Ontspannen wandelen in coronatijd

Veel mensen gaan dit najaar graag even op uit om een frisse neus te halen tijdens een mooie wandeling. Heerlijk en gezond! De Utrechtse natuurgebieden zijn nu eenmaal prachtig, maar zo kan het ook op sommige plaatsen behoorlijk druk worden. Vooral de parkeerplaatsen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn op woensdag en in het weekend overvol. Lees hier ons advies voor verantwoord wandelen in coronatijd.

Druk, drukker, drukst

De grote drukte leidde afgelopen tijd tot talloze overtredingen en frustratie bij de handhavers en natuurbeheerders. En bij de bezoeker die niet meer prettig kan recreëren. Kortom, ga je eropuit? Dan doen we een dringend beroep op iedereen: 

  • Recreëer in eigen omgeving. Ga niet onnodig reizen naar andere gebieden. 
  • Kom niet met de auto, maar kom op de fiets of lopend. 
  • Laat geen afval achter.  

Druktemonitor Utrecht

Ga je eropuit? Een indicatie van de drukte op verschillende plekken kun je ook zien in de online druktemonitor. Hoe het werkt? Simpel! Op onderstaande kaart of via  http://druktemonitorutrecht.nl kun je in één oogopslag een indruk kunt krijgen waar het rustig of druk is op recreatieve plekken en welke alternatieven er zijn. Ook krijg je een indruk van de te verwachte drukte komende dagen. 

De kaart werkt met een stoplichtmodel. Wat verstaan we onder druk, gemiddeld of rustig? 

Rood: Het is te druk! Het is niet of nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden en/of de beschikbare (parkeer)capaciteit is bereikt. Recreëren is hier niet langer prettig. Het is niet wenselijk dat er nog meer mensen naar deze locatie komen. Kies een andere locatie of kom op een ander moment. 

Oranje: Het is drukker dan normaal. Het kan daardoor lastig zijn om 1,5 meter afstand te houden en/of de beschikbare (parkeer)capaciteit is vrijwel bereikt. Recreëren is nog wel mogelijk, maar houd rekening met drukte. Ga je toch naar deze locatie, kom dan in elk geval te voet of op de fiets.

Groen: Er is nog voldoende ruimte. De 1,5 meter afstand kan zonder problemen gewaarborgd worden. Het is op deze locatie prettig recreëren.