Dobberhuisjesroute

(93.5 km)

Een prachtige lange vaarroute door het Groene Hart. Je vaart o.a. langs de Vecht, Vinkeveense Plassen, de Nieuwkoopse Plassen en Hollandse IJssel. Onderweg kom je langs prachtige dorpjes zoals Nieuwersluis, Linschoten, Wilnis, Montfoort en IJsselstein. Ook de wat grotere steden wordt doorheen gevaren zoals Utrecht met haar mooie grachten en de Domtoren en Woerden. Geniet tijdens deze vaartocht van de mooie natuur, unieke grachtenpandjes, en diverse havens. De dobberhuisjes zijn te vinden in Nieuwkoop en IJsselstein.

De vaarroute kan op verschillende (TOP)locaties worden gestart. Vanwege de afstand van de route is het leuk om er een meerdaagse vaartocht van te maken. 

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: TOP Nieuwkoop
Noordenseweg 23A
2421XW Nieuwkoop
Navigeer naar startpunt
1

Weijpoortsche molen

Tijdens een bezoek aan de molen is te zien hoe een eeuwenoude en zeer grote poldermolen werkt. De molenaar vertelt en laat zien hoe de molen wordt bediend en geeft uitleg over de geschiedenis van het polderlandschap en de betekenis van molens voor de wordingsgeschiedenis van het huidige veenweidelandschap.

2

Restaurant JanZen is een bijzonder huiselijk restaurant gevestigd in een art deco pand aan de rand van Woerden, een unieke locatie midden in het groene hart. Tussen de weilanden met de luxe van vrij parkeren voor de deur met uitstekende bereikbaarheid.

Restaurant JanZen
3

Venster op de Romeinse Limes

Het jaagpad langs de Rijn is aangelegd medio de 17e eeuw, maar er was in de Romeinse tijd natuurlijk ook al een verbinding over land tussen de verschillende castella. (Legerplaatsen langs de Romeinse grens, de Limes.).

4

Lekkere kazen uit het Groene Hart: diverse soorten boerenkaas en kruidenkazen o.a. komijnen, fenegriek, paprika en tuinkruiden.

Kaasboerderij Janmaat
5

De Romeinse muur

Al 2000 jaar dakpannen in Laurium (Woerden)! De Romeinen hebben ons veel geleerd. We leerden b.v. van de klei stenen en dakpannen bakken.

6

Ontdek de finesse van het kaasmaken in de moderne kaasmakerij. Onder leiding van een deskundige kaasmaker kan de bezoeker zelf aan de slag als kaasmaker.

Cheese Experience | Workshop 'Brouw je eigen kaas'
7

Uw gastvrouw Mieke van der Horst heet u van harte welkom bij Bed & Breakfast ‘De Lage Polder’. De Bed & Breakfast ligt op één van de landerijen binnen het Landgoed Linschoten.

B&B De Lage Polder
8

Midden in het pittoreske dorp Linschoten treft u restaurant De Burgemeester. Ons restaurant is sinds 1994 gevestigd In het voormalige raadhuis van de gemeente Linschoten en Snelrewaard.

de Burgemeester
9

Het voormalige stadhuis van de gemeente Montfoort vormt één geheel met de IJsselpoort, de enig overgebleven stadspoort van Montfoort.

Het Oude Stadhuis | Montfoort
10

Marnemoende is een mooi startpunt om de Utrechtse Waarden te voet, fietsend of varend te verkennen. Het weidse, traditionele, polderlandschap van de Utrechtse Waarden wordt in het noorden begrensd door de Hollandse IJssel en in het zuiden door de Lek.

TOP Marnemoende, IJsselstein Anne Hamers
11

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije verbijzonderen en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten.

Museum IJsselstein (MIJ)
12

In het hart van de stad Utrecht staat de Domtoren, sinds jaar en dag hét symbool van de stad: ruim 112 meter lang en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland.

Domtoren
13

Midden in het Domkwartier staat de monumentale, gotische Domkerk van Utrecht.

Domkerk
14

De passantenligplaatsen bij de Weerdsluis zijn voor boten op doorreis die maximaal 72 uur in Utrecht blijven.

Passantenhaven Weerdsluis
15

Fort aan de Klop is als een groene oase in de stad Utrecht. Je bent er al als je vanaf de Dom een kwartiertje langs de Vecht fietst. Het fort ligt op de grensvan de wijken Overvecht en Zuilen.

Fort aan de Klop
16

Slot Zuylen ligt aan de Vecht in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis.

TOP Oud-Zuilen, Slot Zuylen
17

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen. Een bekend voorbeeld hiervan is schrijfster Belle van Zuylen. Het kasteel toont de wooncultuur van de Utrechtse adel vanaf de 13de eeuw en is omringd door fraaie tuinen. Slot Zuylen brengt het verleden tot leven met rondleidingen, speciale themapresentaties, concerten en evenementen.

Slot Zuylen
18

Het Vechtstreekmuseum is gevestigd in een monument. De begane grond is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De bovenzalen zijn alleen via een trap bereikbaar.

Vechtstreekmuseum
19

Dit bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ontdek het fort met een gids en op zondag ben je ook welkom in de Theetuin.

Fort Nieuwersluis
20

Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen liggen in het gebied De Venen in West-Utrecht. Dit waterrijke veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter met karakteristieke, langgerekte kavels. De TOP ligt aan het Kloosterplein in Vinkeveen-Dorp

TOP Vinkeveense Plassen, Vinkeveen
21

Op de fiets of te voet door het karakteristieke veenweidegebied van het Groene Hart. TOP Eiland van Hein (voorheen Heinoomsvaart) ligt centraal in de Venen en is daardoor een ideaal vertrekpunt om de streek te ontdekken.

TOP Eiland van Hein TOP Eiland van Hein
Eindpunt: TOP Nieuwkoop
Noordenseweg 23A
2421XW Nieuwkoop
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: TOP Nieuwkoop
Noordenseweg 23A
2421XW Nieuwkoop
Navigeer naar startpunt

Vanaf het startpunt TOP Nieuwkoop is het enkele minuten wandelen naar de Nieuwkoopseplassen. 

Deze route volgt het knooppuntennetwerk. Dat houdt in dat je van knooppunt naar knooppunt vaart. Volg de knooppunten: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 23 - 19 - 20 - 31 - 32 - 33 - 3 - 4 - 5 - 9 - 10 - 14 - 15 - 16 - 17 - 7.

Je kunt er ook voor kiezen om je vaarroute te starten vanaf een andere TOP. Op de vaarroute liggen meerdere TOP's: 
- TOP Marnemoende 
- TOP Oud-Zuilen
- TOP Vinkeveense Plassen 
- TOP Heinoomsvaart

Eindpunt: TOP Nieuwkoop
Noordenseweg 23A
2421XW Nieuwkoop
Navigeer naar eindpunt

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht