Dít is waarom samen wandelen zo goed voor je is

Dat wandelen en bewegen belangrijk zijn voor een gezond lichaam, is inmiddels algemeen bekend. Maar wandelen doet meer. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de gezondheid op fysiek én mentaal vlak. Bovendien is wandelen ook een sociale activiteit, of je nu samen op pad gaat of alleen.

In dit blog lees je waarom juist wandelen als activiteit zo goed voor je is en waarom sámen wandelen zo leuk. Wij vroegen daarbij naar de wandelervaringen van Mirjam van het inspirerende wandelblog Wij Wandelen. Samen met haar man John trekt ze er regelmatig op uit voor een mooie wandeling. Van een ommetje in eigen omgeving, een stadswandeling of een street art route tot samen wandelen in een onbekend natuurgebied in Nederland. 

Ten eerste: wandelen is goed voor lichaam en geest

De fysieke voordelen van wandelen zijn inmiddels algemeen bekend, maar lichamelijke activiteit leidt ook tot verbetering van het leervermogen en het langetermijngeheugen. Beweging heeft daarnaast ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je eigenwaarde vergroten en je gaat beter in je vel zitten. Maar bewegen werkt ook preventief tegen het ontwikkelen van diverse psychische klachten. Verschillende onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat wandelen de hersenactiviteit stimuleert. Daarbij vermindert het angst en depressies, slapeloosheid en stress.

Mirjam onderschrijft de resultaten van deze onderzoeken over de positieve effecten van wandelen. Een wandeling in de frisse buitenlucht geeft haar nieuwe energie, zorgt ervoor dat ze haar hoofd kan leegmaken en maakt haar blij. En dat ze haar lijf voelt na een stevige wandeling neemt Mirjam voor lief. Je lichaam zal in het begin wel even moeten wennen aan die (dagelijkse) inspanning, maar daarna ga je je fysiek, maar ook mentaal lekkerder voelen.

Ten tweede: de sociale effecten van wandelen

Heb je niet zo veel zin om alleen iets te ondernemen of vind je het misschien wat gezelliger om samen met iemand naar buiten te gaan? Kies dan vooral om samen te gaan wandelen. Zo'n wandeling is dus goed voor lichaam en geest. Bovendien: wandelen ontspant. Daarnaast, uit onderzoek blijkt dat zo’n gezamenlijke wandeling vaak ook nog eens therapeutisch werkt. Je kunt je ei even kwijt en voelt je direct wat beter in je vel. 

Belangrijke redenen om samen te wandelen

Wandelaars gaan vooral alleen of met gezinsleden op pad. Met elkaar plezier hebben, samen dingen beleven en al wandelend ontstaan de mooiste gesprekken waar je thuis soms de tijd niet voor neemt. Ook is de kans groot dat je onderweg leuke dingen meemaakt of bijzondere mensen ontmoet. Daarnaast zie je te voet andere dingen dan wanneer je fiets of met de auto op pad gaat. Volgens Mirjam enkele voordelen van samen wandelen. Wat zij dan weer het liefste doet met haar man. Overigens hoeft samen wandelen niet per se te betekenen met je partner, kan ook een vriend of vriendin zijn, een buurman met een wandelclub of de hond.

Wat voor sociale effecten levert wandelen op?

Maar ookal ga je alleen op pad, wandelen blijft een sociale activiteit waarbij je andere mensen tegenkomt en ontmoet. Wandelen draagt bij aan het voorkomen van sociale isolatie en eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt ook dat wandelen leidt tot meer sociale contacten. Mirjam gaat regelmatig alleen op pad voor een stadswandeling of een street art route. Ook haar man gaat geregeld alleen wandelen. Hij loopt lange afstanden ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Ga je alleen wandelen, dan heeft Mirjam een tip. Sta open voor toevallige ontmoetingen met andere mensen. Het kan mooie gesprekken opleveren. Als je thuis op de bank blijft zitten gebeurt dat zeker niet. In het weekend kun je met de trein of auto naar andere plekjes rijden om samen te wandelen. Wij wandelen graag op de Utrechtse Heuvelrug, in het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg.

Dicht bij huis wandelen

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet in 2020 blijkt dat er meer wordt gewandeld. Ruim 60% van de geënquêteerden loopt vaker een rondje vanuit huis dan voor de coronacrisis. Iets meer dan 40% van de respondenten is in deze tijd begonnen met wandelen terwijl ze voorheen zelden of nooit wandelden. De belangrijkste redenen om te wandelen zijn om fit en gezond te blijven of worden, ontspanning en natuurbeleving. Ten opzichte van het begin van de coronatijd zijn Mirjam en John niet vaker gaan wandelen. De wandelfrequentie hangt volgens het stel niet af van de situatie. Wandelen kan altijd. Het enige verschil is dat ze in het begin van de pandemie dicht bij huis bleven.

In eigen omgeving wandelen of in andere gebieden

Ruim de helft van de wandelaars ontdekt door het wandelen veel leuke plekken dicht bij huis. De keerzijde is dat ruim eenderde ook wel wat uitgekeken raakt op de eigen omgeving. Dit geldt ook voor Mirjam. De wandelroutes binnen een straal van twaalf kilometer van haar huis zijn inmiddels bekend terrein. Het liefst wandelt ze dan ook buiten haar eigen omgeving. Probeer variatie aan te brengen in je wandelingen. Kies niet alleen voor de natuur, maar ga ook eens op ontdekkingsreis in een stad.

Wandelen ná coronatijd

Tot slot, samen wandelen is een goede manier om je lichaam en geest te verbeteren. Dus nu het einde van alle coronamaatregelen toch echt in zicht lijkt: zullen we gewoon lekker door blijven wandelen met z’n allen? Is die therapeutisch en ontspannende wandeling niet altíjd goed voor lichaam en geest? Wandelingen kunnen gedaan worden door iedereen, afhankelijk van de conditie en intensiteit. Er zijn verschillende wandelroutes in Utrecht te vinden die geschikt zijn voor beginners of meer ervaren wandelaars. Ga samen met je partner, familie of vrienden op zoek naar een leuke wandeling om te doen.

Dus ga er op uit! Kijk of je in de buurt mooie bossen of parken hebt voor een wandeling. Geen inspiratie? Kijk dan op onze wandelpagina voor mooie wandelroutes bij jou in de buurt. Trek je wandelschoenen aan en ontdek hoe mooi Utrecht is. Veel wandelplezier!