Het Luciapad kinderwandelroute

2 uur (4.0 km) 6,154 stappen

Een familiespeurtocht naar de Juwelen van Lucia. De speurtocht bevat opdrachten en spelletjes over het landschap en de natuur van Stoutenburg. Lucia van Lilaar was de rijke Kasteelvrouwe rond 1800. Toen de Fransen ons land veroverden werd Lucia bang en zij verstopte haar juwelen ergens op haar Landgoed. Als de juiste verstopplek van de juwelen van Lucia wordt gevonden wacht een verrassing in het Koetshuis! 

  • Afstand: ca. 4 km.
  • Route: met routeboekje (te koop in het infocentrum).
  • Kosten: niet-Beschermer € 3,- per tasje/Beschermer € 2,- per tasje. Borg: € 10,-.
  • Vertrekpunt: Infocentrum Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB  Stoutenburg. Bekijk hier de openingstijden.
  • Honden: honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Deze route wordt aangeboden door Het Utrechts Landschap.

Dit ga je zien

Startpunt: Stoutenburgerlaan 4
3835 PB Stoutenburg
Navigeer naar startpunt
1

Koetshuis Stoutenburg vormt een ideaal vertrekpunt om de natuur en de cultuurhistorie van landgoed Stoutenburg te ontdekken. Het voormalige koetshuis van kasteel Stoutenburg is ingericht als hét informatiecentrum voor de Gelderse Vallei.

(Tip) Koetshuis Heerlijkheid Stoutenburg
2

Kasteel Stoutenburg

Landgoed Stoutenburg bij Leusden bezit zoals gezegd een lange historie. De geschiedenis van het landgoed begint bij een bisschoppelijk kasteel uit de 13de eeuw dat mogelijk is voortgekomen uit een nog oudere woontoren (=donjon) uit de 11de eeuw.

Eindpunt: Stoutenburgerlaan 4
3835 PB Leusden
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Stoutenburgerlaan 4
3835 PB Stoutenburg
Navigeer naar startpunt

Natuurlijk Leusden -  De natuur in met de kinderen
Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. En wat is er leuker dan er samen op uit te gaan. Je geniet van de mooie natuur en de kinderen vermaken zich met bijvoorbeeld een speurtocht.

LEUSDEN  Welke wandelroutes zijn geschikt voor kinderen? Allereerst moet de route niet te lang zijn en moeten de kinderen onderweg iets te doen hebben. Veel organisaties zoals de VVV Leusden, Staatsbosbeheer en Utrecht landschap hebben hierop ingespeeld. Zij hebben kleine wandelroutes uitgezet die uitermate geschikt zijn voor wandelingen met het hele gezin.

Bij Landgoed Stoutenburg vind je een aantal kinderwandelroutes die de moeite waard zijn om samen te ontdekken. Zo is er een Kompaspuzzeltocht die met een kompas gelopen kan worden en waar je verschillende opdrachten moeten vervullen. Is er Het Luciapad, een familiespeurtocht waarbij je op zoek gaat naar de locatie waar de juwelen van Lucia zijn begraven, een zijn er nog een aantal leuke routes uitgezet.

Trek je stoute schoenen aan en ontdek
Maar de echte aanrader op Landgoed Stoutenburg is wel Het Stoute Schoenenpad. Hier zijn diverse dingen te doen en te zien. Trek je stoute schoenen aan en wordt een acrobaat op de evenwichtsbalk, kijk uit over de natuur bij de uitkijktoren en ontdek je hoe een bostelefoon werkt. Pomp zelf water in een waterbak en haal met schepnet de diertjes uit de poel. Doe de diertjes in de waterbak en bekijk wat er in het water leeft. De poel is geopend van half april tot half oktober en voor twee euro kan je een schepnetje, loep en allerlei onderzoeksmateriaal huren bij het informatiecentrum. Tip: neem een goed gevulde picknickmand mee en iedereen zal zich de gegarandeerd de gehele dag vermaken.

Wil je iets heel anders? Ga dan met je smartphone de natuur in. Er zijn verschillende apps te downloaden die je diverse routes aangeven en die je bomen, planten en dieren leert herkennen. Met een QR reader kan je codes op je route scannen en lezen. Of maak kennis met Geocaching waarbij je met een GPS ontvanger op zoek gaat naar een zogenaamde "cache" (schat). Meer info op www.geocaching.nl. Ook op het Stoute Schoenenpad is een cache "begraven".

Meer weten over wandelen met kinderen, andere wandelroutes of wandelapps? Kom dan eens langs bij de VVV Leusden. Zij hebben veel leuke (kinder)wandelroutes of kijk op de website www.vvvleusden.nl.

Krant: LeusdenNu
Editie 15
Schrijster: Hetty Heijne

Eindpunt: Stoutenburgerlaan 4
3835 PB Leusden
Navigeer naar eindpunt
Aangeboden door: Tijd voor Amersfoort