontdek meer Waterlinies - Bekijk alle activiteiten rondom de Utrechtse Waterlinies