Herfstwandelen door ‘vogelland’ Eemland
Houd je van bijzondere vogels? In ‘vogelland’ Eemland spot je het hele jaar door trekvogels, weidevogels, watervogels en wintergasten. En dat niet alleen: dit beschermde veenweidelandschap heeft nog veel meer moois te bieden. Zet dit gebied deze herfst dan ook zeker op je wandel-bucketlist! In deze blog geven we je graag 5 tips voor verrassende herfstwandelingen door Eemland.
In het midden van Eemland kronkelt de kleine rivier de Eem, de enige Nederlandse rivier die begint en eindigt in ons land. De Eem stroomt door vijf gemeentes: Amersfoort, Soest, Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Eemnes en staat in open verbinding met het schitterende Eemmeer. In dit landschap vind je nog prachtige dijkjes en kavels uit de middeleeuwen.
Wandelroute Eemland (8 km)
Tijdens deze wandelroute door Eemland loop je via weidse landschappen, over dijken en langs sloten richting het Eemmeer. Aan dit meer vind je een vogelkijkhut om bijzondere vogels te spotten! Je hebt onder meer uitzicht op het eiland De Dode Hond, waar vele vogelsoorten ongestoord kunnen leven. Je wandelt ook een heel mooi stuk over de middeleeuwse Zomerdijk langs verschillende watertjes.
Tip: Je begint en eindigt deze route bij Theetuin Eemnes. Ga daar na deze wandeling zeker even uitrusten! Sinds dit jaar is deze plek in het groen compleet vernieuwd. Je kunt heerlijk zitten in de grote kas met open haard en met perfect uitzicht op de theetuin. Lekkere lokale producten koop je in het winkeltje en je kinderen vermaken zich in de speeltuin, bij de boerderijdieren of in de speelhoek binnen.
Nesserpad (11 km)
Het Nesserpad loopt onder meer over de dijk langs de Eem. Het is hier adembenemend mooi! Je wandelt iets hoger en kijkt links uit over weilanden en rechts over rivier de Eem, die zijtakken heeft waar veel watervogels vliegen en zwemmen. Iets verderop loop je dwars door een kudde schapen, die onverstoorbaar verder graast. Ook kom je langs gemaal Eemnes met een leuk haventje.
Zeldertsepad (9 km)
Het Zeldertsepad leidt je over boerenland en langs de Grebbelinie in het buitengebied van Amersfoort. Je wandelt door agrarisch gebied, langs boerenerven en weilanden. Je komt onder meer langs de 12e-eeuwse polder Zeldert, waar dit klompenpad naar is vernoemd. De naam komt van de kreek die door het gebied stroomde: de Zeldrecht. Ook kom je langs Werk bij Krachtwijk, een deel van de Grebbelinie in het buitengebied van Hoogland aan de Eem. Dit werk werd in 1799 aangelegd en diende als verdediging van de keerkade Vuydijk
Netelenburchpad (5 km)
Het Netelenburchpad loopt onder meer langs de Eem. Dit pad is vernoemd naar boerderij Netelenburch, een historische boerderij waar nu een moderne veehouderij gevestigd is. De bewoners hebben hun land opengesteld voor wandelaars van dit klompenpad, waardoor je dwars door de weilanden kunt lopen. Je gaat van weiland naar weiland via kleine bruggetjes. Hierna volgt een van de mooiste gedeeltes van deze wandeling: over een klein paadje met wilgen volg je de Eem, waarbij je uitzicht hebt op de vissersboten en vissers die aan de kant van de rivier staan. Wat en oer-Hollands plaatje!
Spakenburg vissersroute (4 km)
Spakenburg ontstond in de 15e eeuw en werd een belangrijke vissersplaats die tot de aanleg van de Afsluitdijk aan de Zuiderzee lag. Deze Spakenburg vissersroute laat je kennismaken met dit pittoreske vissersdorp, uniek vanwege de klederdracht en museumhaven met authentieke vissersschepen. Je wandelt langs de oude vissershuisjes, de scheepstimmerwerf waar historische boten worden gerepareerd en de visafslag.
Tip: Ga na je wandeling ergens een Spakenburgs hart eten. Deze lekkernij, een plaatkoek met galzuur, is Spakenburgs trots!
Tip 2: Spakenburg bestaat uit twee dorpen: vissersdorp Spakenburg en Bunschoten, van oorsprong een boerendorp. Nog niet uitgewandeld? Loop dan aansluitend de Boerenroute (6 km), van Spakenburg naar Bunschoten en proef de sfeer van het boerenleven! Je wandelt langs stadsweiden, monumenten en korenmolen De Hoop, waar je kunt kennismaken met het molenaarsambacht.