Hollands Utrechts Polderpad

(20.0 km) 30,769 stappen

Ontdek de schoonheid van het open veenweidegebied 
Wandel door de open polders, op de grens van Zuid-Holland en Utrecht, langs eeuwenoude landwegen en historisch belangrijke waterlopen. De productie van kaas en andere zuivel is van oudsher de verbindende factor in dit gebied. Het is een echte Cheese Valley. Dit is terug te vinden in de diverse kaasmusea, kaaspakhuizen, kaasmarkten en winkels waar de heerlijkste streekproducten worden aangeboden.

De wandeling gaat dwars door het veenweidegebied van het Groene Hart. Lopend langs de eeuwenoude landwegen en historisch belangrijke waterlopen ervaar je de weldadige rust en ruimte van het Groene Hart.

Wandelen langs waterlopen
De Steinse Tiendweg is een oude handelsro…

Ontdek de schoonheid van het open veenweidegebied 
Wandel door de open polders, op de grens van Zuid-Holland en Utrecht, langs eeuwenoude landwegen en historisch belangrijke waterlopen. De productie van kaas en andere zuivel is van oudsher de verbindende factor in dit gebied. Het is een echte Cheese Valley. Dit is terug te vinden in de diverse kaasmusea, kaaspakhuizen, kaasmarkten en winkels waar de heerlijkste streekproducten worden aangeboden.

De wandeling gaat dwars door het veenweidegebied van het Groene Hart. Lopend langs de eeuwenoude landwegen en historisch belangrijke waterlopen ervaar je de weldadige rust en ruimte van het Groene Hart.

Wandelen langs waterlopen
De Steinse Tiendweg is een oude handelsroute daterend uit de 14de eeuw. Tussen 1330 en 1370 werd een wetering, een brede sloot, gegraven tussen de Enkele Wiericke en de Hollandse IJssel. De tiendweg volgt het traject van deze wetering. Langs beide zijden van de Tiendweg zijn de weteringen nog steeds te zien. De route voert ook langs de Dubbele Wiericke, die werd gegraven rond 1360. Dit kanaal loopt tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. 

Oude Hollandse Waterlinie
Water was een belangrijk onderdeel van de infrastructuur, maar ook een bondgenoot in tijden van oorlog. In 1672 werd ons land binnengevallen door legers uit Frankrijk, Engeland en enkele Duitse staten. Holland werd verdedigd door langs de grenzen land onder water te zetten. Zo ook het land tussen de Enkele en Dubbele Wiericke, de polder Lange Weide. Dit was het smalste deel van de Oude Hollandse Waterlinie

Westeindse Kade en Ruigeweidse Achterkade
De wandelroute gaat vervolgens over de Ruigeweidse Achterkade, die eigenlijk uit twee kaden bestaat. De Westeindse Kade aan de noordkant en de Ruige Weidse Achterkade aan de zuidkant. De aanleg van de kaden stamt uit de 12de eeuw, de tijd dat dit moerassige gebied is ontgonnen. In de loop der jaren is de zogenaamde scheisloot tussen de twee kaden dichtgegroeid en drooggevallen tot alleen de lichte ‘deuk’ die nu nog te zien is. Aangezien de kaden de grens vormen tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht, zou je zo van de ene naar de andere provincie kunnen springen.  

Ontginnen in de middeleeuwen
Het Hollands-Utrechtse veenweidegebied werd in de middeleeuwen ontgonnen volgens een cope. Dat was een overeenkomst tussen de graaf van Holland of de bisschop van Utrecht en de ontginner. Hierin werd opgenomen dat de ontginning tot 1250 meter diep en 113 meter breed moeras in mocht worden drooggelegd, door het graven van sloten. De meeste van huidige weilanden hebben nog steeds deze afmeting. De naam van het nabijgelegen plaatsje Papekop is een samenvoeging van papen en cope, waarbij papen verwijst naar de eigenaars van de cope: het kerkelijk gezag in Utrecht. Papen is een spotnaam voor katholieken, de naamgeving lijkt dus de Hollandse benaming van een Utrechts plaatsje. 

Colofon: Tekst: Landschapsbeheer Zuid-Holland i.s.m. VANL Lange Ruige Weide en Staatsbosbeheer. 

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Station Gouda Goverwelle
Willensplein 1
2807 PA Gouda
Navigeer naar startpunt
1

In de Museumhaven Gouda vind je een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden.

Museumhaven
2

Ontdek, voel, proef en ervaar alles over de wereldberoemde Gouda kaas.

Cheese experience
3

Van Ferdinand Bol tot Isaac Israels, van Goudse kleipijp tot 16e-eeuws drieluik: Museum Gouda heeft een unieke collectie.

Museum Gouda
4

In dit historische pand uit 1668 kom je van alles te weten over de historie van De Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden.

Goudse Waag
70
41
28
53
91
90
5

Het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is 150 jaar geleden in 1872 gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau.

Gemaal De Hooge Boezem
6

Ga een eeuw terug in de tijd naar een dag uit het leven van een rijke patriciërsfamilie.

Museum Paulina Bisdom van Vliet
7

Kaasboerderij de Twee Hoeven is een melkveeboerderij met landwinkel. Niek en Willemijn den Boer wonen en werken samen met hun 3 kinderen op dit prachtige familiebedrijf. Zij zijn al de 4e genera...

De Twee Hoeven
8

Bewonder het klooster met bijbehorende kerk van de paters Passionisten in Haastrecht.

Sint-Gabriël Klooster
9

Prinsesseboerderij

In deze boerderij aan de Goejanverwelle in Hekendorp heeft Wilhelmina van Pruisen enige tijd vastgezeten na haar aanhouding door de patriotten in de buurt van de Bonrepas aan de Vlist

10

Vrouwe Justitia

Aan de Goejanverwelle staat al eeuwenlang een beeld van Vrouwe Justitia. Het monument staat bekend als “de schandpaal” of de “kaak”. Het beeld is bijzonder omdat Vrouw Justitia niet geblinddoekt is.

12

Innudatiegebied Oude Hollandse Waterlinie Hekendorp

Het gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke in Hekendorp is het smalste stuk van de Oude Hollandse Waterlinie. Door middel van de Goejanverwelle sluis kon het gebied onder water gezet worden.

Innudatiegebied gezien vanaf de Goejanverwelledijk
99
47
75
98
49
83
36
96
13

Ben je een heks? Last van hekserigheid de laatste tijd? Laat je dan wegen op de beroemde heksen weegschaal in museum de Heksenwaag en ontdek of je echt een heks bent. Midden in de binnenstad van Oudewater bevindt zich Museum de Heksenwaag.

Museum De Heksenwaag
14

In het Touwmuseum De Baanschuur wordt het verleden van henneptelende arbeiders met voorwerpen, video en ander materiaal tot leven gebracht. Je kan je eigen springtouw maken!

Het Touwmuseum
15

Het Stadsmuseum Oudewater is een initiatief van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. De vereniging bevordert de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Oudewater en de aangrenzende dorpen en buurtschappen.

Stadsmuseum Oudewater
16

Met de VR-ervaring is de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier te beleven. Stap in deze tijdmachine en reis mee naar het Oudewater van 1672.

VR-paal Oude Hollandse Waterlinie
17

Sint Michaelskerk

De toren van de Sint Michaelskerk is te beklimmen met een gids. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Oudewater en het omliggende poldergebied. Ook de kerk is regelmatig te bezoeken.

18

Het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) is gevestigd in een prachtig 17e eeuws pand, midden in het centrum van Oudewater. Het perfecte startpunt om Oudewater te ontdekken.

Toeristisch Informatiepunt Oudewater
30
54
15
41
87
19

Het Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het hart van Woerden. In dit voormalige 16de-eeuwse 'Stedehuys’ met schandpaal wisselen historie en kunst elkaar af.

Stadsmuseum Woerden
20

De Petrustoren is een bijzonder, opvallend en mooi monument in Woerden. Deze prachtige toren kan je beklimmen en op de top kun je genieten van het mooie uitzicht over Woerden.

Petrustoren Woerden
21

Het Arsenaal aan de Groenendaal. Eeuwenlang werd hier militair materieel voor de Oude Hollandse Waterlinie opgeslagen.

Het Arsenaal
22

Kazerne | Woerden

De voormalige kazerne die staat er al jaren. Maar wist je dat het eigenlijk heel bijzonder is dat de karzerne er nog steeds staat...

23

Kaasbel

De Kaasbel ziet er bijzonder uit en dat is het ook. De Kaasbel is in 1925 geplaatst ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Woerdense Kaasmarkt. Het is niet zomaar een bel, nee, de Kaasbel heeft echt een functie.

24

De Windhond is een ronde stenen molen die in 1755 in Woerden is gebouwd. Vandaag de dag is de molen goed onderhouden en is het een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht.

Molen De Windhond
25

Defensie eiland met VR paal

Tussen het kasteel en de stadsgracht ligt het Defensie eiland, dat in de 19e eeuw ontstond. Na de ontmanteling van de stadswallen in 1880 werden hier nieuwe werkplaatsen gebouwd door het Ministerie van Oorlog. Hier vind je de historische VR paal.

26

Landgoed Bredius, een park voor jong en oud. Maak een wandeling door het groen, breng met de kids een bezoekje aan de speelweide of pluk je eigen bloemen en bessen in de pluktuin. Er is hier voldoende te beleven.

Landgoed Bredius
27

Het VVV/TIP Woerden is voor bezoekers en bewoners van de stad, dé gids naar alle bedrijven, organisaties en instellingen binnen Woerden en het Groene Hart die iets te bieden hebben op het gebied van bezienswaardigheden, recreatie en verblijf.

VVV Woerden
Eindpunt: Station Woerden
Stationsplein 6
3445 AD Woerden
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Station Gouda Goverwelle
Willensplein 1
2807 PA Gouda
Navigeer naar startpunt

Openbaar vervoer
De wandelroute start en eindigt bij een treinstation. Het is dus gemakkelijk om met het openbaar vervoer naar het startpunt te komen en ook weer met het openbaar vervoer naar huis te gaan.

Vanaf Station Gouda Goverwelle loop je via het Muziekpad naar de Goverwellesingel. Daar start het wandelnetwerk. 

Vanaf station Woerden pak je de route op vanaf de centrumkant van het station. Loop vervolgens de knooppuntnummers in omgekeerde volgorde naar station Gouda Goverwelle.

Parkeren
Toch liever met eigen vervoer? Parkeren kan rond het station van Gouda Goverwelle of rond station Woerden / parkeergarages in en rond het centrum van Woerden (betaald). Ook kan er geparkeerd worden in de aanliggende dorpen zoals Haastrecht, Hekendorp, Driebruggen, Waarder en Papekop wanneer je de route op een ander punt wil oppakken. 

Opstappen op de route
Tijdens de route kan vanaf Haastrecht, Hekendorp en Oudewater op de bus gestapt worden richting Utrecht of Gouda. Kijk voor de meest actuele aankomst- en vertrektijden op 9292.nl. Via de kaart of de GPX wandel je naar het tracé van de wandelroute om deze op te pakken.  

Bewegwijzering
Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen (provincie Utrecht) of gele schildjes met rode cijfers en pijlen (Zuid-Holland). Een overzicht van alle knooppunten staat onder het tabblad Knooppunten.

Voor onderweg
-    De route gaat over onverharde paden en is daardoor niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
-    Honden zijn niet toegestaan.
-    Gelieve alleen wandelen op de aangegeven paden om flora en fauna te beschermen en niet te verstoren.
-    Een aantal locaties en tracés zijn op particulier terrein, gelieve daar rekening mee te houden.
-    Neem afval weer mee naar huis, zo houden we het gebied schoon en aantrekkelijk.

Eindpunt: Station Woerden
Stationsplein 6
3445 AD Woerden
Navigeer naar eindpunt
 • 70
 • 41
 • 28
 • 53
 • 91
 • 90
 • 99
 • 47
 • 75
 • 98
 • 49
 • 83
 • 36
 • 96
 • 30
 • 54
 • 15
 • 41
 • 87

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht