Soms denk je dat er geen einde aan de winter komt, maar ineens is hij daar: de lente, hoera! Lammetjes in de wei, langere dagen, zon, een kleurige natuur en bloemen: tijd om erop uit te trekken! Onze lente-bucketlist zet 10 wandel- en fietsroutes op een rij die je deze lente niet mag missen.

Terrasje pakken

Wat is er lekkerder dan het lentezonnetje weer op je huid voelen na een koude en regenachtige winter? De terrassen zitten niet voor niets meteen vol als de zon zich weer voorzichtig laat zien. Deze 2 mooie routes combineren de mooiste plekken met de leukste terrassen. 

Leidsche Rijn: verrassend mooi

Ben je een echte cultuur- en terrasliefhebber? Dan is de superleuke fietsroute Nieuwe Stad met Rijke Historie (31,8 km) door Leidsche Rijn en omgeving iets voor jou. Je komt bijvoorbeeld langs het natuurlijke Maximapark, het sprookjesachtige kasteel De Haar en het Berlijnplein met zijn bijzondere architectuur. Onderweg kun je neerploffen op het terras van Beachhouse Key West, parkrestaurant Anafora of brouwerij Maximus.

Cultuur en natuur in Montfoort

De Boergondische wandelroute (13,7 km) is een gevarieerde wandeling door stad en ommeland. Je wandelt dwars door Montfoort met gezellige terrassen én langs ambachtelijk geproduceerde streekproducten. Al wandelend genieten dus bij Molen De Valk, Kaasboerderij Doruvael, Fruitbedrijf van Lint, The Old Bakery en tot slot kun je lekker eten in Het Oude Stadhuis.

Bloesems opsnuiven

In de lente staat Utrecht in bloei! Bonte kleuren en heerlijke geuren. Het is vooral genieten van de bloesems. Deze bijzondere wandel- en fietsroutes leiden je langs prachtige fruitbomen die in bloei staan. 

Bloesemroute voor kinderen

De fietsroute Bloesemroute Kids (24,4 km) is ideaal om met je kinderen te doen! Samen fietsen jullie langs heerlijk geurende bloesems en lammetjes in de Kromme Rijnstreek. Maak halverwege een tussenstop bij Theetuin de Winkel om wat te drinken of eet een lekkere pannenkoek bij familierestaurant de Jonge Graaf. Onderweg fiets je langs de natuurspeelweide in Cothen, hier willen je kinderen zeker afstappen!

Genieten van kersenbomen in bloei

In de lente kun je langs de wandelroute Rondje Kersenpracht (8,0 km) genieten van de kersenbomen die in bloei staan. Je wandelt langs het mooie Kasteel Rhijnestein, Brinkdorp, het centrale dorpsplein, korenmolen Oog in ’t Zeil en het fraaie inundatiesluisje van Cothen. Geen bomen meer in bloei? Geen nood, er zijn genoeg andere bomen en bloemen die de lucht parfumeren.
 

Picknicken & lammetjes aaien

Wat geeft je het ultieme lentegevoel? Picknicken en lammetjes aaien natuurlijk! Vooral kinderen vinden dit fantastisch. Daarom 2 routes die je met je kinderen kunt doen, vol lammetjes en idyllische picknickplekken. 

Dwars door de schapen

Tijdens de wandelroute Heidestein (4,5 km) loop je over heide, door naaldbossen en langs overblijfselen van een historisch landgoed. En als klap op de vuurpijl wandel je dwars door de kudde van de schaapskooi in Zeist! Onderweg vind je ook nog eens mooie picknickplaatsen en -bankjes.

Flesje geven aan geitjes

De fietsroute Haarzuilensroute Kids (11 km) gaat vanaf Haarzuilens onder andere langs Geertjes Hoeve, waar je de geitjes (ook lammetjes) zelfs een flesje mag geven! Ook kun je heerlijk picknicken in het Maximapark in Leidsche Rijn of het mooie Vijverbos in Harmelen. Je kunt de route afsluiten met een bezoekje aan het imposante Kasteel de Haar. 

Vogels spotten

De lente betekent ook nieuw leven! Naast lammetjes zien heel wat vogels het levenslicht. Ben je een echte natuurliefhebber en spot je graag vogels in het voorjaar? Dan mag je deze 2 routes niet missen!

Blauwgraslanden en weidevogels

De Gelderse Vallei is een prachtig gebied met weidse panorama’s, blauwgraslanden en weidevogels. Fietsroute Rondje Gelderse Vallei (34 km) voert onder andere langs het Valleikanaal, een belangrijk onderdeel van de Grebbelinie. Ook fiets je langs de Walderveense molen en Kasteel Renswoude.

Hét vogelspotgebied tussen Lek en Linge

Fietsroute Tussen Lek en Linge (49 km) komt langs hét vogelspot tussen deze rivieren: de Zouweboezem. Strijk neer bij het vogelkijkscherm en geniet! Ook kom je op deze route langs verrassende, historische steden, oude boerderijen en unieke locaties voor een tussenstop. 

Tuinen kijken

Utrecht kent weelderige tuinen waar je heel fijn doorheen kunt wandelen of even kunt uitrusten na een mooie wandel- of fietstocht. Deze 2 routes geven je inspiratie om je eigen tuin lenteklaar te maken!

Imposante kasteeltuinen

Tijdens fietsroute Tour de Kromme Rijn (51 km) maak je kennis met de Kromme Rijnstreek, een bijzonder gebied met fruitboomgaarden, agrarisch landschap, bos Nieuw Wulven, landgoederen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. De route voert je ook langs imposante kastelen met fantastische kasteeltuinen!

Bijzonder bomenmuseum 

Tijdens wandelroute Palmstad (6,5 km) verken je de omgeving van Doorn op de Utrechtse Heuvelrug en wandel je over de landgoederen Beukenrode en Moersbergen. En je kunt het Nationaal Bomenmuseum Gimborn bezoeken. Een prachtige 'tuin' met heel bijzondere bomen!

Deel jouw lentefoto!

Heb je inspiratie opgedaan na het lezen van onze blog en ga je op pad? Deel na je fiets- of wandeltocht je favoriete lenteroutefoto’s met ons op Instagram of Facebook. Tag ons met @routesinutrecht en geef je foto de hashtags #jebentzobuiten en #routesinutrecht mee. We zijn benieuwd!