Fietsroute groen, groener, groenst

(23.1 km)

Daphne Schippers is goed in alles met een snelheid van om en nabij 10 seconden. Als je de Daphne Schippersbrug over fietst, denken wij aan een tijdbestek van tien minuten. Binnen die tijd waan je je in een oase van rust en groen. De Parkpergola in het Máximapark is letterlijk de poort naar rust. Na het groen van Leidsche Rijn fiets je zo in amper tien minuten de natuur van het Groene Hart in.

Deze fietsroute brengt je door het grootste stadspark van Nederland,…

Daphne Schippers is goed in alles met een snelheid van om en nabij 10 seconden. Als je de Daphne Schippersbrug over fietst, denken wij aan een tijdbestek van tien minuten. Binnen die tijd waan je je in een oase van rust en groen. De Parkpergola in het Máximapark is letterlijk de poort naar rust. Na het groen van Leidsche Rijn fiets je zo in amper tien minuten de natuur van het Groene Hart in.

Deze fietsroute brengt je door het grootste stadspark van Nederland, langs een wereldberoemde openbare bloementuin naar een heus strand waar je een frisse duik kan nemen in de Haarrijnse plas en een lekkere cocktail kunt drinken. Je fietst door het sprookjesachtige Haarzuilens waar het kasteel van de baron en barones te bewonderen is en voetstappen van James Bond achter zijn gebleven. Onderweg kan je genieten van heerlijk eten van het land, ambachtelijk gebrouwen biertjes, zelfgemaakt ijs of fruit en groentes halen die rechtstreeks van de boer komen.

De fietsroute kan op ieder knooppunt opgepakt worden. Vanuit de stad kan je de route starten bij knooppunt 19. Een afwisselende route om helemaal op te laden tussen het groen. En met 23 kilometers plus heel veel leuke pauzeplaatsen, ook nog eens geschikt als kinderroute.


Hieronder een greep uit de locaties waar je met deze route langsfietst:

 • Het Máximapark met de vele bruggetjes, prachtige pergola, de Vlinderhof en Japanse tuin.
 • Castellum Hoge Woerd met Romeinse schatten, die tijdens de bouw van Leidsche Rijn tevoorschijn kwamen, tevens een theater en stadsboerderij.
 • Kasteel de Haar en het verhaal van het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de 20ste eeuw.
 • Zwemmen in de Haarrijnse Plas met een echt strand en een terras van Beachhouse Key West om te genieten van de ondergaande zon.

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Fietsknooppunt 19 in Leidsche Rijn
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar startpunt
19
01
1

VAN KERK NAAR CULTURELE BROEDPLAATS Misschien wel de meest Instagrammable plek van heel Leidsche Rijn. Metaal Kathedraal vind je aan de Leid...

Metaal Kathedraal Metaal Kathedraal is een kunst-broedplaats met focus op ecologie. Zo kun je er leren hoe je je voedsel kunt fermenteren. Ook is Metaal Kathedraal samen met de bewoners van het nabijgelegen wijk Rijnvlietbeheerder van een heus voedselbos.
2

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken.

Zomers IJs Vers ijs uit eigen keuken. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen. De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten!
76
32
36
3

Gezellig, huiselijk, vertrouwd. Dat typeert Logis Hotel Het Wapen van Harmelen.

Logis Hotel Het Wapen van Harmelen
74
4

Het Kasteel Huize Harmelen dateert uit circa 1270, een prachtige locatie voor vergaderingen, lezingen, trainingen, workshops en bruiloften.

Kasteel Huize Harmelen
75
5

De Wit Boerenkaas is een melkveehouderij met kaasmakerij waar het hele proces plaatsvindt: van koe tot boerenkaas.

De Wit Boerenkaas
6

Kom kersen proeven bij de Kersenboomgaard en Boerderijwinkel in Harmelen of bij kersenboomgaarden in Bunnik, Montfoort en Haarzuilens. Van eind mei tot en met september zijn de kersen verkrijgbaar.

Kersenboomgaard en Boerderijwinkel De Ooievaar
86
10
11
7

SPROOKJES BESTAAN Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde...

Kasteel de Haar Landgoed Haarzuilens is een toevluchtsoord voor de drukke stadsmens. Hier vind je wilde weilanden, schaduwrijke bossen én een sprookjeskasteel.
8

Op deze historische grond van 1.5 hectare worden op milieuvriendelijke wijze verschillende groenten, kruiden, kleinfruit en een prachtige bloemenzee geteeld. Kom oogsten of pluk prachtige bloemen in de pluktuin.

Moestuin De Haar Op de historische grond van 1.5 hectare van Moestuin de Haar worden op milieuvriendelijke wijze zo’n 55 verschillende groenten, 15 soorten kruiden, kleinfruit en een prachtige bloemenzee geteeld.
12
9

Hoeve Wielrevelt is omgetoverd van een traditionele Haarse Hoeve tot een eigentijds erf waar mensen kunnen ontspannen, vergaderen, lunchen, wandelen en kunnen deelnemen aan inspirerende workshop...

Hoeve Wielrevelt Hoeve Wielrevelt is omgetoverd van een traditionele Haarse Hoeve tot een eigentijds erf waar mensen kunnen ontspannen, vergaderen, lunchen en wandelen
10

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Dat je samen of alleen even een frisse neus kunt h...

't Natte Laand Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Op landgoed Haarzuilens kan dit!
40
13
11

Haarrijnse Plas

STRAND IN DE STAD Leidsche Rijn aan Zee, noemen sommigen het. De zonsondergang is er fenomenaal mooi. Al helemaal als je met een lekker drankje op het terras bij

Op het brede zandstrand van de Haarrijnse Plas is het heerlijk toeven. Het einde van de lange steiger is dé plek voor een bommetje. Het zwemwater is kristalhelder en schoon want nergens mogen er in dit volgelopen zandwinningsgebied motorboten varen.
12

Key West Beachhouse is een laid back restaurant aan een van de stadsstranden van Utrecht: de Haarrijnse Plas.

Key West Beachhouse
13

Langs het Lint, vlakbij de entree van de Haarrijnse Plas, staan 6 oude platanen (50 jaar oud) afkomstig van het Domplein. In 2013 moetsen de bomen weg vanwege de komst van Downunder in hartje stad.

Dompleinbomen Langs het Lint, vlakbij de entree van de Haarrijnse Plas, staan 6 oude platanen (50 jaar oud) afkomstig van het Domplein. In 2013 moetsen de bomen weg vanwege de komst van Downunder in hartje stad.
54
14

DE ZIEL VAN LEIDSCHE RIJN Het ene moment waan je je in Japan, om even later weer langs een oer-Hollands slootje met knotwilgen te lopen. Zag ik daar nou een enorme snoek? Vloog daar nou e...

Máximapark In het Máximapark val je van de ene in de andere fraaie verbazing. De lijst met bijzondere plekken is eindeloos: de prachtige Lelievijver, het trekpontje, de Vikingrijn, de Vlinderhof, de Japanse Tuin, de Pergola, de Binnenhof, de Buitenhof en het Lint.
15

Ooit schetste architect Pierre Cuypers een ontwerp voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen. De hal kwam er nooit en de schetsen verdwenen in een la.  In 2011 v...

Anafora Parkrestaurant In het Máximapark ligt het parkrestaurant Anafora. De architectuur is gebaseerd op de schetsen van architect Pierre Cuypers die ooit een ontwerp maakte voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen.
22
16

HET HELE JAAR DOOR MOOI Het Lurie park in Chicago, de Highline in New York en de Vlinderhof in Leidsche Rijn. Bijzonder rijtje! Het zijn allemaal tuinen van de Nederlandse tuinarchitect P...

Vlinderhof De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van Máximapark. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief.
17

VENI, VIDI, VINEX. Nee, zo ging het niet. Maar toen de Romeinen op de brede Rijn vastliepen was het wel even klaar. Van Nijmegen tot Katwijk legden ze hun grensweg, de Limes aan. Aan die...

Castellum Hoge Woerd Deze historische plek vol archeologische schatten cultuur, natuur en historie komen op unieke wijze samen door middel van het archeologische museum, het theater, de stadsboerderij en het café-restaurant die zich binnen de muren van het fort bevinden.
18

Plattelandswinkel van familie Goes met eigen fruit en groente

Plattelandswinkel Goes Fruitbedrijf Goes legt zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Midden in de wijk vind je de winkel vol heerlijke groente en fruit.
21
19
19

Koperen Ketels In haar brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van onze bieren wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en g...

Brouwerij Maximus In de brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van het bier wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist. Dit maakt de speciaalbieren tot een puur en echt product.
Eindpunt: Fietsknooppunt 19 in Leidsche Rijn
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: Fietsknooppunt 19 in Leidsche Rijn
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar startpunt

Deze fietsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk, te herkennen aan de groen-witte borden met cijfers. De route start officieel bij fietsknooppunt 19 aan de Groene Dijk in Leidsche Rijn, maar je kunt natuurlijk op elk gewenst punt deze route oppakken. 

Eindpunt: Fietsknooppunt 19 in Leidsche Rijn
Groenedijk
Utrecht
Navigeer naar eindpunt
 • 19
 • 01
 • 76
 • 32
 • 36
 • 74
 • 75
 • 86
 • 10
 • 11
 • 12
 • 40
 • 13
 • 54
 • 22
 • 21
 • 19
Aangeboden door: Routebureau Utrecht