Haarzuilensroute

34,9 km

De Haarzuilensroute is een fietstocht door veenweidegebied met langgerekte kavels, open weidelandschap, rietlanden en beplante kaden en dijken. Een fietsroute die naast de strijd tegen het water (kades en molens), ook herinneringen aan de strijd tussen de bisschoppen van Utrecht en graven van Holland laat zien. Zo is het gehucht Putkop genoemd naar een verdedigingswerk. Rond Vleuten zijn nog restanten van diverse kastelen te vinden. Op de ruïne van ‘Huys Ter Haer’ is eind 19e eeuw Kasteel De Haar verrezen. Dit prachtige kasteel in Haarzuilens met zijn park en tuinen is een bezoek meer dan waard.

Het natuurgebied Vijverbosch in Harmelen is gevormd rond oude tichelgaten, kleiafgravingen voor de baksteen- en dakpanindustrie. Deze gaten zijn in het Vijverbosch niet gedicht, waardoor een uniek paradijs voor watervogels is ontstaan. 

Dit ga je zien

Startpunt: TOP Oortjespad, Oortjespad 1
3471 HD Kamerik

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
Eindpunt: Top Oortjespad, Oortjespad 1
Kamerik

Beschrijving

Startpunt: TOP Oortjespad, Oortjespad 1
3471 HD Kamerik

Deze route volgt het fietsknooppuntennetwerk. Volg de knooppunten: 64 – 63 – 06 – 07 – 09 – 10 – 11 – 12 – 40 – 13 – 54 – 55 – 56 – 75 – 74 – 73 – 72 – 08 – 63 – 64

Eindpunt: Top Oortjespad, Oortjespad 1
Kamerik

Kenmerken

Tocht/Route

  • Toelichting startpunt: TOP Oortjespad
  • Naam beheerder: Recreatie Midden-Nederland
  • Route typering: Recreatief
  • Route kenmerken: Themaroute, Van A naar A
Aangeboden door: Routebureau Utrecht