TOP Stadshaven Wijk bij Duurstede


Er valt veel te zien en te beleven in Wijk bij Duurstede: monumenten zoals molen Rijn en Lek, kasteelruïne, Grote Kerk en museum Dorestad. Alles op loopafstand. Al slenterend door de stad komt er van alles op uw pad, authentieke winkels, speciaalzaken, een keur aan restaurants en cafés en verrassende doorkijkjes. De VVV heeft alles samengevat in een fraaie stadswandeling. Speciale vermelding verdient het culturele klimaat in de stad. Elk weekeinde zijn er diverse galeries geopend met steeds wisselende exposities.

Al in de prehistorie was de vruchtbare Kromme Rijnstreek een…

Er valt veel te zien en te beleven in Wijk bij Duurstede: monumenten zoals molen Rijn en Lek, kasteelruïne, Grote Kerk en museum Dorestad. Alles op loopafstand. Al slenterend door de stad komt er van alles op uw pad, authentieke winkels, speciaalzaken, een keur aan restaurants en cafés en verrassende doorkijkjes. De VVV heeft alles samengevat in een fraaie stadswandeling. Speciale vermelding verdient het culturele klimaat in de stad. Elk weekeinde zijn er diverse galeries geopend met steeds wisselende exposities.

Al in de prehistorie was de vruchtbare Kromme Rijnstreek een aantrekkelijk woongebied voor boeren. Overal in het gebied zijn nederzettingen teruggevonden, de meest omvangrijke daarvan in Wijk bij Duurstede. In de Romeinse tijd profiteerde de bevolking van de koopkracht van de militaire Romeinse militaire bezetting, die aan het begin van de jaartelling de Rijn als limes (noordgrens) van hun rijk aanwezen. Een tweede bloeiperiode was de handelsnederzetting Dorestad (7e – 9e eeuw), toentertijd het belangrijkste handelsknooppunt van Noordwest-Europa. Na de teloorgang van Dorestad raakte het gebied in verval en vergetelheid. Tot de komst van David van Bourgondië, bastaard van Philips de Goede, die de bestaande Donjon ombouwde tot een centrum van macht, praal en pracht en de aanzet gaf tot de bouw van de Grote Kerk (1486) aan de Markt.

Cultuurhistorisch erfgoed:

Molen Rijn en Lek
Wereldberoemd door de misvatting dat dit de door Ruisdael geschilderde molen zou zijn. Desalniettemin uniek omdat hij is gebouwd op een stadspoort. En beeldbepalend voor de stad door de ligging aan de rivierzijde. Molenaars en vrienden staan garant voor de liefdevolle instandhouding. Ook deze molen is en wordt door vele (amateur)kunstenaars op het linnen doek vereeuwigd.

Museum Dorestad
Dorestad was van de 7e tot halverwege de 9e eeuw de belangrijkste handelsstad van Noordwest-Europa. Wijk bij Duurstede is één van de grootste archeologische vindplaatsen in Europa. Museum Dorestad toont deze geschiedenis voor jong en oud op aanschouwelijke wijze in woord en beeld. Naast de vaste collectie worden het hele jaar door wisselexposities georganiseerd.

Kasteel Duurstede
Ooit was dit roemruchte kasteel de plaats van samenkomst voor de fine fleur van Europa. Nu is het een imposante ruïne. In gebruik als stijlvolle vergader- en trouwlocatie. Wederom ook een trefpunt van kunst en cultuur. Omgeven door een gracht en Zocherpark, door de lokale bevolking liefdevol aangeduid als ‘het bos.” Het park is dagelijks voor iedereen vrij toegankelijk.

Historische stadskern
Wijk bij Duurstede staat na Utrecht en Amersfoort op de derde plaats voor wat betreft het aantal monumenten. Met zorg onderhouden door hun eigenaren, Wijkenaren zijn trots op hun stad. Wijk is niet alleen monumentaal maar kent ook een bruisend cultureel leven. Het hele jaar door valt er iets te beleven voor jong en/of oud. Opvallend is het grote aantal particuliere initiatieven.

Vanaf deze TOP kunt u onderstaande route fietsen:

De fietsroute Rijn en Heuvelrug neemt u mee langs de Nederrijn en over de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg ziet u het indrukwekkende stuwencomplex bij Amerongen (zie kaart) en fiets u langs Kasteel Amerongen en het Leersumse Veld. Een andere fietstocht is Kromme Rijn en Langbroekerwetering. Deze route voert door een open fruitteeltgebied langs kastelen, dorpjes en landgoederen en deels langs de Nederrijn. De Pontjesroute (25 km) is een fietstocht, van Wijk bij Duurstede naar Amerongen, door het weidse rivierenlandschap. Hier is geen uitgestippelde route voor nodig. Op de fiets stappen, pontje over in Wijk, over de dijk naar Amerongen. Pontje twee oversteken en even verpozen in een verstild, beeldschoon dorp. Aan de andere kant terug over de dijk naar Wijk. Een verrassende aanrader. Ook zeer de moeite waard is de Bloesemroute 2, start en eindpunt bij de VVV aan de Markt. Hier vindt u uiteraard nog meer mooie routes!

Vanaf deze TOP kunt u onderstaande routes wandelen:

Poëzieroute
Een wandeling langs gebeeldhouwde gedichten door de historische binnenstad. Landelijk bekende maar ook lokale dichters omarmden het initiatief van twee Wijkse kunstenaars om een gedicht te schrijven voor speciale plekken in en rondom de stadskern. Een originele manier om de literatuur onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Bloesemroute (13 km)
Elk voorjaar kleuren de fruitboomgaarden rondom Wijk bij Duurstede wit en roze al naargelang het type fruit. De fruitteelt is van oudsher een belangrijke bedrijfstak in de regio. Met de toegenomen interesse voor producten en identiteit van de regio (her)ontdekken velen de schoon - heid van de directe leef- en woonomgeving.

Oever- en waterrecreatie

Op een steenworp afstand van Wijk bij Duurstede bevindt zich de Gravenbol: ontstaan na een ontzanding en ingericht voor oever- en waterrecreatie zoals surfen, picknicken, vissen, zwemmen en natuurbeleving. Er zijn aanlegsteigers voor boten, een surfstrand, toiletgebouw en parkeerplaatsen op het terrein aanwezig. Op zonnige dagen staat er ook een mobiele snackwagen.

Voorzieningen
Oplaadpunt elektrische fiets

Bereikbaarheid OV
TOP Stadshaven Wijk bij Duurstede is per OV bereikbaar, 7 dagen per week, met een minimale frequentie van 1x per uur. 

Openingstijden

  • Voor de actuele openingstijden kijkt u op https://www.wijkbijduurstede.nl/toeristen/toeristische-opstappunten.html

Locatie