De overkapping van het busstation van Leidsche Rijn is gemaakt van tentdoek en hangt tussen een driehoekig stalen frame waardoor het effect van een kathedraal ontstaat.

Busstation Leidsche Rijn


De overkapping van het busstation Leidsche Rijn Centrum, een ontwerp van Annebregje Snijders is de winnaar van de Rietveldprijs 2020

Annebregje Snijders bedacht op het tunneldak van de A2 een overkapping van tentdoek. Dit doek hangt tussen een driehoekig stalen frame dat aan metershoge kolommen is bevestigd –  waardoor het effect van een kathedraal ontstaat. Dit maakt het wachten tot een genot, en reizigers kunnen zich laven aan het samenspel van infrastructuur, techniek, materiaal en vorm. Het busstation is, aldus de jury, een inspirerende plek om te schuilen of te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Daarnaast roemt de jury het vakmanschap van Snijders. Het is bewonderenswaardig hoe met een miniem programma van eisen en een klein budget toch een onderscheidende plek is gemaakt. Het busstation is daarmee een icoon voor Leidsche Rijn: klassiek en verrassend, zacht en stevig, een groots gebaar maar tot in detail uitgewerkt.

Locatie

Neem alvast een kijkje