Overige routenetwerken

De wandel-, fiets- en het sloepennetwerk zijn in beheer van en worden onderhouden door het Routebureau Utrecht. Naast deze recreatieve routenetwerken zijn er ook andere routenetwerken in de provincie te vinden, zoals het ruiternetwerk op de Utrechtse Heuvelrug, diverse kanonetwerken en gemarkeerde mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie over deze recreatieve routenetwerken lees je hieronder. 

Kanovaren in Utrecht

Overzichtskaart kanoroutes Utrecht

In de provincie Utrecht liggen veel oude rivieren en kanalen. Deze zijn uitstekend per kano te ontdekken. Een overzicht van de kanonetwerken en -routes vind je onder andere op de website kanokaartutrecht.nl. Specifiek voor de Kromme Rijnstreek is een boekje met leuke kanoroutes uitgegeven. Met deze kanoroutes ontdek je de verhalen van de streek vanaf het water.

Kano Bond Nederland

Algemene informatie over kanovaren in heel Nederland vind je onder andere op de website van de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN). TKBN is de kanobond voor recreatief kanovaren in Nederland. Je vindt daar informatie over dagtochten, kanoweekeinden met kamperen en kanotrektochten. Ook vind je op de website van de TKBN diverse leuke kanoroutes door de provincie Utrecht.

Kano huren

Niet iedereen heeft natuurlijk een kano in de achtertuin. Hier vind je meer informatie over waar je een kano kunt huren om op deze prachtige manier de provincie Utrecht te ontdekken. Bijvoorbeeld op de website ontdek-utrecht.nl, of op de website van de VVV Kromme Rijnstreek. Op de website van het Groene Hart vind je meer informatie over onder andere kanoverhuur in het Groene Hart.

Grebbelinie vanaf het water

Ook de Grebbelinie is vanaf het water te ontdekken. Kijk op de website van de Grebbelinie voor de kanoroutes langs de Grebbelinie, kanoverhuur en meer informatie.

Ruiternetwerken in Utrecht

Gemarkeerde ruiterpaden

Paardenliefhebbers kunnen volop genieten van de natuur van de Utrechtse Heuvelrug dankzij de vele kilometers aan gemarkeerde ruiterpaden. Op de website Paardrijdeninutrecht.nl vind je meer informate over het ruiternetwerk inclusief een knooppuntenkaart en verschillende routes voor menners en ruiters.

Ruitervignet is verplicht

Vanaf 1 januari 2022 is de aankoop van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug verplicht voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen. Meer informatie over dit ruitervignet vind je op ruitervignetuh.nl, zoals de kosten, geldigheid en bestelmogelijkheden. Je kunt daar ook meldingen doorgeven met betrekking tot het onderhoud van de paden.

Mountainbikeroutes

Mountainbikeroutes en Vignet

Voor het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug zijn een aantal speciaal aangelegde routes beschikbaar. Deze routes kunnen deels gecombineerd gereden worden. Mountainbiken is alleen toegestaan op daartoe aangewezen en gemarkeerde paden en fietspaden. Om het mountaibiken voor iedereen leuk te houden, ook voor diegenen die niet meedoen, zijn er gedragsregels opgesteld. Meer hierover lees je op de website van Nationaal Park Urechtse Heuvelrug.

Wie gebruik wil maken van de MTB-routes moet in het bezit zijn van een jaarvergunning. Meer informatie over deze vignets, de kosten en het aanschaffen ervan vind je op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug. Wil je graag leuke moutainbiketips, zoals je mtb-vaardigheden verbeteren of op pad gaan met een gids, kijk dan op de website van Opdeheuvelrug.nl