Weekendtocht Utrechts Werelderfgoed
Maak je klaar voor een flinke tijdreis bij deze tocht die in Utrecht start. Onder het Domplein duik je in ons Romeinse verleden en kun je resten van een Romeins castellum zien. Daarna fiets je langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in het oosten van Utrecht liggen en de stad beschermden en door de Alblasserwaard en Lopikerwaard, oude poldergebieden, met veenweiden, oeverwallen, knotwilgen en boerderijen.
Drie Weekendtochten
Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets d…
Maak je klaar voor een flinke tijdreis bij deze tocht die in Utrecht start. Onder het Domplein duik je in ons Romeinse verleden en kun je resten van een Romeins castellum zien. Daarna fiets je langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in het oosten van Utrecht liggen en de stad beschermden en door de Alblasserwaard en Lopikerwaard, oude poldergebieden, met veenweiden, oeverwallen, knotwilgen en boerderijen.
Drie Weekendtochten
Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens drie weekendtochten van 100 tot 125 kilometer in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de drie weekendtochten natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies.Â
De Utrechtse verdedigingslinies
Duik in het unieke verhaal van de Romeinse limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen). De  weekendtochten vertellen het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis. Je dompelt je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders namelijk zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur.
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
Ledig Erf
Ledig Erf
3511 ZN Utrecht
Navigeer naar startpunt
Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis is het meesterwerk van ontwerper Gerrit Rietveld.
Fort bij Rijnauwen
Neem een kijkje op Fort bij Rijnauwen in Kromme Rijn tijdens een rondleiding. Historisch interessant én als natuurgebied van grote waarde.
Waterliniemuseum Fort bij Vechten
In Waterliniemuseum Fort bij Vechten ontdek je van alles over de verdediging van Nederland door de inzet van water. Je wordt meegenomen in verschillende belevenissen en je kunt zelf de maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in stelling brengen.
Plofsluis
De Plofsluis of keersluis bij Jutphaas is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Plofsluis
De Plofsluis diende om bij oorlogsdreiging snel het Amsterdam-Rijnkanaal af te dammen om te voorkomen dat het water uit de omliggende gebieden bij inundatie via het kanaal zou wegstromen. In 1934 begon men met de bouw van het Amsterdam-Rijnkanaal, dat een verruiming en gedeeltelijke vervanging van het Merwedekanaal inhield. Door de aanleg zou een hiaat in de Waterlinie ontstaan. De Plofsluis vormde hiervoor een oplossing, die aan de ene kant het scheepvaartverkeer niet zou hinderen en aan de andere kant het kanaal snel zou kunnen afsluiten.
De Plofsluis is in principe een bijzondere keersluis, die niet toegankelijk is voor verkeer, al wordt hij blijkens het naambordje Heemstederbrug genoemd. Het is wereldwijd de enige grootschalige keersluis die door ontploffing geactiveerd wordt.[1] Wel bestaan er kleinere constructies volgens hetzelfde werkingsprincipe, de zogenaamde plofduikers.
Boven het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een reeks van vijf betonnen compartimenten met een relatief zwakke bodem. In de bakken kon ongeveer 40.000 ton zand, grind of puin worden opgeslagen.[2] Bij oorlogsdreiging werd de bodem opgeblazen, waardoor de inhoud in het Amsterdam-Rijnkanaal zou storten. Het kanaal werd hierdoor afgesloten en het inundatiewater kon niet wegstromen.[2] De sluis is zo ontworpen, dat de zijkanten zouden blijven staan bij de ontploffing, zodat de bodem hersteld kon worden om de sluis nogmaals te gebruiken.[1] Hij is uiteindelijk nooit geactiveerd.
De sluis is ongeveer 70 meter lang, 40 meter breed en 8,5 meter hoog. De bodem lag circa 6 meter boven het kanaalpeil.[2] Het bouwwerk kent één centrale, langgerekte, afgeronde betonnen brugpijler met aan weerszijden een doorvaartopening en eveneens zware betonnen landhoofden. In 1937 werd met de bouw van deze sluis begonnen. De sluis was nog niet klaar toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak, maar hij is in 1942 voltooid met hulp van de Duitse bezetters.[2][1] Bij de plofsluis werden vier gietstalen koepelkazematten met afwachtingsruimte en een wanddikte van 17 centimeter gebouwd voor de verdediging van het werk.
Fort Jutphaas
Fort Jutphaas ligt verscholen in een groene oase in het verstedelijkte Nieuwegein. Het parkachtige terrein is voor iedereen toegankelijk.
Vreeswijk
Vreeswijk is een voormalig dorp en in 1971 met Jutphaas tot Nieuwegein samengevoegd. In de 10e eeuw werd al melding gemaakt van het dorp Vreeswijk als Fresionouuic (Friezenwijk).
Fort Vreeswijk
Fort Vreeswijk werd aangelegd omstreeks 1853 en maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie.
Vrijstad Vianen
In Vrijstad Vianen vind je de contouren van Kasteel Batestein, ooit één van de mooiste kastelen van Nederland en bewoond door de heren Van Brederode.
Stadspomp Vianen
Wie een wandeling maakt over de Voorstraat kan hem eigenlijk niet missen: de stadspomp. De monumentale zandstenen pomp is 5 meter hoog en 2 meter breed en diep en toont de wapens van de Brederodes.
Stedelijk Museum Vianen
Wie meer wil weten over Vianen, de geschiedenis van de stad en het kunst- en cultuurhistorisch erfgoed is in het Stedelijk Museum Vianen aan het juiste adres.
Fort Everdingen
Verwoeste steden, plunderingen en binnenlandse (en buitenlandse) oorlogen: elke stad en dorp heeft wel een eigen verhaal. In de 19e eeuw komt Everdingen op de Nederlandse militaire kaart te staan als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Goejanverwellesluis
In het Rampjaar speelden de Goejanverwellesluis en Enkele Wierickesluis aan de Hollandsche IJssel een belangrijke rol.
Goejanverwellesluis
In het Rampjaar speelden de Goejanverwellesluis en Enkele Wierickesluis aan de Hollandsche IJssel een belangrijke rol, want deze vormden – samen met de sluis bij Nieuwerbrug aan de Oude Rijn – de inlaat tot de polder Langeweide, het smalste stuk van de Waterlinie. Op 17 juni 1672 stroomde de polder vol, en dat was net op tijd want de Franse troepen stonden al voor de – inderhaast geïnundeerde – waterlinie en hadden zelfs Oudewater veroverd. In allerijl besloot de commandant van Goejanverwelle, de graaf van Hoorne schansen en fortificaties op te werpen ter verdediging van de sluizen. Voorlopig was de waterlinie gered! Na het Rampjaar werden de schansen weer opgeruimd., maar eind 18e eeuw kwamen ze weer terug. Het bleef een belangrijke verdedigingsweg op de route naar Gouda, en daarom werd het ook bemand door een Gouds garnizoen. Aan beide zijden van de IJssel zijn nog resten van de Goejanverwelleschans in het landschap te zien. En de Goejanverwellesluis kreeg nationale bekendheid toen de Patriotten hier in 1787 prinses Wilhelmina van Pruisen een nachtje gevangen zetten in de zgn. Prinsessenboerderij.
Museum De Heksenwaag
Ben je een heks? Last van hekserigheid de laatste tijd? Laat je dan wegen op de beroemde heksen weegschaal in museum de Heksenwaag en ontdek of je echt een heks bent. Midden in de binnenstad van Oudewater bevindt zich Museum de Heksenwaag.
Stadsmuseum Oudewater
Het Stadsmuseum Oudewater is een initiatief van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. De vereniging bevordert de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Oudewater en de aangrenzende dorpen en buurtschappen.
Castellum Hoge Woerd
Castellum Hoge Woerd, gelegen in Leidsche Rijn, is een nagebouwd Romeins fort.
DOMunder
Een ondergrondse ontdekkingstocht naar 2000 jaar Utrecht.
Beschrijving
Deze route start bij het Ledig Erf, nabij knooppunt 38. De route komt onderweg langs een aantal TOP's waar je de route ook kunt starten. Bij deze TOP's kun je je auto goed kunt parkeren.
- 38
- 41
- 40
- 39
- 98
- 35
- 36
- 33
- 32
- 27
- 68
- 06
- 70
- 71
- 74
- 24
- 23
- 22
- 18
- 17
- 19
- 20
- 10
- 02
- 02
- 11
- 12
- 13
- 40
- 52
- 44
- 45
- 46
- 48
- 82
- 99
- 49
- 57
- 59
- 39
- 61
- 62
- 20
- 64
- 65
- 66
- 10
- 13
- 11
- 30
- 95
- 40
- 14
- 92
- 93
- 94
- 69
- 13
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 36
- 32
- 76
- 21
- 19
- 01
- 23
- 52
- 26
- 31
- 31
- 38