Robin uit Rhenen neemt je in dit artikel mee langs zijn favoriete wandelroutes in Rhenen
Heuvelachtige bossen, levendige uiterwaarden en de langsstromende Nederrijn. Voor wie houdt van prachtige natuur en wandelen is Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug the place to be. Als inwoner en blogger op VisitRhenen geniet ik al jaren van deze mooie plek. .

TOP 5 wandelroutes Rhenen

Grebbeberg

De gemarkeerde wandelroute Grebbeberg is misschien wel mijn favoriet in dit lijstje. De heuvelachtige boswandeling loopt over de 52 meter hoge Grebbeberg. Als eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug levert het mooie uitzichtpunten op over de Nederrijn en de Betuwe. Neem vooral een kijkje bij de Koningstafel. Een historische plek waar voormalige vorsten al genoten van het uitzicht.

Blauwe Kamer

Het levendige rivierlandschap van de Blauwe Kamer verrast me elke keer weer. In het rivieroeverreservaat bepaalt de langs stromende Nederrijn het tempo. Door de wisselde waterstand ziet het natuurgebied er telkens weer anders uit. Dat maakt wandelen er zo leuk! En het zorgt ervoor dat de Blauwe Kamer een magneet voor vogels is. Met de gemarkeerde wandelroute ontdek je hoe mooi de Nederlandse riviernatuur is. Tip: bezoek ook de vogelkijkhut in het gebied.

Dikkenberg wandelroute

De Dikkenberg wandelroute loopt langs De Dikkenberg en de voormalige zandafgraving Kwintelooijen. Een gebied waar door de afgravingen opvallende hoogteverschillen zijn ontstaan. De rondwandeling loopt langs mooie uitzichtpunten en de afwisselende natuur. Van beukenlanen en heidevelden tot vennen. Het uitzicht bij de trap van Kwintelooijen is mijn favoriete punt van de route. Je kijkt er uit over de Gelderse Vallei, prachtig!

Wandelroute Laarsenberg

De Laarsenberg is een gebied waar natuur en geschiedenis samen komen. De gemarkeerde wandelroute neemt je mee door het bos en over paden langs velden en akkers. In het natuurgebied ligt ook historie verscholen. Bijvoorbeeld met een gerestaureerde loopgraaf van de Grebbelinie uit de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkende herinnering waar ik me altijd weer besef dat er in dit gebied hard gevochten is in de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig kunnen we nu genieten van de prachtige natuur.

Tussen Rug en Rijn

De gemarkeerde route Tussen Rug en Rijn loopt door het glooiende landschap van Plantage Willem III. Een oude tabaksplantage met open graslanden en heide aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Omringd door het bos voelt het landschap voor mij buitenlands aan. Helemaal wanneer het lekker weer is en de natuur bloeit. Konikpaarden, runderen en damherten begrazen het gebied. Ik probeer ze altijd te spotten tijdens het wandelen. Een mooie plek op de Utrechtse Heuvelrug.

Nominatie gemeente Rhenen als wandelgemeente van het jaar 2022

Wist je dat de gemeente Rhenen in 2022 is genomineerd voor de ‘Wandelgemeente van het jaar'? Een mooie beloning! Want van lange wandeltochten tot korte rondjes, in Rhenen kan je alle kanten op.

Ervaringen en meer routes

Nieuwsgierig naar meer routes? Bekijk de pagina van Rhenen met daarop alle wandelroutes in Rhenen. Of kijk op VisitRhenen voor mijn ervaringen met de wandelroutes in Rhenen. Veel wandelplezier!