Galgenbergroute

2 uur 30 minuten (7.4 km) 11,385 stappen

Een mooie wandeltocht met een ietwat lugubere naam. Desalniettemin staat deze route voor heerlijk wandelen in de bossen met een prachtig uitzicht naar de Betuwe.

De Galgenberg maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug, de heuvel is 45 meter hoog. In de prehistorie werden er op de zuidflank grafheuvels opgeworpen. De heuvel Galgenberg is genoemd naar de galg die ooit op de heuvel heeft gestaan. Op de heuvel staat nog een stenen grenspaal met de tekst "HOOGE HEERLYCKHEID AMERONGEN GINKEL EN ELST en JAGDRECHT" met erboven het wapen van Amerongen.

Vroeger was het niet duidelijk waar de precieze grens lag tussen de stadsvrijheid van Rhenen waaronder Elst viel en de heerlijkheid van Amerongen. Het Elsterbos aan beide zijden van de grens heeft lange tijd toebehoord aan een en dezelfde eigenaar: de Heer van Amerongen. In 1717 verzocht de graaf van Athlone, Heer van Amerongen, om een definitieve grensscheiding vast te stellen.

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: TOP Amerongen
Burgwal 6
3958 ER Amerongen
Navigeer naar startpunt
1

TOP Amerongen ligt op de grens van twee prachtige natuur- en cultuurlandschappen, de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek. In de nabijgelegen Tabaksschuur is informatiecentrum van Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gevestigd.

TOP Amerongen
2

Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Amerongse Bos
Eindpunt: TOP Amerongen
Burgwal 6
3958 ER Amerongen
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt: TOP Amerongen
Burgwal 6
3958 ER Amerongen
Navigeer naar startpunt

De route volgt het wandelroutenetwerk Lustwarande. Volg de groene markeringen.

Eindpunt: TOP Amerongen
Burgwal 6
3958 ER Amerongen
Navigeer naar eindpunt

Kenmerken

Aangeboden door: Routebureau Utrecht