Michiel de Ruyter vaarroute

(53.0 km)

Prachtige historische vaarroute door het Groene Hart en de Ronde Venen. De route neemt je mee naar het rampjaar 1672 toen de Fransen het gebied probeerden te veroveren. De vaartocht gaat o.a. over de Vinkeveense Plassen, rivier de Winkel, de Waver, de Amstel en de Kromme Mijdrecht bij het Woerdense Verlaat. Onderweg staan diverse informatieboren die je de geschiedenis vertellen. Ook kun je op verschillende plekken via je telefoon audiofragmenten beluisteren

De vaarroute start bij het Woerdense Verlaat, maar kan op elk gewenste plek op de route gestart worden. Onderweg vaar je o.a. langs de dorpjes Wilnis, Vinkeveen, Baambrugge, Abcoude en Uithoorn. Geniet van de prachtige afwisselende natuur en leer over het rampjaar 1672 in het Utrechts veenweidegebied. 

Bekijk hier de pdf met de vaarroute en bezienswaardigheden onderweg. 

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Aanlegplaats
Grechtkade
3653 LE Woerdense Verlaat
Navigeer naar startpunt
1

Op de fiets of te voet door het karakteristieke veenweidegebied van het Groene Hart. TOP Eiland van Hein (voorheen Heinoomsvaart) ligt centraal in de Venen en is daardoor een ideaal vertrekpunt om de streek te ontdekken.

TOP Eiland van Hein TOP Eiland van Hein
2

Station Vinkeveen is een voormalig station uit 1915 aan de verdwenen spoorlijn Aalsmeer – Nieuwersluis, Plaatselijk staat het bekend als Het Spoorhuis. Het is 2015/2016 in stijl gerestaureerd en nu beschikbaar voor evenementen en culturele producties.

Het Spoorhuis Vinkeveen
3

Kijk voor meer informatie en bezoekmogelijkheden op http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=856

De Veenmolen
4

Voor het huren van een zeilboot,elektrische sloep, motorboot of kano bent u bij ons op het juiste adres!Verhuur en rondvaarten op en rond de Vinkeveense Plassen.

Bootverhuur Vinkeveen Haven
5

Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen liggen in het gebied De Venen in West-Utrecht. Dit waterrijke veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter met karakteristieke, langgerekte kavels. De TOP ligt aan het Kloosterplein in Vinkeveen-Dorp

TOP Vinkeveense Plassen
6

Kasteel Loenersloot

Tot eind vorige eeuw werd Kasteel Loenersloot ruim 750 jaar bewoond. De donjon, rond 1250 gebouwd, is het trotse hart van het verborgen gelegen kasteel. Het kasteel werd ooit bewoond door roofri...

7

Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam, een belangrijke verdedigingslinie rond de stad Amsterdam, en het enige Stellingfort van baksteen.

Fort bij Abcoude
8

Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is de 135 km lange verdedingingslinie rond de hoofdstad, die gebouwd werd rond 1900. Fiets of wandel langs dit stukje Hollandse historie!

Fort Waver-Amstel
9

Rond onze hoofdstad staan 45 forten: de Stelling van Amsterdam. Een daarvan ligt bij Amstelhoek. De natuur bij Fort bij Uithoorn is meer dan een bezoekje waard!

Fort bij Uithoorn
10

Schutsluis Pondskoekersluis is een rijksmonument uit de 17e eeuw. De routes die starten vanaf TOP Pondskoekersluis leiden u lans de Kromme Mijdrecht: één van de mooiste riviertjes van het Groene Hart.

TOP Pondskoekersluis
11

Bij Groene Hart Camping kunt u landelijk overnachten in een hooiberghut, appartement of kamperen op de boerencamping.

Groene Hart Camping
Eindpunt: Aanlegplaats
Grechtkade
3653 LE Woerdense Verlaat
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Aanlegplaats
Grechtkade
3653 LE Woerdense Verlaat
Navigeer naar startpunt

De route start bij de Grechtkade in het Woerdense Verlaat, maar kan op elk gewenste locatie op de route gestart worden. 
Je kunt bijvoorbeeld starten bij TOP Heinoomsvaart in nabij Wilnis, TOP Vinkeveense Plassen of TOP Pondskoekersluis in de Hoef. Hier is ook voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Eindpunt: Aanlegplaats
Grechtkade
3653 LE Woerdense Verlaat
Navigeer naar eindpunt

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht