Waterrijk Leidsche Rijn - IJsselstein

(50,0 km)

Fiets mee langs rivieren, plassen, watererfgoed en allerlei bijzondere plekken die te maken hebben met water. Water speelt een grote rol in Utrecht West. De identiteit van dit prachtige gebied is én wordt voor een groot deel gevormd door het omgaan en leven met water. 

Waterrijk Leidsche Rijn – IJsselstein zit vol leuke waterweetjes, oude én nieuwe verhalen over…

Fiets mee langs rivieren, plassen, watererfgoed en allerlei bijzondere plekken die te maken hebben met water. Water speelt een grote rol in Utrecht West. De identiteit van dit prachtige gebied is én wordt voor een groot deel gevormd door het omgaan en leven met water. 

Waterrijk Leidsche Rijn – IJsselstein zit vol leuke waterweetjes, oude én nieuwe verhalen over water. Ontdek al fietsend hoe onze voorouders en de natuur dit landschap hebben gemaakt tot wat het nu is en welke rol water nu en in de toekomst speelt. Onderweg maak je ook kennis met talrijke 'waterstops'.  Zo kun je lekker afkoelen en zwemmen in de plassen, zonnen en spelen op het strand, slootje springen en klauteren in het natuurgebied of in de speeltuinen en  varen, kanoën en suppen op de rivieren. In de route vind je volop tips voor leuke horeca-adresjes aan het water.

De route is ook te fietsen in twee etappes: een rondje Leidsche Rijn en een rondje IJsselstein. Tevens is deze route uitermate geschikt voor de e-bike. 

Dit ga je zien

77
77
1
Zomers IJs

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken.

Vers ijs uit eigen keuken. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen. De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten!
76
2

Recreatieplas Strijkviertel

Een recreatieplas waar je kan zwemmen en vissen. Aan de noordkant van de plas bevindt zich een moerasbos.

Recreatieplas Strijkviertel
3
Metaal Kathedraal

VAN KERK NAAR CULTURELE BROEDPLAATS Misschien wel de meest Instagrammable plek van heel Leidsche Rijn. Metaal Kathedraal vind je aan de Leidsche...

Metaal Kathedraal is een kunst-broedplaats met focus op ecologie. Zo kun je er leren hoe je je voedsel kunt fermenteren. Ook is Metaal Kathedraal samen met de bewoners van het nabijgelegen wijk Rijnvlietbeheerder van een heus voedselbos.
01
4

Bouwspeeltuin Voorn

Zowel bij mooi als slecht weer kan je heerlijk spelen bij Bouwspeeltuin Voorn. De waterpomp staat de hele zomer aan zodat je lekker kan kliederen en geulen graven. Bij mooi weer kan ook het spetterbadje open.

Waterpomp in Bouwspeeltuin Voorn staat altijd aan.
5

Leidse Rijn (rivier)

Rivier de Leidse Rijn is een waterweg tussen Utrecht en Harmelen, die aantakte op de Oude Rijn richting Leiden. Leuk vertrekpunt voor fietstocht langs de Leidsche Rijn is gemaal de Aanvoerder op de Groenewoudsedijk.

De naam Leidse Rijn dateert van de 17e eeuw, toen langs het kanaal een jaagpad ten behoeve van de trekvaart tussen de steden Utrecht en Leiden werd aangelegd
19
6
Rijnkennemerlaan (Wadi's)

Wadi’s zijn komvormige grasstroken en veelvuldig aangelegd in Leidsche Rijn als bufferings- en infiltratievoorziening, die zich tijdelijk kunnen vullen met regenwater.

Wadi Rijnkennemerlaan
20
24
7
Key West Beachhouse

Key West Beachhouse is een laid back restaurant aan een van de stadsstranden van Utrecht: de Haarrijnse Plas.

8

Gemaal Terwijde

Cruciaal onderdeel van het unieke gesloten watersysteem van Leidsche Rijn zijn de grote gemalen in Vleuterweide en Terwijde. Deze zorgen ervoor dat al het water in de sloten en singels in Leidsche Rijn stroomt.

Gemaal Terwijde
9
Waterwinpark

In het Waterwinpark wordt jaarlijks 5 miljoen kubieke meter drinkwater gewonnen voor 115.000 Leidsche Rijners.

Waterwinpark
10

Haarrijnse Plas

STRAND IN DE STAD Leidsche Rijn aan Zee, noemen sommigen het. De zonsondergang is er fenomenaal mooi. Al helemaal als je met een lekker drankje op het terras bij Beachhouse...

Op het brede zandstrand van de Haarrijnse Plas is het heerlijk toeven. Het einde van de lange steiger is dé plek voor een bommetje. Het zwemwater is kristalhelder en schoon want nergens mogen er in dit volgelopen zandwinningsgebied motorboten varen.
16
13
40
11
Hoeve Wielrevelt

Hoeve Wielrevelt is omgetoverd van een traditionele Haarse Hoeve tot een eigentijds erf waar mensen kunnen ontspannen, vergaderen, lunchen, wandelen en kunnen deelnemen aan inspirerende workshops en...

Hoeve Wielrevelt is omgetoverd van een traditionele Haarse Hoeve tot een eigentijds erf waar mensen kunnen ontspannen, vergaderen, lunchen en wandelen
12
't Natte Laand

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Dat je samen of alleen even een frisse neus kunt halen,...

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Op landgoed Haarzuilens kan dit!
12
13
TOP Haarzuilens

Vanaf dit Toeristisch Overstappunt kunt u fietsen of wandelen langs bloemrijke weides en kleurrijke akkers met oude gewassen.

14
Kasteel de Haar

SPROOKJES BESTAAN Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde weilanden,...

Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde weilanden, schaduwrijke bossen én een sprookjeskasteel.
11
10
86
04
55
15
Anafora Parkrestaurant

Ooit schetste architect Pierre Cuypers een ontwerp voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen. De hal kwam er nooit en de schetsen verdwenen in een la.  In 2011 verrees...

In het Máximapark ligt het parkrestaurant Anafora. De architectuur is gebaseerd op de schetsen van architect Pierre Cuypers die ooit een ontwerp maakte voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen.
54
22
16

Vikingrijn

De Vikingrijn meandert door het Máximapark en je kan er varen in een kano, suppen en varen in een zwaan.

Vikingrijn
17

Lelievijver

De Lelievijverbrug is een elegante hoge brug over de Lelievijver in Het Máximapark. De reling heeft het kenmerkende margrietmotief.

Brug over de Lelievijver in het Máximapark
18
Jeremiebrug

Als je in het Máximapark in Leidsche Rijn wandelt, kan je opeens een monumentale, oude brug tegenkomen. Ooit lag deze brug in het verlengde van de Westerkade over de Kruisvaart, nu aan de Alendorperweg over de Vikingrijn in het Máximapark: de Jeremiebrug.

Als je in het Máximapark in Leidsche Rijn wandelt, kan je opeens een monumentale, oude brug tegenkomen. Ooit lag deze brug in het verlengde van de Westerkade over de Kruisvaart, nu aan de Alendorperweg over de Vikingrijn in het Máximapark: de Jeremiebrug.
19
Museum Hoge Woerd

In het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is op de plaats van een 2000 jaar oud Romeins fort een duurzaam cultuurpark verrezen. Wandel over de wallen van het Romeinse fort met wallen van zes meter hoog!

20
Brouwerij Maximus

Koperen Ketels In haar brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van onze bieren wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist....

In de brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van het bier wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist. Dit maakt de speciaalbieren tot een puur en echt product.
21
76
77
21

De Steenen Kamer

Deze bijzondere dwarshuisboerderij ligt op de voormalige boezem van de Hollandse IJssel.

77
22
TOP Marnemoende, IJsselstein

Marnemoende is een mooi startpunt om de Utrechtse Waarden te voet, fietsend of varend te verkennen. Het weidse, traditionele, polderlandschap van de Utrechtse Waarden wordt in het noorden begrensd door de Hollandse IJssel en in het zuiden door de Lek.

Anne Hamers
23
Jachthaven Marnemoende

Jachthaven met ligplaatsen, restaurant met terras, beachbar, verhuur vaartuigen en overnachtingsmogelijkheden. .

24
Vlotkamperen

Slapen op een drijvend vlot aan de Hollandse IJssel.

25
Sup & Beach

Een heerlijk sportief uitje in IJsselstein vanaf het heerlijke strand bij Jachthaven en Beachbar Marnemoende.

26

Hollandse IJssel

Deze rivier ligt midden in het natuurgebied het Groene Hart en loopt van IJsselstein tot aan Krimpen aan den IJssel.

79
27

De Voormolen

Bekijk de overblijfselen van de oude Broekse of Achterslootse voormolen aan de Hollandse IJssel.

28
Caravanpark De Voormolen

Genieten van rust en natuur aan de Hollandse IJssel.

29
Brandspuithuisje

In dit authentieke pandje aan de stadsgracht van IJsselstein kun je genieten van Indische specialiteiten uit de Minahasa.

81
30
Rondvaarten IJsselstein

Verken IJsselstein en de Lopikerwaard vanaf het water met heer Gijsbrecht en Vrouwe Berthe.

31
Spijs & Spraakwater

Bar, restaurant en terras aan het Vingerhoekhof in hartje IJsselstein.

32
De Pomp

Bekijk de oude waterpomp in het middeleeuwse centrum van vestingstad IJsselstein.

33
Bagels & More

Geniet van een kop koffie of een lunch aan de oude Schuttersgracht in IJsselstein

met terras aan het water
34
Korenmolen De Windotter

De Windotter is één van de grootste korenmolens van Nederland en al meer dan 30 jaar volledig in bedrijf. Bewonder dit prachtige monument en oudste ambachtelijke bedrijf van IJsselstein in het historisch centrum van de meer dan 700 jaar oude vestingstad.

35

Luigi's IJssalon

Genieten in Italiaanse sferen

Luigi's IJssalon
82
36

De Overtoom

Ontmoet oud en nieuw IJsselstein op dit bijzondere plein.

37
UIT in IJsselstein I Tourist Info

Dé startplek voor al je vragen over cultuur, toerisme, recreatie in IJsselstein.

38

Enge IJssel

Een klein riviertje in de Lopikerwaard dwars door een prachtig stukje oer-Hollands poldergebied.

07
08
39

Dijkmagazijn het Klaphek

Neem een kijkje bij dit bijzondere stukje watererfgoed en leer meer over de dijkbewaking langs de Lek.

40

Het Klaphek

Hier vind je de oorsprong van de rivier de Hollandse IJssel.

23
41

Kromme IJssel

Een kort en klein riviertje in IJsselstein bij het IJsselbos.

24
42
TOP Stadspark Oudegein

Toeristisch overstappunt TOP Stadspark Oudegein

43
Jack's Grillhouse

Restaurant met terras aan het water en kanoverhuur.

44

Watertoren Nieuwegein

Bewonder deze monumentale watertoren en leer meer over het waterwingebied.

80
45
Nedereindse Plas

Prachtig recreatiegebied tussen IJsselstein en Nieuwegein.

75
77
Eindpunt: Heijcopperkade
3454 Utrecht

Beschrijving

77

Deze fietsroute volgt het fietsroutenetwerk van de provincie Utrecht. Fiets van fietsknooppunt naar fietsknooppunt, te herkennen aan de groen-witte borden met cijfers. Pijlen wijzen de weg.

De route start officieel bij fietsknooppunt 77 in Leidsche Rijn, maar het is goed mogelijk om op elk punt in de route aan te haken. Bijvoorbeeld vanaf TOP Haarzuilens in Vleuten-De Meern of TOP Marnemoende in IJsselstein.

Bij het startpunt is voldoende parkeergelegenheid. 

Wil je de route in twee keer fietsen? 
Rondje Leidsche Rijn, volg knooppunten:  77 - 76 - 01 - 19 - 20 - 24 - 16 -13 - 40 -12 - 11 - 10 - 86 - 04 - 55 - 54 - 22 - 21 - 76 - 77.
Rondje IJsselstein, volg knooppunten: 77 - 79 - 81 - 82 - 07 - 08 - 23 - 24 - 80 - 75 - 77.

Eindpunt: Heijcopperkade
3454 Utrecht
 • 77
 • 77
 • 76
 • 01
 • 19
 • 20
 • 24
 • 16
 • 13
 • 40
 • 12
 • 11
 • 10
 • 86
 • 04
 • 55
 • 54
 • 22
 • 21
 • 76
 • 77
 • 77
 • 79
 • 81
 • 82
 • 07
 • 08
 • 23
 • 24
 • 80
 • 75
 • 77

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht