Utrechtse Heuvelrug dé speeltuin voor kinderen

Het is herfstvakantie! De perfecte tijd om met het hele gezin de natuur in te trekken. Wil je eens iets anders zien dan alleen bossen, gekleurde bladeren en paddenstoelen? In deze blogreeks inspireren we je graag met herfstwandelingen door 6 bijzondere Utrechtse landschapstypen. Deze keer: 4 wandelroutes voor jou en je kinderen door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
 

Een oase van rust

Het eeuwenoude Nationaal park Utrechtse Heuvelrug is een ware schoonheid. In deze oase van rust net buiten de randstad kom je tot rust en krijg je weer nieuwe energie! Je vindt hier heuvelachtige bossen, sprookjesachtige kastelen, indrukwekkende landgoederen en levendige steden en dorpen. Ook kinderen houden van de prachtige natuur. Neem hen mee en ontdek dit unieke landschap met het hele gezin!

Tip: Nationaal Park Utrechtse heuvelrug organiseert in de herfstvakantie (22 t/m 30 oktober) de Beleefweek. Jij en je kinderen kunnen deelnemen aan vele activiteiten die je laten ervaren wat de Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt. Op 28 oktober organiseren ze bijvoorbeeld een herfstexcursie voor iedereen vanaf 6 jaar.

Tip 2: Maak je kinderen alvast bekend met de Utrechtse Heuvelrug door ze te laten luisteren naar De Boscast, een 7-delige podcastreeks over de natuur en de bewoners van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Deze educatieve, informatieve, muzikale en fantasierijke podcast is voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.

4 kinderroutes voor de herfstvakantie

Familiespeurtocht Ben de boomwachter

Tijdens familiespeurtocht Ben de boomwachter leren jij en je kinderen alles over landgoed Groeneveld (130 ha). Dit is een romantisch, 18e-eeuws park in Engelse landschapsstijl, waar je heerlijk kunt wandelen. Kinderen helpen Ben de boomwachter met het zoeken naar de verloren spullen die hij gebruikt om bomen te verzorgen. Op elke plek vind je een opdracht voor kinderen en een leuk weetje of achtergrondinformatie voor volwassenen. Leuk dus voor alle leeftijden! Na afloop krijgen de kinderen een medaille. Je betaalt 2 euro voor het opdrachtenboekje, dat je kunt ophalen bij Kasteel Groeneveld.

Ook handig: je kunt heel makkelijk parkeren bij de TOP Kasteel Groeneveld.

Dierenvriendjespad Austerlitz

De dierenvriendjeswandeling is geschikt voor de jongste wandelaars (3 t/m 6 jaar). Zij gaan aan de hand van een spel met daarin een aantal opdrachten 1,5 uur op ontdekkingstocht door de natuur. Ze zoeken naar takjes voor een vogelnest, lopen als een eend en springen als een kikker. Het spel is af te halen bij het beauforthuis in Austerlitz en kost 2,50 euro. Bij het Beauforthuis is overigens ook een Toeristisch Overstappunt te vinden. Goed bereikbaar en je kunt er makkelijk parkeren.

Tip: als je nog tijd hebt, bezoek dan de Pyramide van Austerlitz, die in 1804 gebouwd werd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Het is de enige piramide van Nederland en ligt op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt de piramide beklimmen (81 treden!) en genieten van het prachtige uitzicht. Of bezoek met je kinderen de naastgelegen speeltuin en het lunapark, compleet met botsauto's, draaimolens, een treintje en meer.

Prehistorisch landschap Amerongse bos

Tijdens deze kinderwandeling ontdek je het prehistorische landschap van het Amerongse bos. Je komt meer te weten over grafheuvels en prehistorische akkers, wandelt langs statige beukenlanen en komt erachter wat mensen vroeger deden met beukennootjes en andere grondstoffen die ze in het bos vonden. Hoewel deze route zich richt op kinderen, zal ook jij je als volwassene verbazen over wat er in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug nog altijd zichtbaar is van het verre verleden! De route start vanaf Burgwal 8 en parkeren kan bij de TOP Amerongen op Burgwal 6.

Schapenroute & Beestenbos

Schaapskooi Heidestein stamt uit 1884  en is de thuishaven van een kudde Drentse heideschapen. Op het open veld rond de kooi worden de schapen 's winters bijgevoerd. Ook is de schaapskooi thuishaven van het bezoekerscentrum van Heidestein. Vanaf deze bijzondere plek kun je samen met je kinderen 2 leuke routes lopen. Zo is er voor de allerkleinsten het Beestenbos direct naast de schaapskooi, waar zij veel te weten komen over de dieren die in het bos wonen. Op deze korte route zijn bijna levensechte beesten verstopt!

Voor oudere kinderen is er de Schapenroute (1,2 km) met vragen over alles wat groeit en leeft op Heidestein. De vragen wisselen per kwartaal en op de achterkant van het laatste bord van de route staan de antwoorden. Beide wandelingen zijn gratis en ook toegankelijk als het informatiecentrum gesloten is.

Tip: de schaapskooi zelf is zondag geopend van 11.00 tot 14.30. Dan zijn de schapen bij de schaapskooi en kunnen je kinderen om 15.30 helpen met het voeren van de schapen!