Verborgen Parels
2024: de gemeente Vijfheerenlanden bestaat 5 jaar!
Om dit te vieren is er deze jubileumfietsroute, een samenwerking tussen de gemeente Vijfheerenlanden en Tussen Lek & Linge. Een route die tot stand is gekomen dankzij tips van inwoners over hun favoriete plek in de gemeente. We nodigen je uit om deze bijzondere plekken zelf te beleven. Stap op de fiets en laat je verrassen door al het moois dat onze gemeente te bieden heeft.
We hebben ondernemers op de Verborgen Parelroute gevraagd om een aantrekkelijke ‘5 jaar Vijfheerenlanden jubileum aanbieding’ voor 5,55 euro aan te bieden.
- Echte Bakker Steehouder in Vianen: koffie/cappuccino met gebak voor 5,55 euro (enkel op maandag en dinsdag).
Tip: combineer de route ook eens met de Tussen Lek en Linge route, langs de bekende parels in de gemeente. Gebruik hiervoor de fietsknooppunten in en om het gbied.
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
TOP Vianen
Buitenstad 69
4132 AB Vianen
Navigeer naar startpunt
Lekpoort
De Lekpoort is de enige overgebleven stadspoort van Vianen. Samen met de Oostpoort en de Landpoort vormt deze poort tot de 19e eeuw de toegangsweg tot de ommuurde binnenstad.
Stuwcomplex Hagestein
In het kader van de Rijnkanalisatie bouwt Rijkswaterstaat drie vrijwel identieke stuwcomplexen in de Lek bij Hagestein, Amerongen en Driel, waarmee samen een groot deel van de waterhuishouding in Nederland gecontroleerd kan worden.
Bolgerijen en Autena
De polders Bolgerijen en Autena vallen vormen het grootste binnendijkse griendencomplex van Nederland. De afwisseling tussen grienden, hooi- en weilanden en populierenbossen maakt het gebied extra bijzonder.
Natuurcentrum de Schaapskooi
Bezoek het natuurcentrum en ontdek het natuurschoon van deze regio!
Polder Over-Boeicop
Kom tot rust op de groene velden van polder Over-Boeicop.
Wiel van Bassa
Het Wiel van Bassa (ook bekend als Schoonrewoerdse Wiel of Kruidhofwiel) is een kolk van 13 hectare groot en daarmee het grootste doorbraakwiel van Nederland.
Galerie Brandstof
Galerie Brandstof presenteert hedendaagse kunstenaars bekend en opkomend van meerdere disciplines.
Werk aan het Spoor
Verdedigingswerk Werk aan het Spoor werd aangelegd om de toegang naar het achterland te kunnen afgrendelen
De Glasblazerij
Betreed de werkplaats van de glasblazer in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum! Voor jong en oud blijft glasblazen een van de meest spectaculaire ambachten!
Zuidwal met muizentorens
Dat Leerdam van oudsher een vestingstad is kun je nog goed zien aan de prachtige Zuidwal met haar muizentorens.
Molen ter Leede
Molenaar Bas de Deugd staat klaar voor je om meer te vertellen over de unieke geschiedenis van de molen Ter Leede.
Oosterwijk
Klein dorpje in het rivierlandschap langs de Linge.
Veerpontje Heukelum-Galgenwaard
Veerverbinding over de Linge tussen De Loswal te Heukelum en het Dagrecreatieterrein De Galgenwaard te Oosterwijk.
Lingedijk
Tussen Leerdam en Kedichem, langs de slingerende Linge, strekt zich een schilderachtig stukje Nederland uit.
Kedichem
Het dorp heeft in het verleden veel last gehad van dijkdoorbraken. De 'wielen' langs de dijk zijn de na de dijkdoorbraken gevormde plassen die hieraan herinneren. Kedichem heeft ongeveer 1000 inwoners en is gelegen aan de Linge.
Hervormde Kerk Nieuwland
De wortels van de gemeente moeten in de elfde of twaalfde eeuw worden gezocht.
Merwedekanaal
Eindeloze weilanden, kades en vooral veel water tekenen het landschap rond Meerkerk.
Merwedekanaal
Eindeloze weilanden, kades en vooral veel water tekenen het landschap rond Meerkerk. Het Merwedekanaal is van oudsher aangelegd voor de scheepvaart en vormt nog steeds een belangrijke waterweg voor schepen. Naast vrachtverkeer is het kanaal ook geliefd bij recreanten. Langs de oevers vind je fietspaden en wandelroutes die uitnodigen tot ontspannen activiteiten langs het water. Ook wordt er regelmatig gevist in het kanaal.
Watertoren Meerkerk
De toren is gebouwd in een typische interbellum bouwstijl, die verwant is aan de architectuur van het Functionalisme en het Nieuwe Bouwen.
Bonkmolen
De Bonkmolen is een wipmolen die omstreeks 1853 aan de Kleine Kanaaldijk in Lexmond is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de 1948 hectare grote polder Lakerveld.
Bonkmolen
De Bonkmolen is een wipmolen die omstreeks 1853 aan de Kleine Kanaaldijk in Lexmond is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de 1948 hectare grote polder Lakerveld. De molen bemaalde deze samen met de Vlietmolen en de verdwenen Lekkersche Molen en was de peilmolen. De Bonkmolen is tot 1945 in bedrijf geweest.
Hoekmolen
De Hoekmolen, staande in het veld ten noordoosten van Meerkerk, is de laatst overgeblevene van twee wipmolens die de polder Neder-Heicop en Neder-Boeicop bemaalden.
Natuurgebied Scharperswijk
De tijd lijkt hier stil te staan..
Natuurgebied Scharperswijk
In natuurgebied Scharperswijk (52 hectare) ten zuiden van Lexmond lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan. Hier vind je nog het authentieke kavelpatroon van de Vijfheerenlanden, met langgerekte percelen vol graslanden en grienden. In die grienden werden vroeger wilgentenen geoogst, die onder andere werden gebruikt voor manden en schuttingen. Het Zuid-Hollands Landschap onderhoudt dit gebied.
Viaanse Bos
Het Viaanse Bos valt direct op vanaf de Lekbrug bij Vianen. Voor 1950 bestond het hoofdzakelijk uit grienden met wilgen en zwarte elzen. Tegenwoordig bestaat het voornamelijk uit wilgengriend me...
Recreatieplas de Put
Vlak langs de A2 bij Vianen ligt recreatieplas “De Put” (of ook wel: de Grindput of plas Middelwaard). Het is een plas langs de rivier de Lek, de honden kunnen ook bij een stukje van de Lek op een strandje en lekker zwemmen.
Watertoren Vianen
In een weiland aan de rand van de stad, staat de watertoren van Vianen. De toren is in 1909 door de Koninklijke Rotterdamsche Betonijzer Maatschappij gebouwd naar een revolutionair ontwerp van Roelof Kuipers.
Echte Bakker Steehouder
De geur van vers brood is de geur van de passie dat al meer dan 50 jaar door de bakkers Steehouder hun aderen stroomt.
- 10
- 11
- 12
- 22
- 91
- 04
- 58
- 47
- 46
- 48
- 57
- 34
- 33
- 36
- 35
- 56
- 55
- 60
- 61
- 21
- 05
- 6
- 02