TOP Beauforthuis


Vanaf Toeristisch Overstappunt (TOP) Beauforthuis in Austerlitz kunt u te voet of op de fiets de regio verkennen. Austerlitz ligt op de Utrechtse Heuvelrug, de stuwwal uit de ijstijd die van de Grebbeberg tot het Gooimeer loopt. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen, door heide en bos en in het naastliggende rivierenland.
Ook staan er prachtige buitenhuizen. Deze vindt u echter niet in Austerlitz, dat is ontst…

Vanaf Toeristisch Overstappunt (TOP) Beauforthuis in Austerlitz kunt u te voet of op de fiets de regio verkennen. Austerlitz ligt op de Utrechtse Heuvelrug, de stuwwal uit de ijstijd die van de Grebbeberg tot het Gooimeer loopt. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen, door heide en bos en in het naastliggende rivierenland.
Ook staan er prachtige buitenhuizen. Deze vindt u echter niet in Austerlitz, dat is ontstaan als kampement van Napoleons troepen. Bij hun vertrek lieten zij de Pyramide achter, alsmede een straatarme bevolking. Om de armoede te bestrijden stichtte Johannes Stoop een landbouwschool in wat nu het theatercafé is. Hij wilde de heide ontginnen met schapenmest. Dit mislukte. Stoops ochter Anna Aleida trouwde met Aernoud Jan de Beaufort, erfgenaam van landgoed Den Treek in Leusden. Zij besloten over te gaan op bosbouw. In 1861 bouwden ze achter de voormalige school en kerk voor Austerlitz, die in 1989 omgetoverd werd tot Beauforthuis.

Het Beauforthuis ligt tussen drie landgoederen van de familie De Beaufort: Den Treek-Henschoten, De Boom (Leusden) en Molenbosch (Zeist). En vlak bij kleine pareltjes: de Koepel van Stoop en Het Witte Huis.

POI’s
Pyramide van Austerlitz
In 1804 liet generaal Marmont de Pyramide van Austerlitz bouwen als eerbetoon aan Napoleon en om verveling te voorkomen bij de 20.000 soldaten. Het ontwerp is geïnspireerd op de Pyramide van Gizeh. Het bezoekerscentrum geeft u unieke informatie over de Franse tijd. De Pyramide staat op het fraaie, openbare landgoed van de familie de Beaufort: Den Treek - Henschoten.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum is sinds 2014 gevestigd op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Hier vindt u de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. In het  omliggende Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende militaire erfgoederen gevestigd: munitiedepots, shelters, bunkers en de start- en landingsbaan.

Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen (1286) is vele malen verwoest en herbouwd. Zo staken de Fransen het in 1673 in brand. In 1680 werd een nieuw en groter kasteel voltooid. Het behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ en is nu een museum. De tuin geeft een uniek beeld van vier eeuwen tuingeschiedenis.

Huis Doorn
De geschiedenis van Huis Doorn gaat terug tot 800. Het dankt zijn bekendheid aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Na de nederlaag van Duitsland in WO I vluchtte de keizer naar Nederland. Hij woonde hier met zijn familie tot aan zijn dood in 1941. Huis Doorn is nu een museum. De inrichting is nog in oorspronkelijke staat en geeft een authentiek beeld van de vorstelijke wooncultuur begin 20e eeuw.

Wandelen
Door Staatsbosbeheer zijn in de omgeving van TOP Beauforthuis verschillende wandelroutes uitgezet, in lengte variërend van 2,5 tot 21 km.
- Smidsput (6,3 km)
- Wallenberg (6 km)
- Kamp Austerlitz (4 km)
- Pyramide (5,8 km)
- Kozakkenput (12 km)
- Hoog Kanje (5,5 km)

5 km wandelroute via landgoederen Bornia en Heidestein naar station Driebergen-Zeist (en een andere route terug). Route verkrijgbaar bij het Beauforthuis.

Fietsen
- Rondje Zeist (28 km)
- Boswachterij Austerlitz en Leusderheide (34 km)
- Nationaal Park Fietsroute Noord (25 km)
- Nationaal Park Fietsroute Zuid (45 km)
- Fietstocht langs Beaufort-landgoederen en -huizen: Den Treek, Koepel van Stoop, Molenbosch, Kasteel Maarsbergen, De Boom.

Mountainbiken
Voor de mountainbikers start bij TOP Beauforthuis een route van 16 km met 103 hoogtemeters. U kunt ook de korte en minder moeilijke route nemen van 8,5 km met 34 hoogtemeters.

Contact

Adres:
Woudenbergseweg 70
3711 AB Austerlitz
Plan je route
Afstand:

Openingstijden

  • Voor de actuele openingstijden kijkt u op http://beauforthuis.nl/

Locatie

Neem alvast een kijkje