Lake et Isla

Oorspronkelijk was de Hollandse IJssel een zijarm van de Lek, ‘Lake et Isla’ (Lek en IJssel). Te wild om, het veengebied waardoor het stroomde, te ontginnen. Om de rivier te temmen werd in 1285 de Dam bij het Klaphek (IJsselstein) geplaatst. Steenfabrieken rezen op langs de oevers. De stenen waren nodig voor de bouw van kastelen, kerken en verdedigingswerken.

IJssel als wapen

Die laatsten waren hard nodig. Het was een strijdlustige tijd, waarbij de IJssel vaak als wapen werd ingezet. Dijken werden doorgestoken om de polders in een schuimige zee te veranderen. Dit gebeurde tijdens het Rampjaar 1672 en het Leids Ontzet in 1574. In 1953 tijdens de Watersnoodramp brak de IJssel de dijken.

Gekanaliseerde IJssel

De vele walen en wielen, lijkend op ronde vijvers, langs de IJssel zijn sporen van dijkdoorbraken. We hebben onze dijken versterkt en de Hollandse IJssel is in tweeën verdeeld. Vanaf IJsselstein tot Gouda is de rivier gekanaliseerd en van Gouda tot Krimpen aan de IJssel verbonden met de zee, met de Waaiersluis in Gouda als schakelpunt.

Unieke wandelbelevenis

Nieuwsgierig geworden? Trek je wandelschoenen aan en ga op reis. Rondom elke stad aan de Hollandse IJssel zijn meerdere wandelroutes ontwikkeld om het verhaal van de Hollandse IJssel te vertellen. Ga Speuren naar Watersporen, geniet van de Oer-Hollandse Fatamorgana of ga op Bubbelende Poldersafari door de levendige steden. 

Het erfgoed van de Hollandse IJsssel - Speuren naar Watersporen

Heb je je weleens afgevraagd waarom wij zo gek op water zijn? Water is overal, vroeger nog meer dan nu. Water zorgde voor handel en welvaart, maar ook voor rampspoed en overstromingen én overwinning. Overwinning? Jazeker, precies 350 jaar geleden maakte de Hollandse IJssel onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Het water werd als verdedigingsmiddel ingezet tegen het leger van de Zonnekoning en met succes! De vele vestingstadjes, dijken, sluizen en jaagpaden langs het Hollandse IJsselpad herinneren nog aan deze tijd.

Wandel mee en speur onderweg naar sporen in het landschap en laat je verrassen door de vele spannende verhalen. 
 

Wandelroutes

Natuur rond de Hollandse IJssel - Oer-Hollandse fata morgana

Stel je eens voor dat je weilanden en sloten ziet zo ver de horizon reikt met koeien, schapen, vogels, knotwilgen en water, heel veel water. En door dit weidse landschap loopt een pad, veelal onverhard. De bermen zijn kleurrijke linten van bloeiende kruiden waar vlinders fladderen en bijen zoomen. In de verte zie je een kerktoren van een historisch stadje aangekondigd door een lint van boerderijen. Iets verderop zitten mensen op een bankje bordeaux rode kersen te eten direct uit de boomgaard. 

Zie je het voor je? Dit is geen fata morgana! Dit bestaat echt. Deze natuurwandelingen rond het Hollandse IJsselpad laten je de natuurlijke rijkdom van het gebied zien. 

Wandelroutes

Belevenissen langs de Hollandse IJssel - Bubbelende poldersafari

Wandelen dat is toch niet chill! Hoor je dat je kinderen al zeggen? Het kan verkeren, wat als je wandelen combineert met een festival, een terrasje of een ijsje in een van de gezellige stadjes en dorpen langs het Hollandse IJsselpad. Lekker genieten van muziek, authentieke ambachten en eerlijke gerechten met lokale producten. Het hele jaar door worden er super leuke events georganiseerd. Of maak van wandelen een echte belevenis! Nodig je familie of vrienden uit en pak uit met een uitbundige picknick. Zoek een beschut plekje op en spot vanuit daar de vele weidevogels. Met z’n allen de schoenen uit om even lekker te spetteren in het water van de Hollandse IJssel. Een saaie wandeling wordt zo een poldersafari. 

Wedden dat je kinderen zo hun wandelschoenen aan hebben om het feestje te laten beginnen. Dichtbij huis, erop uit. Een geluksmomentje voor allemaal. 
 

Wandelroutes