wandelen in de Kromme Rijnstreek

Nieuw wandelnetwerk

In 2020 is in de Kromme Rijnstreek en omgeving een heel nieuw wandelnetwerk op basis van knooppunten gerealiseerd. Het netwerk verbindt de mooiste plaatsen, natuurgebieden en wandelpaden met elkaar. Daarbij is er zowel aandacht voor kleinere ommetjes in de buurt van dorpen als voor langere wandelingen waarbij je een groot gebied ontdekt. 

Wandelknooppunten

Het wandelnetwerk werkt eenvoudig: je wandelt van knooppunt naar knooppunt, te herkennen aan de oranje bordjes met blauwe cijfers. Pijlen wijzen de weg. Het nieuwe wandelnetwerk betreft de gemeenten Nieuwegein, Houten, Utrecht (stad), Bunnik, De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Bekijk het wandelnetwerk

 • Plan je eigen route

  Het nieuwe wandelnetwerk is opgenomenin de wandelplanner van Wandelnet.

  Wandelplanner
 • Bekijk de routekaart (PDF)

  Wil je weten waar het nieuwe netwerk is aangelegd? Bekijk de overzichtskaart (in PDF).

  Download de kaart

Bucketlist wandelroutes - De mooiste wandelroutes over het wandelnetwerk

 • Kromme Rijnpad

  Zet deze 29 kilometer lange wandelroute maar op je bucketlist, want dit is misschien wel de mooiste route van Utrecht! 

  Bekijk Kromme Rijnpad
 • Bloesem en fruit wandelroute

  Trek je wandelschoenen aan en wandel deze bloesem en fruit wandelroute in elk jaargetijde een keer!

  Bekijk bloesem en fruit wandelroute
 • Rondje Linielanding

  Je kunt kiezen voor 10 of 16 kilometer, maar op de bucketlist hoort toch wel de lange versie. Ontdek de forten van de Waterlinie!

  Bekijk Rondje Linielanding
 • Maak je eigen bucketlist wandelroute

  Plan je eigen wandelroute door de Kromme Rijnstreek met de wandelplanner en maak je bucketlist compleet.

  Naar de wandelplanner

Inspiratie opdoen? - Waarom wandelen in de Kromme Rijnstreek zo leuk is

Door de goede bereikbaarheid, gevarieerde natuur en gastvrije bewoners is de Kromme Rijnstreek een fantastisch gebied om te wandelen. Deze wandelliefhebbers gingen je voor. 

Wanda van Wanda Wandelt heeft niet één, maar twee keer het Kromme Rijnpad bewandeld. Volgens haar de mooiste wandelroute van Utrecht. Ook Carolien van Dreamtheworld heeft het Kromme Rijnpad gewandeld én gefotografeerd. Let vooral dus op de prachtige foto's! 

Ivonne Calis van MyFootprints wandelde het Lint- en Liniepad en kwam langs forten, boomgaarden en schapenweides. Nog een mooie wandelroute langs de hoogtepunten Nieuwe Hollandse Waterlinie is het Rondje Linielanding. Antonette van We12Travel vond het Verdronken Bos toch wel het hoogtepunt.

Meer Kromme Rijnstreek

Meer over het wandelnetwerk

Het Kromme Rijngebied ligt in het zuidoosten van de provincie Utrecht, tussen de Lek en de Utrechtse Heuvelrug. Door het nieuwe wandelroutenetwerk op basis van knooppunten kun je nu nog meer én gemakkelijker genieten van wandelen in de gemeenten Nieuwegein, Houten, Utrecht (stad), Bunnik, De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Het Utrechtse wandelroutenetwerk is een samenwerking tussen provincie Utrecht, recreatieschappen, gemeenten, grondeigenaren, terreinbeheerders, wandelorganisaties en vele vrijwilligers.