Een verrassend natuur- en recreatiegebied

                                                
Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een prachtig natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Je vindt er prachtige natuur, bos, forten, bunkers, polderlandschap en heel veel wandelpaden. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Ga lekker wandelen met de hond, hardlopen door het bos of spelen in het speelbos. Maar er is meer. Je kunt er ook forelvissen of een leuke kinderroute lopen. Het gebied maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, dat genomineerd is om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Niet alleen het Noorderpark Ruigenhoek is mooi, ook het omringende gebied is leuk om al wandelend te ontdekken. Door de weilanden richting Westbroek, rond de Maarsseveense Plassen en fort Maarsseveen en vanaf Fort aan de Klop langs de Vecht en Slot Zuylen.
                                                                                                                                                             
Bereikbaarheid
Noorderpark Ruigenhoek vind je aan de rand van Utrecht-Noord. Het gebied is dagelijks toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en is goed te bereiken met de fiets of met de auto. Parkeren kan gratis op één van de 6 parkeerplaatsen. Kom je van wat verder weg dan kun je met de bus vlakbij het gebied komen. Vanaf station Utrecht Overvecht ben je na 20 minuten lopen midden in het gebied.

                                                                             
Ontdek de grootste achtertuin van Utrecht via een één van de wandel- of fietsroutes op deze pagina. 

Wandelroutes

 • Rondje Ruigenhoek

  8,0 km - Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos.

  Bekijk wandelroute
  Rondje Ruigenhoek
 • Kinderroute Gageltocht

  4,0 km - Speciaal voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar is er in Noorderpark Ruigenhoek een ‘challenge tocht’ uitgezet die je meeneemt in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  Bekijk wandelroute
  Kinderroute Gageltocht
 • Rondje Gagelbos

  4,2 km - Wandelroute door het Gagelbos en de Gagelpolder. Via deze korte wandeling ervaar je hoe mooi de natuur dichtbij de stad kan zijn! 

  Bekijk wandelroute
  Rondje Gagelbos

Wandelen van station naar station

Naast de bovenstaande rondwandelingen zijn er ook langere wandelroutes door het gebied die beginnen en eindigen bij NS treinstations. Hoe makkelijk is dat! Alle routes volgen de wandelknooppunten die in het gebied zijn te vinden. Met de wandelknooppunten kun je ook gemakkelijk je eigen (stations)wandeling plannen via de routeplanner van Wandelnet. De stations rond dit gebied zijn Utrecht Overvecht, Hollandse Rading, Utrecht Zuilen, Maarssen en iets verder weg Breukelen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. De bouw is gestart in 1815, het bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. In het landschap in en rond het Noorderpark Ruigenhoek is de waterlinie goed terug te zien. Je hebt natuurlijk Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en Fort Ruigenhoek, maar ook de vele betonnen groepsschuilplaatsen (ook wel kazematten genoemd) en het sluisje en de loopgraven bij Fort Ruigenhoek. Samen vormden deze elementen een ingenieus systeem dat Nederland beschermde tegen vijandelijke troepen. Door het land zo’n vijftig centimeter onder water te zetten werd het onbegaanbaar voor soldaten en te ondiep voor boten.