Wandelroute Heemstede
Deze wandelroute voert langs de fruitbomen, akkers en kasteel Heemstede, de historische buitenplaats met zijn fraai aangelegde tuinen. Tijdens de wandeling loop je ook langs Militair Erfgoed Fort bij 't Hemeltje, Plofsluis en Fort de Batterijen.Â
Laagraven maakt deel uit van de Kromme Rijnstreek en is het decor voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie: ver weg van alle drukte, middenin het landschap, duiken ze hier plots voor je op: de werken van de waterlinie. Het is een 85 kilometer lange verdedigingslinie die dienst deed van 1815 tot 1940. Tegenwoordig bieden de forten onderdak aan bijzondere planten en diersoorten, zoals (broed) vogels en vleermuizen. Veel forten hebben een nieuwe functie gekregen en zijn te bezoeken, zoals Fort bij ’t Hemeltje (Houten) en Fort De Batterijen (Nieuwegein).
De wandeltocht kan worden afgesloten bij Down Under, hier kan je terecht voor horeca, watersport, activiteiten en strand.Â
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
TOP Laagravense Plassen
TOP Laagraven is gelegen in een groen gebied tussen Houten en Nieuwegein.
Fort bij 't Hemeltje
Fort bij 't Hemeltje stamt uit 1877-1881 en is het laatst gebouwde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Fort bij 't Hemeltje
Fort ‘t Hemeltje stamt uit 1877-1881 en is het laatst gebouwde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verdedigde een strook grond die niet onder water te zetten was, en de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Utrecht. Tegenwoordig is Fort bij ’t Hemeltje voor een groot deel in gebruik als kantoorruimte voor verschillende ondernemers die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook biedt het fort onderdak aan (broed)vogels en vleermuizen.
Rondom het fort loopt een wandelroute en er is een spannende spionnenroute met leuke opdrachten voor kinderen. Daarnaast wordt het fort regelmatig opengesteld voor publiek, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendagen. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl
Restaurant Kasteel Heemstede
Restaurant Kasteel Heemstede is gevestigd op de onderste verdieping van het in 2002 geheel restaureerde kasteel in Houten bij Utrecht. Chef Ollie Schuiling verwent je met de mooiste gerechten.
Plofsluis
De Plofsluis of keersluis bij Jutphaas is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Plofsluis
De Plofsluis diende om bij oorlogsdreiging snel het Amsterdam-Rijnkanaal af te dammen om te voorkomen dat het water uit de omliggende gebieden bij inundatie via het kanaal zou wegstromen. In 1934 begon men met de bouw van het Amsterdam-Rijnkanaal, dat een verruiming en gedeeltelijke vervanging van het Merwedekanaal inhield. Door de aanleg zou een hiaat in de Waterlinie ontstaan. De Plofsluis vormde hiervoor een oplossing, die aan de ene kant het scheepvaartverkeer niet zou hinderen en aan de andere kant het kanaal snel zou kunnen afsluiten.
De Plofsluis is in principe een bijzondere keersluis, die niet toegankelijk is voor verkeer, al wordt hij blijkens het naambordje Heemstederbrug genoemd. Het is wereldwijd de enige grootschalige keersluis die door ontploffing geactiveerd wordt.[1] Wel bestaan er kleinere constructies volgens hetzelfde werkingsprincipe, de zogenaamde plofduikers.
Boven het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een reeks van vijf betonnen compartimenten met een relatief zwakke bodem. In de bakken kon ongeveer 40.000 ton zand, grind of puin worden opgeslagen.[2] Bij oorlogsdreiging werd de bodem opgeblazen, waardoor de inhoud in het Amsterdam-Rijnkanaal zou storten. Het kanaal werd hierdoor afgesloten en het inundatiewater kon niet wegstromen.[2] De sluis is zo ontworpen, dat de zijkanten zouden blijven staan bij de ontploffing, zodat de bodem hersteld kon worden om de sluis nogmaals te gebruiken.[1] Hij is uiteindelijk nooit geactiveerd.
De sluis is ongeveer 70 meter lang, 40 meter breed en 8,5 meter hoog. De bodem lag circa 6 meter boven het kanaalpeil.[2] Het bouwwerk kent één centrale, langgerekte, afgeronde betonnen brugpijler met aan weerszijden een doorvaartopening en eveneens zware betonnen landhoofden. In 1937 werd met de bouw van deze sluis begonnen. De sluis was nog niet klaar toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak, maar hij is in 1942 voltooid met hulp van de Duitse bezetters.[2][1] Bij de plofsluis werden vier gietstalen koepelkazematten met afwachtingsruimte en een wanddikte van 17 centimeter gebouwd voor de verdediging van het werk.
Fort de Batterijen
Fort de Batterijen is een monumentale evenementenlocatie vlakbij Utrecht.
Down Under
Down Under nabij Utrecht (Nieuwegein) is een unieke locatie voor watersport, recreatie en horeca!
TOP Laagravense Plassen
TOP Laagraven is gelegen in een groen gebied tussen Houten en Nieuwegein.
Beschrijving
TOP Laagravense Plassen
TOP Laagraven is gelegen in een groen gebied tussen Houten en Nieuwegein.
Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk, te herkennen aan de oranje borden met blauwe cijfers en pijlen. Volg de knooppunten:Â 71 - 12 - 16 - 28 - 21 - 29 - 26 - 22 - 23 - 19.
TOP Laagravense Plassen
TOP Laagraven is gelegen in een groen gebied tussen Houten en Nieuwegein.
- 71
- 12
- 16
- 28
- 21
- 29
- 26
- 22
- 23
- 19