Broedseizoen meest kwetsbare periode voor de natuur

Het broedseizoen is in volle gang. Dat betekent dat veel vogels de komende tijd op hun nest zitten. Niet alleen in bomen, maar soms zijn de nesten ook op de grond te vinden. Hiervoor is rust in de natuur belangrijk, maar met een sterke toename aan bezoekers in natuurgebieden is deze niet altijd gewaarborgd. Hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur een heel positieve ontwikkeling is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Natuurorganisaties vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Wandelen tijdens het broedseizoen

Wie op kraamvisite gaat, weet dat hygiëne, rust en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om precies hetzelfde. "Het is van belang dat wandelaars beseffen dat ze te gast zijn in de natuurgebieden", vertelt Utrechtse Heuvelrug boswachter Corien Koreman. Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten.

Om de natuur de rust te geven die nodig is, zijn verschillende natuurorganisaties een campagne gestart om bezoekers hierop te wijzen. In veel gebieden hangen daarom borden en spandoeken met de tekst 'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'. Het advies is om rekening te houden met kwetsbare dieren en respectvol om te gaan met de natuur. "Wanneer mensen zich bewust zijn van de regels creëer je een veilige broedplaats voor dieren", aldus boswachter Manita Brunekreef van Natuurmonumenten.

Respectvol omgaan met de natuur

Het broedseizoen is een kwetsbare periode: dieren krijgen jongen, planten komen op. Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Blijf op de paden en de hond aangelijnd. De geursporen van honden blijven lang hangen en veroorzaken stress bij wilde dieren. Neem na een dagje natuur het eigen afval mee naar huis, in veel natuurgebieden staan geen vuilnisbakken. Neem altijd een afvalzakje mee. En een koffiebeker en waterfles, dat scheelt ook.

Respecteer tijdelijke afsluitingen van gebieden in het broedseizoen. Het gaat om natuurgebieden waar veel vogels op de grond broeden, maar ook om plekken waar bijvoorbeeld grote populaties reeën leven. Op die manier creëer je een veilige broedplaats voor dieren en komen zij deze belangrijke periode zonder al te veel problemen door. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.