Ontdek de kersenroutes in de Kromme Rijnstreek

De Kromme Rijnstreek staat bekend om zijn kersenteelt, je vindt hier langs de vruchtbare rivieren  veel boomgaarden. In het voorjaar staan de kersenbomen prachtig in bloei en in de zomer eet je er de heerlijkste kersen. Overal langs de weg en in de boomgaarden vind je stalletjes vol met verse kersen. In de landwinkels kan je terecht voor de meest uiteenlopende kersenproducten: van kersenbier tot kersenjam. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ontdek de kersenroutes in de Kromme Rijnstreek.

Hoogstam- en laagstamboomgaarden

De Kromme Rijnstreek staat al sinds de Romeinse tijd bekend om zijn kersenteelt. De oevers langs de rivieren zijn vruchtbaar en naast appels en peren groeien hier vooral veel kersen. Vroeger waren er alleen maar hoogstamboomgaarden, nu kiezen de telers juist liever voor laagstamboomgaarden. Laagstamboomgaarden leveren meer voordelen op: er is minder ruimte nodig voor de bomen, je kunt ze in het voorjaar overkappen en het plukken van de kersen is veiliger. Enkele hoogstamboomgaarden zijn nog behouden en behoren nu tot het agrarisch erfgoed.

Meer dan 60 kersensoorten

Wie denkt dat er maar één soort kers is, heeft het mis. Er zijn maar liefst 60 verschillende kersensoorten, van zacht en zoet tot stevig en zuur. Iedere kers heeft zijn eigen oogsttijd, waardoor je van eind juni tot augustus kunt genieten van verse kersen. De lekkerste kersen koop je direct in de boomgaard of bij een kersenstal in de Kromme Rijnstreek. Daarnaast worden kersen verwerkt in ijs, sap en jam. De meeste landwinkels hebben een breed assortiment aan kersenproducten, het hele jaar rond.

Fietsroutes langs de boomgaarden

De Kromme Rijnstreek is het buiten van Utrecht. Het rivierenlandschap ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. Landgoederen, uitgestrekte natuur, fruitboomgaarden, de Kromme Rijn, weilanden, cultuurhistorie en de uiterwaarden langs de Lek; je vindt het allemaal op fietsafstand van Utrecht. In de zomer is het heerlijk fietsen langs kersenboomgaarden en fruitstalletjes. Kies bijvoorbeeld voor de Kersenfietsroute Houten (38 km) of de kersen fietsroute (35 km) vanuit Wijk bij Duurstede. Deze route komt langs het kersenmuseum in Cothen en langs veel kersenboomgaarden met verse kersen in de zomer.

Rondje kersenpracht

Het toeristisch overstappunt (TOP) in Cothen is het ideale vertrekpunt als je de kersenpracht in de Kromme Rijnstreek wilt verkennen. Net buiten het dorp vind je ‘De Kersenhut’, een grote boomgaard met een kersenstalletje, landwinkel én een heerlijk terras met uitzicht op de fruitbomen. Ook vind je hier het kersenmuseum (helaas vanwege Coronamaatregelen dit seizoen nog gesloten), een goede start als je meer wilt weten over de kersenteelt in deze streek. Wandel het Rondje Kersenpracht van 8 kilometer door Cothen en de omliggende natuur. Stap na een bezoek aan Cothen over het hek de natuur in en steek meerdere keren het water over via leuke houten bruggetjes. Hoe verder je de natuur ingaat hoe stiller het wordt. Je hoort alleen de vogels en insecten en het ruisen van het riet bij het water. Onderweg kom je langs meerdere fruitboomgaarden, waaronder ook kersenboomgaarden. Iets langer lopen? Vanuit het naastgelegen Wijk bij Duurstede start je de kersenwandeling Wijk bij Duurstede van 14 kilometer. Beide wandelroutes volgen de knooppunten van het nieuwe wandelroutenetwerk.

Evenementen rond de kersentijd

In juni tot augustus is het volop kersentijd in de Kromme Rijnstreek. Dit merk je niet alleen aan de stalletjes met de verse kersen, maar ook aan de leuke initiatieven van ondernemers in deze periode. Zoals bijvoorbeeld het Zomers Fiets Festijn, een initiatief van Fietsen voor je Eten in samenwerking met 9 ondernemers uit de Kromme Rijnstreek. Ze hebben verschillende fietsarrangementen samengesteld waarbij je 2 of 3 keer stopt bij leuke horecaplekken. Combineer je fietstocht met een high tea, picknick, lunch of borrelplank met lokale ingrediënten, waaronder ook veel kersen. Je kunt nog tot 18 juli op pad, dus wees er snel bij. Op de website Fietsen voor mijn Eten vind je meer informatie.