Rondje streekmusea Utrecht
Deze stadswandeling door Utrecht laat je de mooiste plekjes zien én voert langs interessante streekmusea. Musea waar je misschien niet als eerste aan denkt bij een bezoek aan Utrecht, maar die inspirerende verhalen over de geschiedenis, de streek en de stad vertellen. Bijvoorbeeld het Utrechts Archief, met ruim 31 km aan archieven en collecties hét kenniscentrum voor de Utrechtse geschiedenis. Of het Volksbuurtmuseum waar de geschiedenis van de Utrechtse Wijk C tot leven komt en je het dagelijkse leven van gewone mensen in de Volksbuurt' in de 19de en 20ste eeuw ervaart. Kortom een heerlijke wandeling vol geschiedenis en verhalen!
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
Domplein
3512 JE Utrecht
Navigeer naar startpunt
DOMunder
Een ondergrondse ontdekkingstocht naar 2000 jaar Utrecht.
DOMunder
DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674. DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Pak de slimme zaklamp en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond.
Utrechtse Limes
Utrecht is ontstaan én ‘geboren’ op het Domplein. In het begin van de jaartelling bouwden de Romeinen op deze plek het fort ‘Traiectum’. Het was lang onduidelijk of Utrecht echt een Romeins verleden had. Pas bij opgravingen in 1929 werden door archeoloog Van Giffen een Romeinse waterput gevonden met daarin de verkoolde resten van een katrol (nu te zien in DOMunder) en een deel van de tufstenen boog van de principia (hoofdgebouw, in depot Centraal Museum). Hiermee was het bewijs geleverd. Latere opgravingen in 1949 legde het hart en de contouren van het fort bloot. En maakte het mogelijk om 65 jaar later DOMunder te realiseren.
De meeste tastbare overblijfselen (vondsten en bouwresten) van het Romeinse verleden (van de limes) liggen verborgen in Nederland, ondergronds, in een vitrine of in een depot. DOMunder is de enige plek waar het Romeinse verleden letterlijk aanraakbaar is, zowel in de middeleeuwse kelders van Domplein 4 (gefundeerd op tufstenen Romeinse muur uit rond 200), als in de opgraving onder het Domplein, waar je praktisch de fundamenten van de via praetoria (de weg die van noord naar zuid liep door het castellum) kunt aanraken, evenals de fundamenten van de principia (het hoofdgebouw van de Romeinse commandant). Ook zijn er veel Romeinse vondsten zoals dakpannen met inspricties als EXGERINE (Ex Germania Inferiro), of honden, katten of rendier afdrukken. Ook te vinden zijn ballista’s, een bronzen spiegel, een fibula.
Het unieke is dat alles wat je in DOMunder ziet, ook daadwerkelijk onder het Domplein is gevonden. Het maakt DOMunder een ‘authentieke beleving’, waar je – na een introductie in de middeleeuwse kelders – zelf met een slimme zaklamp op zoek gaat de spannende verhalen en archeologische resten van 2000 jaar Utrecht. Daarnaast wordt met behulp van audiovisuele (licht, geluid, film) technieken de verhalen en archeologie ‘tot leven’ gebracht.
Tip: Koop vooraf een ticket voor een dag en starttijd naar keuze i.v.m. de grote belangstelling.

Het Utrechts Archief
Met tientallen kilometers archieven, een half miljoen foto’s, films, tekeningen en prenten en een omvangrijke bibliotheek is Het Utrechts Archief het geheugen van de stad en provincie. In de vaste expo en wisselende tentoonstellingen beleef je Utrecht op een bijzondere manier.
Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief
In het Utrechts Archief komt het verleden van de stad Utrecht tot leven. Je kunt er niet alleen terecht om officiële documenten, foto’s, films, bouwtekeningen en kranten te bekijken, het archief geeft je met wisselende tentoonstellingen telkens een nieuw inkijkje in de geschiedenis. Hier beleef je Utrechtse verhalen op een bijzondere manier. Ook zijn er geregeld activiteiten voor jong en oud, van workshops en presentaties tot flitsrondleidingen en escape rooms. Het Utrechts Archief is een must voor alle inwoners en bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis van de stad.
Utrecht Begint Hier
Op de locatie aan de Hamburgerstraat vind je de vaste expositie ‘Utrecht Begint Hier’. In vier tentoonstellingszalen maak je op een leuke manier kennis met de Utrechtse geschiedenis: van de werfkelders tot de Domtoren en van het eerste fietspad tot het grootste station van Nederland.
3D-animatie
Klinkt een archief je nogal ‘saai en stoffig’ in de oren? Het tegendeel is waar! Tijdens een verrassende 3D-animatie nemen bekende mensen uit de Utrechtse geschiedenis je mee in de functie en de historie van het archief.
Tijdelijke tentoonstellingen
Kijk op de website van het Utrechts Archief voor het actuele aanbod. De tentoonstellingen zijn geschikt voor jong en oud.
Open
Dinsdag 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 17:00 uur
Zondag 10:00 – 17:00 uur

Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief
Met tientallen kilometers archieven, een half miljoen foto’s, films, tekeningen en prenten en een omvangrijke bibliotheek is Het Utrechts Archief het geheugen van de stad en provincie. In de vaste expo en wisselende tentoonstellingen beleef je Utrecht op een bijzondere manier.
Volksbuurtmuseum
Het museum over het leven in de volksbuurt.
Volksbuurtmuseum
Kom kijken, luisteren én ruiken
Ontdek hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven in een volksbuurt. Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die 'goeie oude tijd' was.
De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken. Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote gezinnen in kleine krotwoningen. De bewoners leefden vooral buiten. Iedereen moest keihard werken voor een paar centen en er was veel armoede. Maar er was ook veel saamhorigheid en solidariteit.
Hoewel Wijk C als enige wijk in Utrecht nu nog met een letter wordt aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. Nog steeds leven we dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. In het museum vertellen inwoners van Utrecht hoe zij aankijken tegen thema's die in de volksbuurt spelen en nog steeds actueel zijn.
De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd.
Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
Tickets en prijzen
Volwassenen € 7,50
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Museumkaart gratis
U-pas geldig
Meer informatie over het museum, zie: volksbuurtmuseum.nl

Beschrijving
Deze wandeling start bij de VVV Utrecht op het Domplein en volgt het wandelknooppuntennetwerk door de stad. Dit netwerk is te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen.
- 87
- 94
- 92
- 85
- 86
- 43
- 96
- 42
- 91
- 89
- 88