Herfstwandelen Utrechtse rivierengebied
Herfst, herfst, wat heb je te koop? Gelukkig veel meer dan alleen bladeren op een hoop! In deze blogreeks inspireren we je graag met herfstwandelingen door 6 bijzondere Utrechtse landschapstypen. Zoals het prachtige Nationaal Landschap Rivierengebied, dat deels in de Gelderse Betuwe, deels in het Utrechtse Kromme Rijngebied ligt. Hier vind je rivieren, dijken en uiterwaarden, die de eeuwenoude strijd tussen mens en water tastbaar maken.
Wandelen langs de Kromme Rijn - De rode draad door de Kromme Rijnstreek
Kromme Rijnpad (29 km)
Het Kromme Rijnpad is een van de mooiste wandelroutes van Utrecht! Je volgt de loop van de Kromme Rijn, die al zo’n 3.000 jaar door het Utrechtse landschap slingert. Hier geniet je van prachtige natuur en statige landgoederen. Je kunt verschillende wandelommetjes maken in de buurt van dorpen en steden, zodat je ook het gebied rondom het Kromme Rijnpad leert kennen. Deze lange wandeling kun je natuurlijk ook in gedeeltes lopen.
Tip: Heb je interesse in het Romeinse Rijk? Deze wandeling maakt deel uit van het Romeinse Limespad, dus je vindt langs deze route genoeg sporen terug uit die tijd!
Kastelen rondom Langbroek
Houd je van kastelen? Dan zijn de korte kastelenroutes rondom Langbroek iets voor jou. Zoals die door het gebied Langbroekerwetering. Tijdens deze 6,5 kilometer lange route kom je langs het vroegere molenaarshuis van de afgebroken korenmolen Windlust, kasteel Lunenburg, voormalig buitenplaats Rhodesteyn en de landgoederen Weerdesteyn en Hindersteyn.
Een andere kastelenroute van 6,3 kilometer is die langs kasteel Walenburg, een dertiende-eeuwse woontoren. Tijdens deze groene wandeling over onverharde paden kom je ook langs kasteel Noortwijck, waarvan alleen vage contouren van de gracht zijn overgebleven. Op een afstand zie je kasteel Rhynesteyn.
Een derde aanrader is de mooie wandeling langs kasteel Groenesteyn van 5,5 kilometer. Van dit kasteel is alleen het zeventiende-eeuwse poortgebouw overgebleven. Het is waarschijnlijk in 1862 gesloopt. Verder wandel je langs Sandenburg, een opvallend wit
kasteel met het grootste landgoed in Langbroek.
Wandelroute Werkhoven (5,8 km)
Tijdens deze aangename, landelijke route loop je vanuit het dorp Werkhoven langs de Kromme Rijn door rustige natuur en weilanden. Je komt langs het monumentale sluisje in Werkhoven, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Vervolgens passeer je landgoed en kasteel Beverweerd. Dit prachtige witte kasteel is met zijn massale torens indrukwekkend te noemen! Het is niet te bezichtigen, maar ook het bekijken van buitenaf is zeker de moeite waard.
Klompenpad Lint en Liniepad (9,7 km)
Zin om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken? Maak dan deze klompenpadwandeling door het mooie buitengebied van Schalkwijk. De route leidt je over onverharde paden, boerenland en historische tracés langs een lint van boerderijen en de forten van de Waterlinie. Zoals Werk aan de Groeneweg en Fort Honswijk. Dat is gegarandeerd genieten van rust en weidse uitzichten!
Tip 1: Iedere zondag kun je om 14.00 uur mee met een rondleiding door Fort Honswijk. Ook is er een leuke spoortocht beschikbaar voor kinderen.
Tip 2: Bekijk de online tentoonstelling ‘Forten van boven’. Hier zie je alle 33 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie van bovenaf. Het unieke, door de mens ingerichte landschap wordt zo pas echt goed zichtbaar en zal je verrassen!
Driekernenroute (18 km)
De bijzondere Driekernenroute voert via landelijke wegen langs en door de drie kernen van gemeente Wijk bij Duurstede: Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Wijk bij Duurstede stond in de middeleeuwen bekend als Dorestad, een van de voornaamste handelscentra van Europa. De stad heeft dan ook een prachtig oud centrum met veel historische bezienswaardigheden. Ook het dorp Cothen heeft een rijk verleden en is een beschermd dorpsgezicht. Je vindt hier onder meer de Brink, de oude hoogstamfruitboomgaard, kasteel Rhijnestein en de stellingkorenmolen ‘Oog in ’t Zeil’. Ten slotte passer je Langbroek met zijn prachtige kastelen.
Tip: In Wijk bij Duurstede is in de toren van de Grote Kerk het Pop Up Museum van Museum Dorestad geopend. Hier leer je bijvoorbeeld meer over de geschiedenis van de Romeinse Limes, de wereldhaven Dorestad, de Bourgondische tijd en de kerk.