Wandelnetwerk provincie Utrecht

In de provincie Utrecht liggen verschillende wandelnetwerken aan de hand waarvan je wandelroutes kunt volgen. Van een hybride wandelnetwerk met wandelknooppunten, tot aan het keuzenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Bij elke wandelroute op deze website staat welk wandelnetwerk de route volgt. Hieronder vind je een overzicht van de wandelnetwerken in de provincie Utrecht.

Wandelroutenetwerk - Wandel van knooppunt naar knooppunt

Volgt een route het wandelknooppuntennetwerk, dan wandel je van knooppunt naar knooppunt. De wandelknooppunten zijn te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Het netwerk is in beide richtingen bewegwijzerd, de routes zijn dus in twee richtingen te volgen. Je vindt de wandelknooppunten in het Groene Hart, Utrecht-midden (inclusief stad Utrecht), Vijfheerenlanden en in de Kromme Rijnstreek.

Nieuw wandelnetwerk

Het nieuwste wandelnetwerk van Nederland ligt in de Kromme Rijnstreek. Dit wandelnetwerk is in 2020 gerealiseerd en verbindt de mooiste plaatsen, natuurgebieden en wandelpaden met elkaar. Daarbij is er zowel aandacht voor kleinere ommetjes in de buurt van dorpen als voor langere wandelingen waarbij je een groot gebied ontdekt. 

Wandelplanner

Wanneer je een route wilt volgen via het wandelknooppuntennetwerk, is het mogelijk je eigen wandelroute uit te stippelen. Klik hier voor meer informatie over de wandelplanner van Wandelnet.

Lustwarande Netwerk - Volg de kleur van je route

Stichtse Lustwarande

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt het 'Lustwarande netwerk'. Hierbij zijn de routes gemarkeerd met gekleurde bewegwijzering en is éénzijdig bewegwijzerd. Je kunt de route dus maar één kant op volgen. Volgt een route dit netwerk, dan staat het bij de route vermeld met de kleur die de route volgt.

Bekijk de Lustwarande wandelpagina voor meer informatie, uitgelichte routes en een overzichtskaart. 

Overige netwerken - Van Klompenpad tot LAW

Overige wandelnetwerken

LAW's en SP's

Daarnaast kun je Lange Afstands Wandelingen (LAW's) en Streekpaden (SP) volgen. Deze routes zijn te herkennen aan de wit-rode en geel-rode markeringen. 

Klompenpaden

En tot slot zijn er de Klompenpaden, die zijn te herkennen aan de klompjes op het bordje.

Trek je wandelschoenen aan - Je bent zo buiten!

Meldpunt Routes

Deze wandelnetwerken worden onderhouden en beheerd door het Routebureau Utrecht. Wanneer een routebordje kapot is of ontbreekt, kun je daar melding van maken via het Meldpunt Routes. Deze melding wordt dan zo snel mogelijk opgepakt en de schade wordt hersteld.

TOP's

In de provincie Utrecht liggen meerdere Toeristische Overstappunten (TOP's). Deze TOP's sluiten aan op het wandelnetwerk en is bij uitstek het vertrekpunt voor je route. Goed bereikbaar met de auto en fiets, voldoende parkeergelegenheid en vaak ook gelegen bij horeca. 

Routeplanner

Bij wandelnetwerken die werken op basis van knooppunten is het ook mogelijk je eigen route te plannen met een routeplanner. Er is altijd wel een knooppunt bij jou in de buurt. Dus plan je route en ga lekker naar buiten!