Demmerikroute

(12.0 km) 18,462 stappen

Een prachtige wandeling door de polder van Demmerik in de Ronde Venen. De wandeling gaat over mooie paden, omzoomd door knotwilgen, langs sloten en tussen de weilanden door. Een paar kilometer gaat het ook over de weg, wat een mooi beeld geeft van de huidige bebouwing met mooie boerderijen. Ook loop je een deel over de oude spoorbaan, tussen 1915 en 1950 reden hier de goederentreinen richting de stations van Vinkeveen en Wilnis.

De naam ‘Demmerik’ is waarschijnlijk een verbastering van ‘Denemarc’ of ‘Deenmercken’ en slaat op afstammelingen van Deense Vikingen die zich als kolonisten in deze veenwildernis hebben teruggetrokken. De Demmerikpolder is een groene polder die nog een authentiek beeld geeft van het oorspronkelijke veenlandschap. In het voorjaar en de zomer verblijven hier veel weidevogels, bijvoorbeeld de Grutto, de Kievit en de Tureluur.

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Recreatiegebied Bosdijk
Bosdijk 4
3626 AS Nieuwer ter Aa
Navigeer naar startpunt
1

Bosdijk

Op Bosdijk vindt u recreatieweides en visoevers in een prachtige natuurlijk omgeving.

26
43
44
45
2

Donkereindse Bos

Het Donkereindse Bos is gelegen tussen de oude Botervaart en een ruilverkavelingsweg uit de jaren zestig. De vaart is erg geschikt voor vissers, ook voor vliegvissen. Er is parkeergelegenheid voor 34 auto’s. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

42
3

Station Vinkeveen is een voormalig station uit 1915 aan de verdwenen spoorlijn Aalsmeer – Nieuwersluis, Plaatselijk staat het bekend als Het Spoorhuis. Het is 2015/2016 in stijl gerestaureerd en nu beschikbaar voor evenementen en culturele producties.

Het Spoorhuis Vinkeveen
63
32
4

Annie en Leon van der Arend runnen samen een kaasboerderij en zuivelboerderij in Vinkeveen. De bijzondere boerenkaas: De Vinkethaler is de trots van het bedrijf. De kaas is de Nederlandse variant van de Emmentaler.

Kaasboerderij en zuivelboerderij Van der Arend - workshop kaasmaken in Vinkeveen
5

Demmerikse Bos

Het Demmerikse Bos ligt temidden van het vogelrijke weidegebied, ideaal om tijdens een fietstocht even uit te rusten. Honden moeten worden aangelijnd.

6

Boerderijcamping Demmerik in het Groene Hart, campingplaatsen en verhuur van twee hooiberghutten

Boerderijcamping Demmerik
54
26
Eindpunt: Parkeerplaats Recreatiegebied Bosdijk
Bosdijk 4
3626 AS Nieuwer ter Aa
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Parkeerplaats Recreatiegebied Bosdijk
Bosdijk 4
3626 AS Nieuwer ter Aa
Navigeer naar startpunt

Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Volg de knooppunten: 26 - 43 – 44 – 45 – 42 – 63 - 32 - 54 - 26.

Eindpunt: Parkeerplaats Recreatiegebied Bosdijk
Bosdijk 4
3626 AS Nieuwer ter Aa
Navigeer naar eindpunt
  • 26
  • 43
  • 44
  • 45
  • 42
  • 63
  • 32
  • 54
  • 26

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht