Traditiegetrouw worden er aan het einde van het jaar veel overzichtslijstjes gepresenteerd. Van muzieklijsten, tot nieuwsoverzichten en jaarverslagen. Ook het Routebureau Utrecht blikt terug en concludeert: het was een roerig, maar vruchtbaar routejaar. Wandelen was nog nooit zó populair blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2021 van Wandelnet en ook fietsen deden we massaal graag.

Dat vraagt om een lijstje, want wat waren nu de meest populaire routes op RoutesinUtrecht.nl? We tellen terug.

Top 3 wandelroutes

Nummer 3: Grachten en Werven Wandelroute

Wie de stad Utrecht zegt, denkt aan de Dom én aan de bijzondere werven en werfkelders langs de grachten. Deze middeleeuwse bouwwerken vormen tegenwoordig een toeristische attractie met veel gezellige horeca. Elke gracht heeft zijn eigen sfeer en kenmerken. De wandelroute langs Grachten en Werven is een mooie stadswandeling waar het erfgoed van de grachten en werven samenkomt met de gezelligheid van de stad Utrecht. Niet voor niets dus heel populair op RoutesinUtrecht.nl. 

Nummer 2: Kromme Rijnpad

Misschien wel de mooiste route van de provincie Utrecht. Het Kromme Rijnpad voert over oude jaagpaden, langs de rivier de Kromme Rijn tussen de steden Utrecht en Wijk bij Duurstede. De route is via het nieuwe wandelroutenetwerk apart gemarkeerd en in twee richtingen te volgenOnderweg wandel je langs kastelen, het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs boomgaarden en door middeleeuwse dorpen. Een echte aanrader en terecht een van de meest populaire routes op RoutesinUtrecht.nl.

Nummer 1: Rondje Haarzuilens

De meest populaire wandelroute op RoutesinUtrecht.nl is het Rondje Haarzuilens. En terecht, want wat een mooie en gevarieerde wandelroute is dit. De route gaat langs het grootste kasteel van Nederland, door een jong bos dat nog volop in ontwikkeling is, door een middeleeuws dorp en langs speelnatuur voor kinderen. De route is met 6,6 kilometer niet zo lang, dus prima voor veel wandelaars. Voor de geoefende wandelaar is de route te verlengen met een wandeling door de kasteeltuinen. Ook is een bezoek aan het kasteel zeker aan te raden, zowel liefhebbers van erfgoed als gezinnen met kinderen! 

Top 3 fietsroutes

Nummer 3: Rondje Spakenburg 

Op nummer 3 van de meest populaire fietsroutes van RoutesinUtrecht.nl staat de fietsroute Rondje Spakenburg. Deze fietsroute gaat vanaf 'Keistad' Amersfoort door natuurgebied Arkemheen-Eemland naar historisch Bunschoten-Spakenburg. Geen wonder dat deze fietsroute zo populair is. Het biedt het beste van 3 werelden: middeleeuws Amersfoort, vogelrijk Arkemheen-Eemland en het authentieke vissersdorp Spakenburg. Met 38 kilometer een heerlijk rondje voor een vrije middag.  

Nummer 2: Let de Stigterpad 

De fietsroute Let de Stigterpad over de Utrechtse Heuvelrug is al sinds jaar en dag populair. Het is een enkele route tussen Maarn en Rhenen. Al fietsend over de half verharde fietspaden gaat deze route langs bossen, heidevelden, grafheuvels, kastelen, zandverstuivingen, vennen, uiterwaarden met rivier en vergezichten. Wil je deze route ook fietsen? Check dan vooraf de druktemonitor. Het is namelijk een drukbezochte fietsroute.

Nummer 1: Kastelenroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn

De meest populaire fietsroute op RoutesinUtrecht.nl is de Kastelenroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Je hoeft het niet de raden: deze fietsroute laat je kennismaken met de grandeur van de Utrechtse Kastelen en Buitenplaatsen. Onderweg passeer je er namelijk genoeg; sommigen alleen van buiten te bekijken, anderen te bezoeken. Maar dat niet alleen, deze fietsroute gaat ook nog eens door én de bossen én langs de Kromme Rijn. Kortom, wat ons betreft een terecht populaire fietsroute op RoutesinUtrecht.nl.
 
 

Ontdek mooie fietsroutes in Utrecht.

Nog niet uitgewandeld of gefietst?

Na dit lijste geïnspireerd geraakt? Kijk dan eens bij de winterwandelingen. Daar vind je van korte tot lange tot hele lange winterwandelingen om een frisse neus te halen. Of bij de mooiste fietsroutes van Utrecht. Want ook al was 2021 een roerig jaar, gaan we waarschijnlijk ook roerig 2022 in, wandelen en fietsen kan gelukkig altijd. Sterker nog, het is heel goed voor lijf en geest. We hopen jullie dus ook in 2022 weer terug te zien!