Fietsroute nieuwe stad met rijke historie

(31.8 km)

Ontdek de modern-historische achtertuin van Utrecht

Veni Vidi Stadsie! Dat de Romeinen hier 200 jaar geleden huishielden, weten we nu wel. Wat heel veel mensen minder goed weten is dat stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht enorm divers is. Deze fietstocht door Leidsche Rijn en daarbuiten laat je kennismaken met de modern-historische achtertuin van Utrecht.

Historie in het moderne stadsleven

Drie kleine historische kernen worden verbonden door enorm vruchtbaar gebied. De kassen van de vorige eeuw hebben plaatsgemaakt voor gezond stedelijk leven met veel aandacht voor historie in het moderne stadsleven. Bomen van het Domplein zijn verhuisd naar het Máximapark en Kasteel de Haar is van de hand van Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum heeft getekend.

Berlijnplein

Wanneer je vanaf fietskno…

Ontdek de modern-historische achtertuin van Utrecht

Veni Vidi Stadsie! Dat de Romeinen hier 200 jaar geleden huishielden, weten we nu wel. Wat heel veel mensen minder goed weten is dat stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht enorm divers is. Deze fietstocht door Leidsche Rijn en daarbuiten laat je kennismaken met de modern-historische achtertuin van Utrecht.

Historie in het moderne stadsleven

Drie kleine historische kernen worden verbonden door enorm vruchtbaar gebied. De kassen van de vorige eeuw hebben plaatsgemaakt voor gezond stedelijk leven met veel aandacht voor historie in het moderne stadsleven. Bomen van het Domplein zijn verhuisd naar het Máximapark en Kasteel de Haar is van de hand van Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum heeft getekend.

Berlijnplein

Wanneer je vanaf fietsknooppunt 24 doorfietst richting knooppunt 20, kom je bij het Berlijnplein. Daar vind je het busstation van Leidsche Rijn Centrum. Dit busstation heeft de prestigieuze Rietveld architectuurprijs ontvangen. Zeker de moeite waard dus om even voor om te fietsen. Op het Berlijnplein staat ook een bioscoop en als je vanaf het dak van de bioscoop een filmpje pakt, kun je misschien het carillion van de Zingende Toren in Vleuterweide horen.

Dat klinkt toch allemaal als muziek op de fiets!

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Fietsknooppunt 19 aan de Groenedijk
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar startpunt
19
21
1

Brouwerij Maximus is een jonge Utrechtse brouwerij met prachtige biertjes.

Brouwerij Maximus
2

Plattelandswinkel van familie Goes met eigen fruit en groente

Plattelandswinkel Goes Fruitbedrijf Goes legt zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Midden in de wijk vind je de winkel vol heerlijke groente en fruit.
3

Ontdek Steede Hoge Woerd, de stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en...

Steede Hoge Woerd Loop tussen de dieren in de weiden, wandel met de ezels of ga aan de slag in de tuin. Ontdek Steede Hoge Woerd, de stadsboerderij van Leidsche Rijn.
4

VENI, VIDI, VINEX. Nee, zo ging het niet. Maar toen de Romeinen op de brede Rijn vastliepen was het wel even klaar. Van Nijmegen tot Katwijk legden ze hun grensweg, de Limes aan. Aan die...

Castellum Hoge Woerd Deze historische plek vol archeologische schatten cultuur, natuur en historie komen op unieke wijze samen door middel van het archeologische museum, het theater, de stadsboerderij en het café-restaurant die zich binnen de muren van het fort bevinden.
5

In het Máximapark is een schat aan kunst te ontdekken.

Beelden in het Máximapark
6

Als je in het Máximapark in Leidsche Rijn wandelt, kan je opeens een monumentale, oude brug tegenkomen. Ooit lag deze brug in het verlengde van de Westerkade over de Kruisvaart, nu aan de Alendorperweg over de Vikingrijn in het Máximapark: de Jeremiebrug.

Jeremiebrug Als je in het Máximapark in Leidsche Rijn wandelt, kan je opeens een monumentale, oude brug tegenkomen. Ooit lag deze brug in het verlengde van de Westerkade over de Kruisvaart, nu aan de Alendorperweg over de Vikingrijn in het Máximapark: de Jeremiebrug.
7

Ooit schetste architect Pierre Cuypers een ontwerp voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen. De hal kwam er nooit en de schetsen verdwenen in een la.  In 2011 v...

Anafora Parkrestaurant In het Máximapark ligt het parkrestaurant Anafora. De architectuur is gebaseerd op de schetsen van architect Pierre Cuypers die ooit een ontwerp maakte voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen.
8

HET HELE JAAR DOOR MOOI Het Lurie park in Chicago, de Highline in New York en de Vlinderhof in Leidsche Rijn. Bijzonder rijtje! Het zijn allemaal tuinen van de Nederlandse tuinarchitect P...

Vlinderhof De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van Máximapark. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief.
22
9

Ooit was de Hamtoren onderdeel van een groter geheel: kasteel d...

Hamtoren Ooit was de Hamtoren onderdeel van een groter geheel: kasteel den Ham. Maar het onderhoud werd te duur, dus het kasteel werd gesloopt. De toren bleef overeind en trotseerde de tijd.
10

DE ZIEL VAN LEIDSCHE RIJN Het ene moment waan je je in Japan, om even later weer langs een oer-Hollands slootje met knotwilgen te lopen. Zag ik daar nou een enorme snoek? Vloog daar nou e...

Máximapark In het Máximapark val je van de ene in de andere fraaie verbazing. De lijst met bijzondere plekken is eindeloos: de prachtige Lelievijver, het trekpontje, de Vikingrijn, de Vlinderhof, de Japanse Tuin, de Pergola, de Binnenhof, de Buitenhof en het Lint.
24
11

RAUM is een oase in de nieuwe stad, in het hart van Leidsche Rijn Centrum, waar je via kunst & design samen de toekomst van de stad kunt maken, verbeelden en bevragen.

RAUM
12

Venster, restaurant, buurtkantine, wijkrestaurant of iets ertussenin. Gevestigd op het terrein van RAUM.

Wijkrestaurant Venster
13

In Pathé Utrecht Leidsche Rijn vinden naast films en theatervoorstellingen ook zakelijke evenementen plaats.

Pathé Utrecht Leidsche Rijn
14

Op Berlijnplein kan je ronddwalen, elkaar treffen aan één van de picknick tafels of bij wijkrestaurant Venster, deelnemen of je mee laten nemen in de wereld van kunst, cultuur en innovaties.

Berlijnplein
15

De overkapping van het busstation Leidsche Rijn Centrum, een ontwerp van Annebregje Snijders is de winnaar van de Rietveldprijs 2020 Annebregje Snijders bedacht op het tunneldak van de A2...

Busstation Leidsche Rijn De overkapping van het busstation van Leidsche Rijn is gemaakt van tentdoek en hangt tussen een driehoekig stalen frame waardoor het effect van een kathedraal ontstaat.
16

Langs het Lint, vlakbij de entree van de Haarrijnse Plas, staan 6 oude platanen (50 jaar oud) afkomstig van het Domplein. In 2013 moetsen de bomen weg vanwege de komst van Downunder in hartje stad.

Dompleinbomen Langs het Lint, vlakbij de entree van de Haarrijnse Plas, staan 6 oude platanen (50 jaar oud) afkomstig van het Domplein. In 2013 moetsen de bomen weg vanwege de komst van Downunder in hartje stad.
17

Key West Beachhouse is een laid back restaurant aan een van de stadsstranden van Utrecht: de Haarrijnse Plas.

Key West Beachhouse
16
18

Haarrijnse Plas

STRAND IN DE STAD Leidsche Rijn aan Zee, noemen sommigen het. De zonsondergang is er fenomenaal mooi. Al helemaal als je met een lekker drankje op het terras bij

Op het brede zandstrand van de Haarrijnse Plas is het heerlijk toeven. Het einde van de lange steiger is dé plek voor een bommetje. Het zwemwater is kristalhelder en schoon want nergens mogen er in dit volgelopen zandwinningsgebied motorboten varen.
13
19

Alles is mooi aan de Broederschapshuisjes in Vleuten. Hun uiterlijk, maar ook hun naam. De broederschapshuisjes zijn al in de Middeleeuwen vernoemd naar de Broederschap van Onze Lieve Vrouwe en ze doen hun naam meer dan eer aan.

Streekmuseum De Broederschapshuisjes Alles is mooi aan de Broederschapshuisjes in Vleuten. Hun uiterlijk, maar ook hun naam. De broederschapshuisjes zijn al in de Middeleeuwen vernoemd naar de Broederschap van Onze Lieve Vrouwe en ze doen hun naam meer dan eer aan.
54
20

De Zingende Toren staat op het plein bij de CultuurCampus in Vleuterweide. De Toren is een bijzonder beeldend kunstwerk van glaskunstenaar Bernard Heesen.

Carillon De Zingende Toren De Zingende Toren staat op het plein bij de CultuurCampus in Vleuterweide. De Toren is een bijzonder beeldend kunstwerk van glaskunstenaar Bernard Heesen.
55
04
40
21

Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleefbaar voor jong en oud. Onze boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.

Geertjeshoeve Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleefbaar voor jong en oud. De boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.
12
22

In het sprookjesachtige dorp Haarzuilens, op steenworp afstand van Kasteel de Haar, ligt aan de Brink het gezellige restaurant ’t Wapen van Haarz...

't Wapen van Haarzuylen In het sprookjesachtige dorp Haarzuilens, op steenworp afstand van Kasteel de Haar, ligt aan de Brink het gezellige restaurant ’t Wapen van Haarzuylen.
14
11
23

SPROOKJES BESTAAN Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde...

Kasteel de Haar Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde weilanden, schaduwrijke bossen én een sprookjeskasteel.
10
86
04
55
56
32
76
24

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken.

Zomers IJs Vers ijs uit eigen keuken. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen. De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten!
25

VAN KERK NAAR CULTURELE BROEDPLAATS Misschien wel de meest Instagrammable plek van heel Leidsche Rijn. Metaal Kathedraal vind je aan de Leid...

Metaal Kathedraal Metaal Kathedraal is een kunst-broedplaats met focus op ecologie. Zo kun je er leren hoe je je voedsel kunt fermenteren. Ook is Metaal Kathedraal samen met de bewoners van het nabijgelegen wijk Rijnvlietbeheerder van een heus voedselbos.
01
19
Eindpunt: Fietsknooppunt 19 aan de Groenedijk
Hogeweide
Utrecht
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Fietsknooppunt 19 aan de Groenedijk
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar startpunt

Deze fietsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk, te herkennen aan de groen-witte borden met cijfers. De route start officieel vanaf fietsknooppunt 19, maar je kunt natuurlijk op elk gewenst punt de route oppakken.

Eindpunt: Fietsknooppunt 19 aan de Groenedijk
Hogeweide
Utrecht
Navigeer naar eindpunt
 • 19
 • 21
 • 22
 • 24
 • 16
 • 13
 • 54
 • 55
 • 04
 • 40
 • 12
 • 14
 • 11
 • 10
 • 86
 • 04
 • 55
 • 56
 • 32
 • 76
 • 01
 • 19
Aangeboden door: Routebureau Utrecht