Een verrassend natuur- en recreatiegebied

                                                
Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een prachtig natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Je vindt er prachtige natuur, bos, forten, bunkers, polderlandschap en heel veel wandelpaden. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Ga lekker wandelen met de hond, hardlopen door het bos of spelen in het speelbos. Maar er is meer. Je kunt er ook forelvissen of een leuke kinderroute lopen. Het gebied maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, dat genomineerd is om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Niet alleen het Noorderpark Ruigenhoek is mooi, ook het omringende gebied is leuk om al wandelend te ontdekken. Door de weilanden richting Westbroek, rond de Maarsseveense Plassen en fort Maarsseveen en vanaf Fort aan de Klop langs de Vecht en Slot Zuylen.

Bereikbaarheid
Het gebied is dagelijks toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en is goed te bereiken met de fiets of met de auto. Parkeren kan gratis op één van de 6 parkeerplaatsen. Kom je van wat verder weg dan kun je met de bus vlakbij het gebied komen. Vanaf station Utrecht Overvecht ben je na 20 minuten lopen midden in het gebied.

Ontdek de grootste achtertuin van Utrecht via een één van de wandel- of fietsroutes op deze pagina. 

Wandelroutes

Rondje Fort Maarsseveen

3,8 km - Combineer een bezoekje aan Fort Maarsseveen met een rondje rond Fort Maarsseveen, de Kleine Plas en de Maarsseveense Plassen

Bekijk wandelroute

Klop- en Gagelpad

9,2 km - Wandelroute door een prachtg landschap langs verschillende forten, de Maarsseveense Plassen en Slot Zuylen. 

Bekijk wandelroute

Kazemattenpad

5,5 km - Tijdens deze wandeling ontdek je in het Noorderpark Ruigenhoek een stukje geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bekijk wandelroute

Rondje Blauwkapel

6,6 km - Wandelroute door Fort Blauwkapel en het open landschap van de Ruigenhoekse Polder met mooie paadjes en veel water. 

Bekijk wandelroute

Rondje Ruigenhoek

8,0 km - Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos.

Bekijk wandelroute

Kinderroute Gageltocht

4,0 km - Speciaal voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar is er in Noorderpark Ruigenhoek een ‘challenge tocht’ uitgezet die je meeneemt in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bekijk wandelroute

Rondje Gagelbos

4,2 km - Wandelroute door het Gagelbos en de Gagelpolder. Via deze korte wandeling ervaar je hoe mooi de natuur dichtbij de stad kan zijn! 

Bekijk wandelroute

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. De bouw is gestart in 1815, het bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. In het landschap in en rond het Noorderpark Ruigenhoek is de waterlinie goed terug te zien. Je hebt natuurlijk Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en Fort Ruigenhoek, maar ook de vele betonnen groepsschuilplaatsen (ook wel kazematten genoemd) en het sluisje en de loopgraven bij Fort Ruigenhoek. Samen vormden deze elementen een ingenieus systeem dat Nederland beschermde tegen vijandelijke troepen. Door het land zo’n vijftig centimeter onder water te zetten werd het onbegaanbaar voor soldaten en te ondiep voor boten.