Misschien wel de meest beroemde stad aan het Hollandse IJsselpad: Oudewater. Dé stad om te ontdekken als je houdt van geschiedenis en verhalen. Oudewater is natuurlijk wereldberoemd vanwege de Heksenwaag, van De Boerenfamilie van Herman de Man en van de Oude Hollandse Waterlinie.  

Langs het Hollandse IJsselpad bij Oudewater zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je met de stad en de omgeving kennis laten maken. De wandelroutes gaan door stoere polders, over jaagpaden en langs het water. In de historische binnenstad van Oudewater kun je na een heerlijke wandeling bijkomen op een terras, struinen langs leuke winkels en proeven van heerlijke streekproducten. 

Wandelen door Oudewater - Wandelroutes langs het Hollandse IJsselpad

De magie van Oudewater - Natuurlijk, historisch en kleurrijk Oudewater

Ervaar de Magie van Oudewater

Groen, gezellig en geschiedenis. Oudewater in een notendop. Als oase midden in het groen, de oudste stad van het Groene Hart. Heeft u de Magie van Oudewater al ervaren? 

Ervaar Natuurlijk Oudewater

Prachtig gelegen in de groen landschappelijke omgeving Lopikerwaard met karakteristieke knotbomen, weilanden, sloten/rivieren en veel agrarische ondernemers. Rust, ruimte en vergezichten.

Geniet van onze heerlijke streekproducten of kom lekker fietsen, wandelen of varen. Een omgeving om lekker te vertoeven. De kernen Papekop, Hekendorp, Snelrewaard en Hoenkoop maken Oudewater compleet.
 

Ervaar Historisch Oudewater

Internationaal bekend door de Heksenwaag (1482), rijk geworden door de Touwindustrie en de hoogste monumentendichtheid van ons land. Oudewater stond aan de wieg van de ‘geboorte van Nederland’ in 1572. Betaalde in 1575 een hoge prijs, toen de Spanjaarden wraak kwamen nemen. De Oudewaterse Moord wordt nog elk jaar herdacht.

Kunstzinnig, avontuurlijk en theologisch door Herman de Man, Gerard David, Eberhard Cornelis Rahms, Swiebertje, Hendrikus Lorentz, Cornelis de Jong van Rodenburgh en Arminius. Met vier bijzondere musea (zeer geschikt voor kinderen) de niet-geblinddoekte Vrouwe Justitia, Wilhelmina van Pruisen-boerderij en de monumentale Goejanverwellesluis maken het geheel af. 

Ervaar Kleurrijk Oudewater

Kleinschalig, bruisend, levendig en ondernemend. Oudewater heeft een trotse, kleurrijke bevolking. Geelbuiken, gevormd door een rijke geschiedenis, met een sterke gemeenschapszin, zelfredzaamheid en eigen autonomie. Een sfeervolle binnenstad met een bijzonder aanbod van exclusieve producten, diensten en gerechten. Talloze specialistische bedrijven, bijzondere detailhandel, gevarieerde (culinaire) horeca en veel evenementen. Vaar mee met fluisterboot de ‘Geelbuik’ over de grachten en Hollandsche IJssel, rij mee met onze TouwTrein, kom winkelen of lekker op het terras zitten. 

Natuurlijk, Historisch en Kleurrijk. Dat is de Magie van Oudewater! 

Danny de Vries
Burgemeester Oudewater

Meer Hollandse IJsselsteden - Ontdek de steden langs het Hollandse IJsselpad

Over het Hollandse IJsselpad

Het Hollandse IJsselpad is een prachtige, meerdaagse, wandeltocht door het Groene Hart van IJsselstein tot Krimpen aan den IJssel. De wandelroute voert onder andere langs wereldberoemd Oudewater, het oudste stadje van het Groene Hart. De stad heeft een roemrijke geschiedenis dat terug te zien is in de prachtige monumentale binnenstad. Wereldberoemd in Oudewater is natuurlijk de Heksenwaag, waar niemand ooit tot heks is veroordeeld, maar ook het Touwmuseum mag bij een bezoek zeker niet ontbreken.

De Hollandse IJssel, die zowel welvaart als rampspoed bracht, heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. Herbeleef de spannende geschiedenis en luister naar haar verhaal. Ga met zijn allen op pad en maak er een unieke wandelbelevenis van.