LF Zuiderzeeroute gelanceerd

De LF Zuiderzeeroute is in een heel nieuw jasje gestoken. Deze 440 km Langeafstands fietsroute is een inspirerende reis langs de geschiedenis van het ontstaan van het IJsselmeer. De route doet ook onze provincie Utrecht aan, namelijk het prachtige, authentieke Spakenburg. Dus stap op de fiets en geniet van deze aaneengeregen ketting van vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, vestingsteden, verdedigingslinies, musea, kerken en kastelen. Met de vernieuwde LF Zuiderzeeroute wordt een fietsvakantie nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker.

Een must voor de fietsliefhebber!

Een lange geschiedenis

Nederland staat bekend om haar expertise op het gebied van watermanagement. Dat moet ook wel, want een groot deel van het land zou onder water staan als we niet zo goed met dat water om zouden gaan. Nergens ter wereld zijn zo veel polders als in Nederland (ongeveer 4000 stuks). Door de inzet van dijken, sluizen en gemalen pompen we al het overtollige water onder onze voeten vandaan en kunnen we leven op de vruchtbare kleigrond. 

Het gebied rond de vroegere Zuiderzee is een mooi voorbeeld van hoe we in Nederland met water omgaan. De beste manier om dit te ontdekken is – natuurlijk! - op de fiets. Tijdens dit ‘rondje IJsselmeer’ kom je veel historische elementen tegen die de impact van de waterhuishouding op het land nog laten zien. Van de indrukwekkende Zuiderzeewerken tot de pittoreske vissersdorpen van weleer.

Uitgestrekte vergezichten

De LF Zuiderzeeroute is een aaneenschakeling van de meest prachtige vergezichten. Je fietst langs prachtige, traditionele dorpen als Monnickendam, Volendam en Edam richting de 32 kilometer lange Afsluitdijk. De uitgestrekte vergezichten over het water brengen je naar Friesland, waar je langs dijken, weidse polderlandschappen en boerderijen met rieten daken doorfietst naar het voormalige eiland Schokland met al zijn archeologische schatten.

Vervolgens fiets je naar de middeleeuwse Hanzestad Kampen, waar de IJssel uitmondt in het IJsselmeer en je pakt nogmaals een stukje Flevoland mee, het nieuwe land. Terug op het vasteland wachten pareltjes als Spakenburg en Naarden. Je fietst aantrekkelijke kilometers door weidse graslanden met daarboven oneindige wolkenluchten. Het Gooimeer gaat over in het IJmeer en dan verschijnt het indrukwekkende Muiderslot in het blikveld. Dan is het niet ver meer naar Amsterdam. Je historische reis langs de Zuiderzee is letterlijk rond.

Praktische informatie

De LF Zuiderzeeroute is 440 kilometer lang en is in beide richtingen bewegwijzerd. Je kunt dus op elk gewenst punt starten op de route en het rondje zowel met de klok mee of tegen de klok in fietsen. De route is te herkennen aan de speciale LF Zuiderzeeroute-bordjes en er is een app en fietsgids beschikbaar. 

Oorkonde

De #LFZuiderzeeroute is niet alleen een inspirerende reis langs de geschiedenis het ontstaan van het IJsselmeer. Het is ook een (sportieve) uitdaging van 440 kilometer. Heb je de route compleet gefietst, dan verdien je een passend aandenken voor aan de muur en voor op je fiets! Je vraagt de oorkonde en de te gekke sticker aan via www.lfzuiderzeeroute.nl.

Afsluitdijk

Tot 2022 wordt er gewerkt aan de Afsluitdijk en is het fietspad gesloten. Vanaf Den Oever rijden er gratis fietsbussen naar de overkant.