Herfstwandelen door Utrechtse Landschappen

De bomen kleuren rood, je struikelt over de kastanjes en je dikke jas hangt weer aan de kapstok: het is herfst! De natuur is nu prachtig, dus het ideale seizoen om de natuur in te trekken. Wil je eens iets anders zien dan bossen, paddenstoelen en kleurige blaadjes? In deze blogreeks inspireren we je graag met herfstwandelingen door 6 bijzondere Utrechtse landschapstypen. Nét even iets anders dan ‘normaal’. Deze keer: het Groene Hart!

Oer-Hollands landschap

Het Groene Hart van provincie Utrecht kenmerkt zich door een oer-Hollands landschap: weids, waterrijk en groen, met veengebieden, molens, boerderijen en kaasmakerijen. Ook vind je hier de mooie historische steden als Woerden, Montfoort en Vianen. Kortom: genoeg te beleven.

Tip: neem je regenlaarzen mee, want het landschap kan in de herfst erg drassig zijn!

Herfstwandelen in het Groene Hart - Wandeltips

Hollands-Utrechts Polderpad (20 km)

Deze wandeling over het Hollands-Utrechts Polderpad start niet in provincie Utrecht, maar in Zuid-Holland, vanaf station Gouda Goverwelle. Vanaf hier wandel je dwars door het prachtige veengebied van het Groene Hart. Je loopt over eeuwenoude landwegen en langs historisch belangrijke waterlopen. Dit is ook het gebied van de kaas: je vindt er kaasmusea, kaaspakhuizen, kaasmarkten en winkels met de heerlijkste streekproducten. Je wandeling eindigt in de gezellige vestingstad Woerden, waar je het Kaaspakhuis, Kasteel Woerden en het indrukwekkende Stadsmuseum kunt bewonderen.

Tip: op 26 oktober 2022 vindt in Woerden de Koeiemarkt plaats, een meer dan 600 jaar oude traditie. Op deze dag kun je niet alleen koeienshows bijwonen: met een braderie en kermis wordt deze dag elk jaar weer een groot feest! De markt is vanaf 8 uur te bezoeken.

Bourgondisch wandelen Montfoort (12 km)

Deze bourgondische route in en om het historische stadje Montfoort leidt je langs verschillende locaties met lokaal ambachtelijk geproduceerde producten. Denk aan kaasboerderij Doruvael, waar de kaas Le Petit Doruvael is ontwikkeld. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de kaasmakerij en kaas proeven. Bijvoorbeeld tijdens een kaasproeverij met bijpassende wijnen of boerenlunch. Ook kom je langs fruitbedrijf van Lint dat op een milieuvriendelijke manier fruit teelt, zoals verschillende soorten appels, peren, pruimen en bessen. Je kunt het fruit kopen en meenemen. Of plaatsnemen op het terras en genieten van de mooie omgeving, een sapje en lekker fruit.

De wandeling eindigt in Montfoort, een kleine vestingstad met een historisch centrum en veel monumentale gebouwen, zoals het Kasteel van Montfoort, het Oude Stadhuis, kerken en molens. Uitgewandeld? Een heerlijke lunch bij The Old Bakery zal je goed doen!Groentestalletje langs de Boergondische wandelrouteGroentestalletje langs de Boergondische wandelroute

Kinderstruinroute langs de Linge (3 km)

Tijdens deze ontdekkingstocht door de brede uiterwaarden van de Linge ontdekken en beleven kinderen spelenderwijs de natuur en het landschap. De route bestaat uit informatie en opdrachten over het gebied. Kinderen gaan op onderzoek uit en ontdekken sporen, luisteren naar natuurgeluiden en fluiten op een grasspriet.

De tocht is niet alleen een leuk uitje voor kinderen, maar voor het hele gezin! Rivier de Linge en haar uiterwaarden, dijken en dijkdorpjes vormen een uniek, sprookjesachtig landschap. Hier kun je heerlijk uitwaaien en opladen. Ook leven er veel dieren in dit gebied. Als je goed oplet (en geluk hebt), zul je er zeker aan aantal spotten!

Wandelen langs de Lek (10 km)

Tijdens deze wandeling langs rivier de Lek en haar uiterwaarden geniet je het hele jaar door van de prachtige flora en fauna. Je hoort hier de rietzanger en ziet zwanen, salamanders en andere amfibieën. De tocht begint en eindigt in Vianen. Nog niet uitgewandeld? Deze stadswandeling neemt je mee door de rijke geschiedenis van Vrijstad Vianen en laat je de mooiste plekken van de stad zien.

Tip: tot en met 30 oktober kun je in het Stedelijk Museum Vianen de expositie ‘Schilders langs Lek en Linge’ zien. Je geniet van vijf eeuwen schilderkunst met het thema Lek en Linge, waarbij natuur en kunst prachtig samenvallen. Het is een ware ode aan de natuur van het rivierenlandschap met zijn water en indrukwekkende luchten.

Tip 2: zin om een keer te gaan fietsen in dit gebied? Bij de tentoonstelling hoort een digitale fietsroute met exacte locatie van de plekken waar de kunstenaars hebben getekend en geschilderd.