Stadswandeling Amersfoort

4,5 km

Maak kennis met Amersfoort, de Kei stad. Tijdens deze stadswandeling kom je langs de vele bezienswaardigheden van de stad en de mooie verhalen die horen bij haar verleden. De wandeling start op het Lieve Vrouwekerkhof, naast de VVV Amersfoort. Onderweg wandel je door middeleeuws Amersfoort, door de Koppelpoort, langs muurhuizen en de Onze Lieve Vrouwetoren. Geniet ondertussen bij een van de horecagelegenheden van een heerlijke lunch of een kop koffie en ga struinen bij de gezellige winkeltjes op de route.

Ook het Amersfoort van nu ontdekken met moderne kunst en architectuur? Verleng de route en wandel naar de Kunsthal KAdE en Museum Flehite.

De Route staat ook beschreven in een boekje dat te koop is voor € 3,50 bij VVV Amersfoort, beschikbaar in de volgende talen:

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Frans
 • Spaans

Dit ga je zien

Startpunt: VVV Amersfoort, Breestraat 1
3811 BH Amersfoort
VVV Amersfoort

VVV Amersfoort

Breestraat 1
3811 BH Amersfoort
Foto: AviaCamera.com

Onze Lieve Vrouwetoren

Lieve Vrouwekerkhof
3811 BN Amersfoort
De Kei-foto: Hijmen van Surksum

Amersfoortse Kei

hoek Stadsring/Arnhemsestraat 28
3800 Amersfoort
Foto Monnikendam via CM

De Monnikendam

Plantsoen-Oost 2
3811 HH Amersfoort
Sensorgan in het Mondriaanhuis

Mondriaanhuis

Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
Muurhuizen foto via CM

Muurhuizen

Muurhuizen
3811 Amersfoort
Koppelpoort

De Koppelpoort

De Koppelpoort
Kleine Spui
3811 MG Amersfoort
St. Joriskerk foto via CM

Sint Joriskerk

St. Joriskerk
Hof 1
3811 CJ Amersfoort
Museum Flehite - Entree

Museum Flehite

Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Foto: Mike Bink

Kunsthal KAdE

Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
Eindpunt: VVV Amersfoort, Breestraat 1
Amersfoort

Beschrijving

Startpunt: VVV Amersfoort, Breestraat 1
3811 BH Amersfoort

Download de GPX of koop deze stadswandeling in een boekje dat te koop is bij de VVV Amersfoort. Kosten: €3,50-.

Startpunt: De wandeling start op het Lieve Vrouwekerkhof, naast de VVV Amersfoort.

1a. Lieve Vrouwekerkhof

1b. Onze Lieve Vrouwetoren

1c. Krankeledenstraat

1d. Kapelhuis

Vanaf het Kapelhuis loopt u langs de VVV en de Breestraat in. Loop door tot aan de Nieuweweg en sla linksaf de brug over. Sla aan het einde van de straat nogmaals linksaf (Westsingel). Loop door tot nummer 47.

 1. Mannenzaal

Steek de straat over naar de kleine witte poort met het bord ‘Museum’. Dit is Museum Flehite.

 1. Museum Flehite

Steek de Westsingel terug over en sla linksaf het Kleine Spui in. Op nummer 18 is de enige overgebleven brouwerij van Amersfoort gevestigd.

 1. De Drie Ringen

Aan het einde van het Kleine Spui ligt de beroemde Koppelpoort.

 1. Koppelpoort

Om het Eemplein en de onconventionele Nieuwe Stad te verkennen, loopt u door de tunnel onder het spoor. Links van u ziet u dan het Eemplein. Wilt u een iets kortere route? Neem dan de oude brug voor de Koppelpoort en sla aan de andere kant van het water rechtsaf. Stop bij nummer 18. Vervolg daarna uw route vanaf punt 9.

 1. Kunsthal KAdE

Loop verder langs het water over de Kleine Koppel. Bewonder de prachtige oude schepen, waarin onder meer een restaurant en B&B gevestigd zijn. De wijk aan uw linkerhand wordt het Oliemolenkwartier genoemd, naar een oude oliemolen die daar vroeger stond. In dit gebied krijgen veel oude industriële gebouwen een nieuwe bestemming.

 1. Oliemolenkwartier

Volg het water tot aan de brug (Kwekersbrug), steek de brug over en loop langs de andere kant van het water terug in de richting van de Koppelpoort. Net voor de poort ziet u aan uw linkerhand een stuw.

 1. Stoneystuw

Loop verder door de poort. Loop vervolgens rechtdoor over het Grote Spui naar nummer 11.

 1. Nederlandse Beiaardschool

Sla aan het einde van het Grote Spui linksaf. U bevindt zich nu op 't Zand. Hier zijn drie interessante bezienswaardigheden te zien.

10a. St. Aegenkapel

10b. St. Fransiscus Xaverius Kerk

10c. Oud-katholieke parochie

Loop terug via dezelfde straat (‘t Zand) en sla linksaf de Nieuweweg in. Sta even stil op de brug.

11a Heksenbruggetje

Rechts van de brug ligt het Witte Huisje.

11b. Witte Huisje

Aan de overkant van de straat ziet u het gebouw waar vroeger het Brouwersgilde gevestigd was.

11c. Brouwersgilde

Sla na het oversteken van de brug direct linksaf de Havik in.

11d. Havik

Sla aan het einde van de Havik rechtsaf de Lavendelstraat in. Op Lavendelstraat nummer 2 was ooit een slagerij gevestigd, zoals nog te zien is aan het Jugendstil tegeltableau in het portiek. Dit tegeltableau dateert uit 1903. Loop rechtdoor verder de Lavendelstraat door tot aan het Hof. Dit is het grootste plein van Amersfoort.

12a. Hof

Loop voor een mooi uitzicht naar de fontein op het plein.

12b. Fontein

12c. St. Joriskerk

12d. Boterhal

Vanaf de fontein loopt u langs de kerk de straat Zevenhuizen in. Ga linksaf (Langestraat) en direct daarna weer linksaf. Dit plein heet de Groenmarkt.

13a. Groenmarkt

13b. St. Joris en de draak

Neem de eerste straat rechts (Appelmarkt).

14a. Appelmarkt

Loop rechtdoor in de richting van de kleine toren, naar het water. Loop 15 meter naar links. Als u goed door de bladeren kijkt, ziet u een houten constructie aan de overkant van het water.

14b. Spoelsteiger

Loop terug in de richting van de kleine toren. U bevindt zich nu in de straat Muurhuizen. Hier bevond zich vroeger de eerste stadsmuur.

15a. Muurhuizen

Sla rechtsaf en loop de straat Muurhuizen in. Volg de straat tot aan de kruising met de Langestraat. Links ziet u dan de Kamperbinnenpoort.

 1. Kamperbinnenpoort

U kunt hier een kort uitstapje maken naar het Hofje Armen de Poth met haar armenhuisjes. Loop door de Kamperbinnenpoort naar de Kamp. Neem de tweede straat links (Coninkstraat) en daarna de eerste straat rechts (Pothstraat). Na 100 meter ziet u het Hofje Armen de Poth. Wilt u het hofje niet bezoeken, loop dan vanaf de Kamperbinnenpoort rechtdoor naar de straat Muurhuizen en lees verder bij nummer 18.

 1. Hofje Armen de Poth

Loop terug naar de Kamperbinnenpoort. Loop onder de poort door en vervolg uw weg door linksaf de straat Muurhuizen in te slaan. Let op het standbeeld van de stadsomroeper op de hoek van de Langestraat.

Op uw weg terug naar de poort loopt u door de Coninckstraat. Loop rechtdoor naar de Grote St. Jansstraat voor de volgende bezienswaardigheden.

18a. Secretarishuisje

18b. Dieventoren

19a. Tinnenburg

Bij het oversteken van deze brug wordt u getrakteerd op prachtige uitzichten op zowel de stad (rechts) als het huis met de paarse ruiten (links).

19b. Het huis met de paarse ruiten

Loop verder door de straat Muurhuizen.

19C. Bollenburg

Aan de overkant van de straat ziet u de achterzijde van de enige synagoge van Amersfoort.

19d. Synagoge

Vervolg uw wandeling door de straat Muurhuizen.

 1. Nieuwenburgh

Aan het einde van de straat Muurhuizen loopt u de Scherbierstraat in. Deze straat dankt zijn naam aan het goedkope bier dat in vroeger tijden werd gedronken door het gewone volk. Loop verder naar de Langestraat, sla linksaf en loop naar de Varkensmarkt. Steek deze over in een bocht naar links en loop de Arnhemsestraat in. Aan het einde ziet u aan uw linkerhand de Amersfoortse Kei.

 1. Amersfoortse Kei

Neem het voetpad links van de Amersfoortse Kei in Plantsoen-Zuid. Hier ziet u allerlei keien, die geschonken zijn door verschillende steden en landen. Loop door tot u het Mariënhof ziet.

 1. Mariënhof

Als u in het Plantsoen-Zuid rechtdoor blijft lopen, komt u uit bij Waterpoort Monnikendam.

 1. Waterpoort Monnikendam

Loop terug naar het Mariënhof en sla rechtsaf (Kleine Haag). Sla aan het einde opnieuw rechtsaf. Om de hoek ziet u de poort van het Burgerweeshuis op nummer 25.

 1. Burgerweeshuis

Loop rechtdoor.

Neem de eerste straat links (Weeshuisgang) en sla vervolgens rechtsaf (Muurhuizen). Sla voor de brug linksaf (Kortegracht) en loop door tot nummer 11.

 1. Mondriaanhuis

Sla aan het einde van de Kortegracht rechtsaf (Langestraat). Let op de witte kerk aan uw rechterhand (Langestraat 61).

Neem de eerste straat links. Dit is de Krommestraat.

Na Krommestraat 18 slaat u linksaf (Torengang). Sla rechtsaf en daarna direct linksaf (Zwanenhalssteeg). Aan het einde hiervan komt u aan op het Lieve Vrouwekerkhof, het beginpunt van deze wandeling.

Eindpunt: VVV Amersfoort, Breestraat 1
Amersfoort