TOP Museum Spakenburg


TOP Museum Spakenburg ligt in het centrum van Spakenburg, nabij Museum Spakenburg. U kunt uw auto parkeren op een van de vele parkeerplaatsen nabij het Museum Spakenburg. De TOP-zuil staat vóór het museum.

Ontdek, beleef en verwonder u over een unieke cultuur en gekoesterde tradities.
De polders rondom de bebouwde kom lenen zich goed voor het maken van wandelingen of fietstochten.

De polders rondom Bunschoten en Spakenburg vallen op door de enorme openheid. De…

TOP Museum Spakenburg ligt in het centrum van Spakenburg, nabij Museum Spakenburg. U kunt uw auto parkeren op een van de vele parkeerplaatsen nabij het Museum Spakenburg. De TOP-zuil staat vóór het museum.

Ontdek, beleef en verwonder u over een unieke cultuur en gekoesterde tradities.
De polders rondom de bebouwde kom lenen zich goed voor het maken van wandelingen of fietstochten.

De polders rondom Bunschoten en Spakenburg vallen op door de enorme openheid. De schitterende vergezichten zijn kenmerkend voor dit unieke landschap. De afwisselend blauwe, grijze of zwarte luchten en wolkenpartijen, vormen soms een machtig schouwspel boven de overwegend groene landerijen. De uitgestrekte en bloemrijke velden met de vele kleurschakeringen bieden een rijke bron van voedsel aan veel vogels. Een weidegebied dat met recht als Nationaal Landschap is aangemerkt. Een Nationaal Landschap dat naar twee poldergebieden is genoemd: Arkemheen in de provincie Gelderland en Eemland in de provincie Utrecht.

POI’s
Museum Spakenburg
Museum Spakenburg is een plek waar tradities worden beleefd. In een eigentijdse presentatie van ruim 1500 m2 maakt u een wandeling langs (vissers)woningen, een boerderij, een winkeltje, een schooltje, een rokerijen een grande finale van kleurrijke klederdracht. Een prachtige collectie en het gebruik van audiovisuele middelen maken het bezoek tot een belevenis. Het museum is gehuisvest in acht panden langs de historische Watersteeg die onderdeel is van het openluchtmuseum.

Museumkwartier
Museum Spakenburg met de authentieke vishangen uit 1877 is een van de onderdelen van het Museumkwartier. Andere onderdelen van dit kwartier zijn de historische visafslag uit 1923, de Oude Haven met een grote vloot oude vissersschepen en de Botterwerf, waar sinds eeuwen houten schepen worden gebouwd en gerepareerd. Het Museumkwartier maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Spakenburg. De visafslag ligt op de kop van de Oude Haven aan het eind van de Havendijk en was ruim 60 jaar de plaats waar de gevangen vis werd geveild en de vissers verzekerd waren van een eerlijke prijs voor hun vangst.

Bottervloot
In de Museumhaven ligt de grootste bottervloot van Nederland. Oorspronkelijk waren er rond de  Zuiderzee zo’n tweeduizend vissersvaartuigen aanwezig. Van deze grote vloot zijn niet meer dan honderd schepen bewaard gebleven. Op het hoogtepunt van de Zuiderzeevisserij, telde de Bunschoter vloot ruim tweehonderd schepen. Ze zijn te herkennen aan het BU-nummer op de boeg.

Palendijken
De eerste dijken langs de Zuiderzee waren eenvoudige aarden walletjes. Later werden deze dijken op veel plaatsen versterkt met een rij palen. Na 1730 zorgde de paalworm voor verwoesting van deze palendijken. Dit schaaldiertje boorde gangen in het hout waardoor de palen snel afbraken. Daarom werd de beschoeiing door zware stenen vervangen. Een deel van de palendijk is gereconstrueerd.

Wandelen
Het Zuiderzeepad is een wandelroute van ongeveer 400 kilometer die in principe de voormalige Zuiderzee/IJsselmeer volgt. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd.

Grebbeliniepad. Het Grebbeliniepad is een wandel- en of fietsroute die zoveel mogelijk de voormalige Grebbelinie volgt. De Grebbelinie is de verdedigingslinie tussen Rhenen en de Zuiderzee bij Spakenburg. Het pad is ongeveer tachtig kilometer lang en kan in etappes worden afgelegd. Het Grebbeliniepad eindigt bij deze TOP. Vanaf dit punt is een rondwandeling mogelijk langs de restanten van de Grebbelinie in Spakenburg. De wandelroute is te koop in Museum Spakenburg.

Fietsen
De Zuiderzeeroute (LF 23) is een lange afstand fietsroute rondom de voormalige Zuiderzee. Een route van ongeveer 400 kilometer. In Eemland loopt de route over de oude dijken langs de Zuiderzee, de rivier de Eem en Eemnesser polder.

Via de fietsknooppunten kunt u de Eempolder, die onderdeel is van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, doorkruisen. U kunt zelf een route samenstellen die qua afstand of interesse het beste bij u past!
- Rondje Polder Arkemheen, 20 km: 03 (TOP Museum Spakenburg) 50 51 53 55 07 06 05 03
- Rondje Bunschoter Polder, 17 km: 03 (TOP Museum Spakenburg) 05 04 13 12 11 03
- Langs de Laak, 22.8 km: 03 (TOP Museum Spakenburg) 50 06 07 55 92 18 09 07 06 05 03

Varen en fietsen
Vanuit de haven van Spakenburg is het mogelijk een fietstocht te verlengen met een vaartocht. Met de fietsboot kan een route met de Eemlijn worden genomen. Vanuit Spakenburg zijn de  afstapplaatsen in Eemdijk, Baarn, Soest of Amersfoort. www.eemlijn.nl. Ook is er vanuit de haven van Spakenburg een rechtstreekse verbinding met de Eemhof in Zuidelijk Flevoland www.rederijdezuidwal.nl.

Varen
Op de Laak kunt u een toch maken per kano of fluisterboot.

Contact

Oude Schans 47
3752 AH Bunschoten-Spakenburg
Plan je route

vanaf jouw locatie

Locatie

Neem alvast een kijkje