Hollandse IJsselpad

(37.0 km) 56,923 stappen

Deze prachtige wandelroute langs de Hollandse IJssel voert door de polders van het Groene Hart, afgewisseld met de middeleeuwse steden IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda. Je wandelt grotendeels over een oud jaagpad langs de Hollandse IJssel. Waar de route afwijkt van de rivier wandel je door het vogelrijke natuurgebied Willeskop en door authentieke boeren landschappen.

Etappes Hollandse IJselpad
Met 37 kilometer is het Hollandse IJsselpad een flinke wandeling. Voor wie minder ver wil wandelen, is de route opgedeeld in etappes van ongeveer 11 kilometer. Let wel, het is een enkelvoudige route. Laat je ophalen aan het einde van de etappe, neem het openbaar vervoer of wandel terug. Onder het tabblad Routebeschrijving vind je de verschillende etappes.

Eigen bewegwijzering
Met een eigen bewegwijzer…

Deze prachtige wandelroute langs de Hollandse IJssel voert door de polders van het Groene Hart, afgewisseld met de middeleeuwse steden IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda. Je wandelt grotendeels over een oud jaagpad langs de Hollandse IJssel. Waar de route afwijkt van de rivier wandel je door het vogelrijke natuurgebied Willeskop en door authentieke boeren landschappen.

Etappes Hollandse IJselpad
Met 37 kilometer is het Hollandse IJsselpad een flinke wandeling. Voor wie minder ver wil wandelen, is de route opgedeeld in etappes van ongeveer 11 kilometer. Let wel, het is een enkelvoudige route. Laat je ophalen aan het einde van de etappe, neem het openbaar vervoer of wandel terug. Onder het tabblad Routebeschrijving vind je de verschillende etappes.

Eigen bewegwijzering
Met een eigen bewegwijzering en duidelijke begin- en eindpunten in de steden is deze wandelroute makkelijk te volgen. En heb je dan nog niet genoeg beleefd? Kies er dan voor om de wandeltocht te verlengen door verder te wandelen naar Krimpen aan den IJssel. De route is beide richtingen bewegwijzerd.

In verband met onverharde kades en trappen is deze route niet geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. 

Hollandse IJssel
De Hollandse IJssel was rond het jaar 1.200 een zijrivier van de Lek die begon bij Het Klaphek, IJsselstein. De Nederzettingen IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Gouda lagen aan de Hollandse IJssel. De bevolking leefde van de visserij, steenbakkerij, mandenmakerij, touwslagerij, bierbrouwerij en handel. Rivieren waren in de middeleeuwen de beste manier om goederen en personen te vervoeren en over oude jaagpaden werden de schuiten voortgetrokken. Dankzij hun gunstige ligging aan het water, groeiden de nederzettingen uit tot steden.

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeren bij carpoolplaats Lekboulevard, Nieuwegein Zuid
Het Klaphek
IJsselstein
Navigeer naar startpunt
97
1

Het Klaphek

Hier vind je de oorsprong van de rivier de Hollandse IJssel.

47
98
2

Toeristisch overstappunt TOP Stadspark Oudegein

TOP Stadspark Oudegein
3

Het Natuurkwartier is de locatie van Museum Warsenhoeck , de Kinderboerderij IJsselstee, Poldermolen Oudegein en het Milieu Educatie Centrum (MEC).

Natuurkwartier Nieuwegein Op deze foto is het bord met de plattegrond van het Natuurkwartier te zien
29
23
4

Dompel je onder in de geschiedenis van de beruchte vestingstad, of laat je inspireren door de bijzondere en soms spraakmakende hedendaagse kunsttentoonstellingen.

Museum IJsselstein Do For Love
5

Unieke speeltuin in historische en groene omgeving voor kinderen met en zonder beperking.

Speeltuin Kloosterplantsoen
6

Ontdek de kasteeltoren van IJsselstein. Van de wortels van de stad naar hedendaagse cultuur in de Loyertoren.

Kasteeltoren IJsselstein
7

Dé startplek voor al je vragen over cultuur, toerisme, recreatie in IJsselstein.

UIT in IJsselstein I Tourist Info
8

De Windotter is één van de grootste korenmolens van Nederland en al meer dan 30 jaar volledig in bedrijf. Bewonder dit prachtige monument en oudste ambachtelijke bedrijf van IJsselstein in het historisch centrum van de meer dan 700 jaar oude vestingstad.

Korenmolen De Windotter
24
25
88
55
57
9

Marnemoende is een mooi startpunt om de Utrechtse Waarden te voet, fietsend of varend te verkennen. Het weidse, traditionele, polderlandschap van de Utrechtse Waarden wordt in het noorden begrensd door de Hollandse IJssel en in het zuiden door de Lek.

TOP Marnemoende, IJsselstein Anne Hamers
62
12
63
82
83
10

Stadspark Montfoort

Landelijke stadspark in Montfoort.

uitzicht stadspark montfoort
79
11

Historisch Montfoort met haar prachtige Kasteel Montfoort zijn meer dan een bezoek waard. Waan je eeuwen terug in de tijd.

Kasteel Montfoort
13

Al ruim 250 jaar bepaalt Molen De Valk het stadsgezicht van Montfoort. Iedere zaterdag draaien de wieken van de korenmolen door een groep enthousiaste molenaars. Bezoekers zijn van harte welkom voor een rondleiding of het kopen van molenproducten!

Molen De Valk
81
56
14

Grootste landgoed in de Randstad in een historische, natuurlijke omgeving.

TOP Landgoed Linschoten
74
73
16

Een prachtig natuurgebied tussen Oudewater en Polsbroekerdam in. Je kan hier heerlijk wandelen en genieten van allerlei soorten vogels. In het gebied is ook een uitkijktoren aanwezig.

Natuurgebied Willeskop
69
70
79
71
72
54
17

Met de VR-ervaring is de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier te beleven. Stap in deze tijdmachine en reis mee naar het Oudewater van 1672.

VR-paal Oude Hollandse Waterlinie
18

Het Stadsmuseum Oudewater is een initiatief van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. De vereniging bevordert de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Oudewater en de aangrenzende dorpen en buurtschappen.

Stadsmuseum Oudewater
19

Ben je een heks? Last van hekserigheid de laatste tijd? Laat je dan wegen op de beroemde heksen weegschaal in museum de Heksenwaag en ontdek of je echt een heks bent. Midden in de binnenstad van Oudewater bevindt zich Museum de Heksenwaag.

Museum De Heksenwaag
20

Het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) is gevestigd in een prachtig 17e eeuws pand, midden in het centrum van Oudewater. Het perfecte startpunt om Oudewater te ontdekken.

Toeristisch Informatiepunt Oudewater
21

In het Touwmuseum De Baanschuur wordt het verleden van henneptelende arbeiders met voorwerpen, video en ander materiaal tot leven gebracht. Je kan je eigen springtouw maken!

Het Touwmuseum
22

Sint Michaelskerk

De toren van de Sint Michaelskerk is te beklimmen met een gids. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Oudewater en het omliggende poldergebied. Ook de kerk is regelmatig te bezoeken.

59
50
90
24

Prinsesseboerderij

In deze boerderij aan de Goejanverwelle in Hekendorp heeft Wilhelmina van Pruisen enige tijd vastgezeten na haar aanhouding door de patriotten in de buurt van de Bonrepas aan de Vlist

15
25

Vrouwe Justitia

Aan de Goejanverwelle staat al eeuwenlang een beeld van Vrouwe Justitia. Het monument staat bekend als “de schandpaal” of de “kaak”. Het beeld is bijzonder omdat Vrouw Justitia niet geblinddoekt is.

26

Innudatiegebied Oude Hollandse Waterlinie Hekendorp

Het gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke in Hekendorp is het smalste stuk van de Oude Hollandse Waterlinie. Door middel van de Goejanverwelle sluis kon het gebied onder water gezet worden.

Innudatiegebied gezien vanaf de Goejanverwelledijk
86
27

Bewonder het klooster met bijbehorende kerk van de paters Passionisten in Haastrecht.

Sint-Gabriël Klooster
87
28

Het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is 150 jaar geleden in 1872 gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau.

Gemaal De Hooge Boezem
29

Ga een eeuw terug in de tijd naar een dag uit het leven van een rijke patriciërsfamilie.

Museum Paulina Bisdom van Vliet
30

In de Museumhaven Gouda vind je een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden.

Museumhaven
31

In dit historische pand uit 1668 kom je van alles te weten over de historie van De Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden.

Goudse Waag
32

Van Ferdinand Bol tot Isaac Israels, van Goudse kleipijp tot 16e-eeuws drieluik: Museum Gouda heeft een unieke collectie.

Museum Gouda
33

Ontdek, voel, proef en ervaar alles over de wereldberoemde Gouda kaas.

Cheese experience
34

Neem een kijkje in de langste kerk van Nederland en bij de wereldberoemde gebrandschilderde ramen.

Sint- Janskerk
Eindpunt: Parkeerplaats Onder de Zebra, Zebraweg, Gouda
Zebraweg
2807 DZ Gouda
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Parkeren bij carpoolplaats Lekboulevard, Nieuwegein Zuid
Het Klaphek
IJsselstein
Navigeer naar startpunt

Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Een overzicht van alle knooppunten vind je onder het tabblad Knooppunten.

Het Hollandse IJsselpad is verdeeld in 4 etappes à 11 kilometer. Aan het begin en eind van elke etappe vind je een parkeerplaats of openbaar vervoer.  

Het Klaphek - IJsselstein - 5 km
Parkeren: Carpoolplaats Lekboulevard, Nieuwegein-Zuid. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 1 kilometer naar het startpunt. Wandel via de lekdijk zuidwaarts en sla rechtsaf Het Klaphek in. Het Hollandse IJsselpad start hier.
Openbaar Vervoer: Dichtsbijzijnde openbaar vervoer bij het startpunt is bushalte Waterbies of tramhalte Nieuwegein Zuid. Vanuit het eindpunt in IJsselstein rijden er diverse bussen en trams vanaf halte Binnenstad naar Utrecht. Kijk voor actuele aankomst- en vertrektijden op 9292.nl.
Volg de knooppunten: 97 - 47 - 98 - 29 - 23.
Eindpunt: je eindigt ten noorden van de binnenstad van IJsselstein. Wandel de IJsselpoort door, richting Museum IJsselstein. Volg dan de pijlen naar wandelknooppunt 22 om te eindigen bij het Oude Raadhuis in de binnenstad. 

IJsselstein - Montfoort 10,5 km
Parkeren: Parkeergarage Eiteren, Oranjelaantje IJsselstein (betaald). Wandel vanuit de parkeergarage richting Museum IJsselstein (volg Utrechtsestraat en IJsselstraat), ga de IJsselpoort door naar knooppunt 23.
Openbaar vervoer: Dichtsbijzijnde openbaar vervoer bij het startpunt van deze etappe is tramhalte De Hooghe Waerd of de halte Binnenstad in IJsselstein. Vanaf beide haltes is het ongeveer 10 minuten lopen naar het startpunt. Vanaf het eindpunt van deze etappe, het Kasteelplein in Montfoort, rijdt een bus in de richting van Utrecht of Gouda. Kijk voor de meest actuele aankomst- en vertrektijden op 9292.nl.
Volg de knooppunten: 23 - 24 - 25 - 88 - 55 - 57 - 62 - 12 - 63 - 82 - 83 - 79.
Eindpunt: Kasteelplein, Montfoort. Parkeerplaats bij Kasteel Montfoort. Vanaf hier wandel je gemakkelijk de binnenstad in.

Montfoort - Oudewater 11 km
Parkeren: Kasteelplein, Montfoort. Parkeerplaats waar je diverse infopanelen vindt met informatie over wandelroutes. De parkeerplaats is ter hoogte van wandelknooppunt 79.
Openbaar vervoer: Dichtsbijzijnde openbaar vervoer bij het startpunt van deze etappe is bushalte Kasteelplein in Montfoort. Vanaf het eindpunt van deze etappe, de Molenwal in Oudewater, rijdt een bus vanaf bushalte Molenwal in de richting van Utrecht of Gouda. Kijk voor de meest actuele aankomst- en vertrektijden op 9292.nl.
Volg de knooppunten: 81 - 56 - 74 - 73 - 69 - 70 - 79 - 71 - 72.
Eindpunt: Molenwal, Oudewater. Op Statenland 1, Oudewater, bij het zwembad, is een parkeerplaats. Ga vanaf knooppunt 72 zuidwaarts en volg de Molenwal richting het zwembad.

Oudewater - Gouda 10,5 km
Parkeren: Op Statenland 1, Oudewater, bij het zwembad, is een parkeerplaats. Volg de Molenwal naar het Noorden richting knooppunt 72. Pak vanaf daar de route op.
Openbaar vervoer: Dichtsbijzijnde openbaar vervoer bij het startpunt van deze etappe is bushalte Molenwal in Oudewater. Kijk voor de dichtsbijzijnde bushaltes bij het eindpunt, Sporthal de Zebra in Gouda, en voor de meest actuele aankomst- en vertrektijden op 9292.nl.
Volg de knooppunten: 72 – 54 – 59 – 50 – 90 – 15 – 86 – 87 – weg volgen over het Jaagpad Goverwellepad (fietspad)–tot aan de Goejanerwelledijk. Blijf onderaan de dijk lopen (Uiterwaardseweg). Aan het eind de Goejanverwelle dijk op, overkant dijk naar beneden (via trap of hellingbaan), in verlengde van de trap naar sporthal de Zebra lopen (Zebraweg)  – eindpunt.
Eindpunt: Parkeerplaats sporthal De Zebra. Zebraweg, Gouda.

Eindpunt: Parkeerplaats Onder de Zebra, Zebraweg, Gouda
Zebraweg
2807 DZ Gouda
Navigeer naar eindpunt
 • 97
 • 47
 • 98
 • 29
 • 23
 • 24
 • 25
 • 88
 • 55
 • 57
 • 62
 • 12
 • 63
 • 82
 • 83
 • 79
 • 81
 • 56
 • 74
 • 73
 • 69
 • 70
 • 79
 • 71
 • 72
 • 54
 • 59
 • 50
 • 90
 • 15
 • 86
 • 87

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht