Waterwerkenroute
Een dagje fietsen langs de Lek
Diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op: de indrukwekkende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit oer-Hollandse stukje geschiedenis kan je met de nieuwe Waterwerkenroute ontdekken. Dit is een fietsroute boven en onderlangs de Lek. Er zijn drie varianten gemaakt voor Culemborg, Vianen en Nieuwegein met diverse opstapplekken en leuke terrasmogelijkheden op de forten. Je kunt de lek oversteken met de pont tussen Schalkwijk en Culemborg en de pont tussen Nieuwegein en Vianen.
Zin in een langere route? Bekijk dan de Jan Blanken Fietsroute.
De Waterwerkenroute laat je kennismaken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed!
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
TOP Hajé de Linielanding
Waterliniedok 1
3433 NV Nieuwegein
Navigeer naar startpunt
Hajé Restaurant Nieuwegein
Hajé Restaurant Nieuwegein
Fort Werk aan de Korte Uitweg
Fort Werk aan de Korte Uitweg
Fort Honswijk
Fort Honswijk, schitterend gelegen aan de rivier de Lek, is een cultuurhistorisch en landschappelijk icoon. Onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Fort Lunet aan de Snel
Fort Lunet aan de Snel
Fort Lunet aan de Snel
Enigszins verscholen in het groen, tussen Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg, ligt aan de Gedekte Gemeenschapsweg het kleine maar karakteristieke fort Lunet aan de Snel. In dit fort wordt de bijzondere rol van water in onze samenleving en ook de uitzonderlijke eigenschappen van water voor het voetlicht gebracht. Tevens is er op het fort ruimte voor mensen die in deze speciale omgeving andersoortige (groeps)activiteiten willen ontplooien of gewoon willen genieten van de rust en schoonheid in dit gebied. Ook is de buitenwal van het fort opengesteld voor wandelaars.
Het Lunet aan de Snel (1845-1846) is een verdedigingswerk 300 meter ten noorden van Fort Honswijk. Vanuit deze aarden wal kon een aanval op Fort Honswijk vanuit het noordoosten worden weerstaan. Ook kon een gedeelte van de Lekdijk onder vuur worden genomen, dat vanaf Fort Honswijk niet mogelijk was.
Fort Werk aan de Groeneweg
Fort Werk aan de Groeneweg
Fort Werk aan de Groeneweg
Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. De infanteriestelling uit de Eerste Wereldoorlog bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen, 55 groepsschuilplaatsen en mooie fruitbomen.
Het terrein is een fantastische speelplek voor kinderen. Je kunt hier heerlijk struinen, door een loopgraaf kruipen, verstoppertje spelen en er een spannende speur- en beleefroute lopen van ca. 2 km met soldaat Vendrik als je gids.
Werk aan het Spoel
Het strak vormgegeven fort Werk aan het Spoel bij Culemborg is een culturele ontmoetingsplek aan de Lek met aantrekkelijke horeca en een zonneterras. Kunstenaars tonen hun creaties in een atelier in de oude fortwachterswoning.
Fort Everdingen
Fort Everdingen aan de Lek is de thuishaven van bierbrouwerij Duits&Lauret. Op het authentieke fortterrein is een kleinschalige camping met een aparte plek voor campers. Het fort biedt faciliteiten voor bierproeverijen, rondleidingen, feesten etc.
Stedelijk Museum Vianen
Het Stedelijk Museum Vianen is de laatste jaren uitgegroeid tot hét culturele en toeristische hart van de stad Vianen. Met leuke tentoonstellingen, mooie optredens en veel educatieve activiteiten heeft het een warme plaats veroverd bij de bevolking.
De Ponthoeve
Pannenkoekenboerderij de Ponthoeve gelegen op een eiland in rivier de Lek bij Vianen (Utrecht). Een fantastische plek om eens rustig te genieten van een vrije dag.
Hajé Restaurant Nieuwegein
Hajé Restaurant Nieuwegein
Eindpunt
TOP Hajé de Linielanding
Waterliniedok 1
3433 NV Nieuwegein
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
Deze route volgt het fietsknooppuntennetwerk. Te herkennen aan de groen-witte borden met twee cijfers. De route start bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Hajé de Linielanding Nieuwegein. Volg vanuit hier de knooppunten: 03 - 14 - 18 - 51 - 52 - 42 - 41 - 40 - 12 - 11 - 10 - 20 - 19 - 17 - 15 - 16 - 03.
- 03
- 14
- 18
- 51
- 52
- 42
- 41
- 40
- 13
- 12
- 11
- 10
- 20
- 19
- 17
- 15
- 16
- 03